Agenda cultural
- Programa dia a dia
Com a activitat paral·lela al Dénia Festival dels Humanitats 2024, es celebrarà del 15 al 19 d'octubre la Setmana de la Sostenibilitat i la Fira de les energies renovables Renova’t.
L'Espai Sostenibilitat i Humanitats, un dels set que integren el projecte “Dénia, Ciutat del pensament”, impulsa dos accions, liderades per la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Dénia, que tenen com a objectiu explorar la intersecció entre les humanitats i l'ecologisme per a comprendre com la cultura, l'ètica i la societat influïxen i són influïdes per estos temes, implicar a tots els actors relacionats i conéixer totes les perspectives com a factors de creació d'un pensament crític a través del qual generar propostes i solucions per al hui i el demà.
La Setmana de la Sostenibilitat, que es celebrarà a la Casa de la Cultura, es planteja com un espai de debat i coneixement que compte amb la presència de tots els implicats en la temàtica de les energies renovables i la sostenibilitat. Això inclou particulars, empreses, professionals, administracions i associacions, tant del sector turístic com del transport, els servicis, la construcció, la distribució d'aliments, l'oci o l'ecologia.
Programa
Dimarts 15 d'octubre
La inauguració de la Setmana de la Sostenibilitat tindrà lloc el 15 d'octubre, a les 19 hores.
A les 19.30 hores s'ha programat una conferència sobre la descarbonització i l'energia del futur. Té com a ponents a Juan Carlos Brotons, gerent comercial d'Iberdrola Alacant i Múrcia i expert en temes d'eficiència energètica, i Gonzalo Micó, cap de projectes de Fusion For Energy i professional immers en estos moments en un projecte que busca resoldre el problema de l'energia a nivell mundial, sobre el qual parlarà en la xarrada del dia 15 a Dénia. Presenta i modera esta sessió el professor del departament d'Enginyeria Civil de la Universitat d'Alacant Armando Ortuño Padilla.
Dimecres 16 d'octubre
A les 11 hores, Juan Vicente Catalá, enginyer tècnic de l'Ajuntament de Dénia, parlarà del consum d'aigua com a recurs essencial, eficiència energètica i sostenibilitat, exposant amb dades el nexe que unix estos tres conceptes i com podem optimitzar-ne l’ús. Presentarà la xarrada el gerent de l'empresa Solnet Energia, Joan Noguera.
A la vesprada, a les 19 hores, Juan Sacri, president de Sapiens Energia i expert en comunitats energètiques oferirà la conferència “Com donar poder al ciutadà en l'energia que utilitze”, tant en el seu consum com en la seua producció. En esta ocasió, introduïx la xarrada també el gerent de l'empresa Solnet Energia, Joan Noguera.
Dijous 17 d'octubre
El dijous se celebraran dos taules redones. A les 11, la de “Turisme sostenible i energies renovables” tindrà com a participants a Javier Cervera, representant de Baleària; Esteban Cobos, representant del Cercle Empresarial de la Marina Alta; Reme Cerdà, gerent d'AEHTMA i David d'Haro, gerent de Mundo Marino. Presenta i modera la cap del departament de Turisme Dénia, Pepa Cardona.
Els ponents debatran sobre turisme i construcció, tots dos motors econòmics de la comarca, però també un dels majors consumidors de recursos i exposaran les seues idees sobre com minimitzar l'impacte d'estes activitats i quines accions d'èxit s'estan portant ja a cap.
A la vesprada, a les 19 hores, sota el títol “Renovar el futur” s'exposaran les accions que l'Administració local i les empreses de la Marina Alta estan duent a terme per a aconseguir una sostenibilitat real. Intervindran Pedro Reig, director de l'Associació de Supermercats de la Comunitat Valenciana; Carlos Buedo, director de l'hotel Daniya de Dénia i Davinia Català, arquitecta, presentats i moderats per la regidora de Territori i Qualitat Urbana de l'Ajuntament de Dénia, Maria Josep Ripoll.
Divendres 18 d'octubre
Les xarrades de la Setmana de la Sostenibilitat acaben el divendres 18 d'octubre amb una conferència sobre energies renovables, els procediments per a la seua instal·lació, beneficis i les ajudes a particulars, a càrrec de Joan Noguera, gerent de Solnet Energia i Vicente Llácer, responsable del sector energètic/renovables de Caixa Popular. A les 11 hores, moderada per Juan Vicente Catalá.
A la vesprada (19 hores), Miguel Rebolledo i Héctor Ceballos, del departament d'Enginyeria industrial i Telecomunicacions de l'empresa Sitelec, exposaran les accions que l'Administració local està duent a terme per a reduir el consum energètic en l'àmbit municipal en la xarrada titulada “Smart City: tecnologia com a factor clau per a la descarbonització de les ciutats”. Presenta i modera Masus Oliver, conductora de programes en Montgóradio.
Dissabte 19 d'octubre: Rutes, tallers i jocs en la Fira Renova’t
I com a colofó a esta setmana dedicada a la sostenibilitat, el dissabte 19 d'octubre se celebrarà la Fira de les Energies Renovables Renova’t en la Glorieta, de 10 a 20 hores. Un espai on donar a conéixer este sector a la ciutadania, oferint-li informació útil i de qualitat per part de professionals, i també on implicar la població en la conservació del planeta a través d'activitats d'educació ambiental: tallers infantils i familiars, rutes mediambientals i visites a empreses del sector.
Durant tota la jornada, el públic podrà gaudir de tallers infantils sobre reciclatge i sostenibilitat, rutes en família pel port de Dénia i a les instal·lacions de Baleària, totes dues amb un aquabús propulsat amb energia solar; rutes guiades amb bicicleta elèctrica i una gimcana familiar sobre superherois amb missió de salvar el planeta Terra.
Han col·laborat amb la Regidoria de Medi Ambient com a patrocinadors en esta I Fira Renova’t Caixa Popular, Ibrolux, Baleària i Mundo Marino.
La programació de la Fira:
- 10:00 h Inauguració de la fira i obertura dels expositors.
- 11:00 h – 14:00 h Rutes en bicicleta elèctrica (eixides a les 11 h, 12 h, 13 h i 14 h).
Ruta guiada en bicicleta elèctrica per Dénia, des de la Glorieta del País Valencià fins a l’estació marítima de Baleària. Una manera amena de conéixer un mitjà de transport sostenible i adaptat a la nostra ciutat. Aforament: 6 persones cada eixida. Durada: 45-60 minuts. Acció patrocinada per Ibrolux.
- 11:00 h – 14:00 h Taller infantil: «Reciclatge i sostenibilitat».
Tallers infantils creatius per a dur a terme amb xiquets de 4 a 12 anys, on s’explica i es coneix tot allò que podem fer per mantindre el nostre planeta verd i net.Acció patrocinada per Caixa Popular
- 11:00 h – 12:00 h Ruta en família: visita pel port de Dénia en l’Experience, el vaixell propulsat per energia solar de l’empresa Mundo Marino. Ruta guiada per un educador mediambiental de l’Ajuntament de Dénia.
Ruta en l’Experience, vaixell propulsat per energia solar de l’empresa Mundo Marino. Recorregut pel port de Dénia i la part exterior d’aquest, amb xarrada sobre la propulsió sostenible en la nàutica i interpretació dels valors mediambientals marins de la nostra costa a càrrec d’un tècnic mediambiental de l’Ajuntament de Dénia. Acció patrocinada per l’Ajuntament de Dénia i Mundo Marino. Aforament màxim 40 persones.
- 13:00 h – 14:00 h Ruta en família: visita guiada a les instal·lacions de Baleària amb trasllat anada i tornada en l’aquabus Experience de l’empresa Mundo Marino.
La visita consistirà a rebre les persones a la parada de l’aquabus, entrar a l’estació marítima i visitar l’exposició de maquetes i la sala de lectura. Després, es pujarà a la Casa de la Paraula, on se’ls mostrarà un vídeo que resumeix què és Baleària, els seus valors i els seus plans pel que fa a la sostenibilitat mediambiental. Finalitzarem la visita a la segona planta, a la zona d’embarcament i passarel·la. Acció patrocinada per l’Ajuntament de Dénia i Mundo Marino. Aforament màxim 40 persones.
- 16:30 h – 17:30 h Ruta en família: visita pel port de Dénia en l’Experience, el vaixell propulsat per energia solar de l’empresa Mundo Marino.
Ruta guiada per un educador mediambiental de l’Ajuntament de Dénia. Ruta en l’Experience, vaixell propulsat per energia solar de l’empresa Mundo Marino. Recorregut pel port de Dénia i la part exterior d’aquest, amb xarrada sobre la propulsió sostenible en la nàutica i interpretació dels valors mediambientals marins de la nostra costa a càrrec d’un tècnic mediambiental de l’Ajuntament de Dénia. Acció patrocinada per l’Ajuntament de Dénia i Mundo Marino. Aforament màxim 40 persones.
- 18:00 h – 19:00 h Gimcana familiar: «Superherois, salvem el planeta Terra».
Vos donem la benvinguda, valents defensors del medi ambient, a la gimcana dels superherois del planeta Verd. Hui, en aquesta aventura emocionant, vos convertireu en els protectors del nostre planeta estimat, enfrontareu desafiaments que posaran a prova el vostre enginy, la vostra habilitat i el vostre compromís amb la naturalesa. En un món on cada acció compta, cadascun de vosaltres es transformarà en un superheroi ambiental i combatrà les amenaces que sotgen casa nostra. Des de la desforestació fins a la contaminació, des del rescat de la fauna fins a la promoció de l’energia renovable, la vostra missió és clara: salvar el planeta Verd! Al llarg d’aquesta gimcana, vos enfrontareu a reptes emocionants que posaran a prova les vostres habilitats individuals i el treball en equip. Ara bé, recordeu que més enllà de la competència, el que veritablement importa és el missatge que transmetem junts: la importància de cuidar i preservar el nostre entorn per a les generacions futures. Per tant, prepareu-vos, ecoherois, perquè el desafiament comença ara. Acció patrocinada per Caixa Popular.
- 20:00 h Clausura
CONEIX LA PROGRAMACIÓ CULTURAL I FESTIVA DE DÉNIA I COMARCA EN L'AGENDA DE LA MARINA PLAZA.
Una nueva cita del Foro Ágora pone sobre la mesa, el martes 15 de octubre, la situación de los afectados por Trastorno de Déficit de Atención con Hiperactividad (TDAH) y, en concreto, las dificultades existentes para su inserción en el mundo laboral.
Será con una charla coloquio que acoge la Sala Multiespai L'Androna de la estación marítima Baleària Port, en el puerto de Dénia, a partir de las 19 horas.
Moderada por la periodista Mónica García, la charla contará con los siguientes participantes: la concejala de Promoción Económica y Creama en Dénia, María José García; la jefa del servicio de Igualdad de Oportunidades para la Ocupación de la Conselleria de Educación, Cultura, Universidades y Ocupación, María Hilla; el presidente del Cercle Empresarial de la Marina Alta (Cedma), Benito Mestre, la psicóloga de la asociación TDAH+16, Maissa Palú; la psicóloga sanitaria Lorena Amado; el neuropsicólogo y director de la Asociación Autismo Marina Alta TEA, Ruben Sánchez; la educadora social Marina Bertomeu; y la directora de la UEO Dénia, Ángela Martínez.
El acto será presentado por la presidenta del Foro Àgora Marina Alta, Isabel Llorca, y el vicepresidente, Paco Carrió. Además, el acto contará con los testimonios de varios afectados.
- Són moltes les activitats programades: el Mercat del Fang, tallers, visites guiades, concerts, la inauguració del projecte “ Orba, poble de fang”...
Orba i Orbeta tornaran a brindar tribut a una de les seues senyes d'identitat, el fang i la ceràmica. I és que del 12 al 20 d’octubre celebraran 5a Setmana del Fang d’Orba.
La iniciativa, que està organitzada pels Amics del Fang d’Orba i Orbeta, amb la col·laboració de l'Ajuntament, s’ha convertit en un clàssic de la programació cultural i festiva de la localitat, des que l’any 2018 s’inaugurara el Museu del Fang, i per uns dies Orba es converteix en l’aparador de la terrisseria tradicional i actual de la comarca i la província.
Amb un títol suggeridor –Entre Fang i Pansa- i una peça protagonista – el tarubet- es connecten dos dels trets que caracteritzaven l’Orba de la primera meitat del segle XX: la pansa i el fang. Les activitats programades seran les encarregades de fer arribar als participants eixa relació entre el fang i la pansa i de donar a conèixer una activitat econòmica que fins els anys 60 vertebrava el paisatge i l’arquitectura rural.
Com tots els anys, la setmana ve farcida d’activitats i novetats per a involucrar totes les edats. Junt a les activitats ja clàssiques com els tallers infantils, els tallers escolars, el concurs d’allioli, els tallers per a adults i el cinefòrum, la novetat la trobem en la inauguració del projecte “ Orba, poble de fang”, una proposta de l’Associació en la que han participats grans i menuts per a entre tots crear un poble de fang. Després de quasi un any de treball serà presentat la nit d’inici de la Setmana, el dissabte 12 d’octubre, en la que també podrem gaudir de la música del grup Jazzmatiks i sopar a la plaça.
Per a conèixer els llaços entre el fang i el raïm res millor que participar en els tallers de fang per a adults programats al llarg de la setmana i iniciar-se en el treball al torn, aprendre a fer tarubets, pintar socarrats i realitzar riuraus sobre planxa.
I per a visualitzar eixe passat no pot faltar una visita guiada al Museu del Fang d’Orba i una ruta pel paisatge de riuraus del terme. Les activitats estan obertes al públic en general i en algunes cal fer reserva per qüestions d’organització.
La cloenda a la Setmana la marcarà, com en les antigues edicions, el Mercat del Fang el diumenge 20. Sense dubte és l'activitat més esperada i s'ha convertit en els darrers anys en una de les majors concentracions de ceramistes de la Comunitat. Demostracions, portes obertes a l’Obrador del Fang, tallers, artesania local, concursos, gastronomia, decoració de balcons i molt més ompliran el carrer Major i la plaça. Com a novetat este any hi haurà més estants de ceràmica tradicional i per la vesprada un fang-tardeo en la que podrem gaudir del tast de mistela de la comarca i l’actuació musical d’Orba’s Big Band.
El programa dia a dia
DISSABTE 12 OCT.
19:30h. Acte d'inauguració a la Plaça de l'Ajuntament Nou: Presentació de la mostra artística "Orba, poble de fang".
-Concert de Jazzmatiks.
-Menjar i beguda (Càritas).
DIUMENGE 13 OCT.
10:30h. Visita guiada al Museu del Fang d'Orba.
12h. Taller infantil de riuraus de fang: 3€ | Places limitades | > 6 anys
Plaça d'Espanya (Ajuntament Vell). / *Reserva prèvia visita + taller.
DILLUNS 14 OCT.
19h. Taller: iniciació al torn (Steven Prats): 20€ (15€ socis) Places limitades Adults
*Reserva prèvia. Obrador municipal, c/ de Baix, 39.
DIMARTS 15 OCT.
19h. Taller: les rajoles de la pansa. Socarrats (Roman Prats). 20€ (15€ socis) Places limitades. Adults
*Reserva prèvia./ Ceràmica Prats, Avda de Dénia, 75.
DIMECRES 16 OCT.
19h. Taller: tornejat i decoració de tarubets (Guillem Marhuenda). 20€ (15€ socis) Places limitades. Adults
*Reserva prèvia. Obrador municipal, c/ de Baix, 39.
DIJOUS 17 OCT.
19h. Taller: fabricació de riurau de fang (Amics del Fang). 20€ (15€ socis) Places limitades. Adults
*Reserva prèvia. Obrador municipal, c/ de Baix, 39.
DIVENDRES 18 OCT.
20h. Cinefòrum: Audiovisual "Entre fang i pansa". Documental "Del raïm de moscatell a la pansa" (Fundació Cirne).
Aperitiu. Casa de Cultura (c/ de les Escoles, 2).
DISSABTE 19 OCT.
10h. Ruta dels riuraus d'Orba, a càrrec del col·lectiu Ruta dels Riuraus.
5€ | Places limitades | *Reserva prèvia. Eixida des de la Casa de Cultura (c/ de les Escoles, 2).
DIUMENGE 20 OCT.
De 10h a 19h. Mercat del Fang d'Orba al Carrer Major:
Paradetes de ceràmica tradicional i actual.
Tallers de torn i de llata.
Demostracions de torn, del món de la pansa, de boga i de cura d'animals amb fang.
5é Concurs d'Allioli amb morter.
Passacarrer de la Colla de dolçaines La Xopena.
Anunci de premis del 4t Concurs de Balcons i Finestres.
Gastronomia i música.
+ 'FANG-TARDEO'... amb l'actuació d'Orba's Big Band i degustacions de mistela.
*Activitats amb reserva prèvia: amicsdelfangorba@gmail.com
- Programa dia a dia
Com a activitat paral·lela al Dénia Festival dels Humanitats 2024, es celebrarà del 15 al 19 d'octubre la Setmana de la Sostenibilitat i la Fira de les energies renovables Renova’t.
L'Espai Sostenibilitat i Humanitats, un dels set que integren el projecte “Dénia, Ciutat del pensament”, impulsa dos accions, liderades per la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Dénia, que tenen com a objectiu explorar la intersecció entre les humanitats i l'ecologisme per a comprendre com la cultura, l'ètica i la societat influïxen i són influïdes per estos temes, implicar a tots els actors relacionats i conéixer totes les perspectives com a factors de creació d'un pensament crític a través del qual generar propostes i solucions per al hui i el demà.
La Setmana de la Sostenibilitat, que es celebrarà a la Casa de la Cultura, es planteja com un espai de debat i coneixement que compte amb la presència de tots els implicats en la temàtica de les energies renovables i la sostenibilitat. Això inclou particulars, empreses, professionals, administracions i associacions, tant del sector turístic com del transport, els servicis, la construcció, la distribució d'aliments, l'oci o l'ecologia.
Programa
Dimarts 15 d'octubre
La inauguració de la Setmana de la Sostenibilitat tindrà lloc el 15 d'octubre, a les 19 hores.
A les 19.30 hores s'ha programat una conferència sobre la descarbonització i l'energia del futur. Té com a ponents a Juan Carlos Brotons, gerent comercial d'Iberdrola Alacant i Múrcia i expert en temes d'eficiència energètica, i Gonzalo Micó, cap de projectes de Fusion For Energy i professional immers en estos moments en un projecte que busca resoldre el problema de l'energia a nivell mundial, sobre el qual parlarà en la xarrada del dia 15 a Dénia. Presenta i modera esta sessió el professor del departament d'Enginyeria Civil de la Universitat d'Alacant Armando Ortuño Padilla.
Dimecres 16 d'octubre
A les 11 hores, Juan Vicente Catalá, enginyer tècnic de l'Ajuntament de Dénia, parlarà del consum d'aigua com a recurs essencial, eficiència energètica i sostenibilitat, exposant amb dades el nexe que unix estos tres conceptes i com podem optimitzar-ne l’ús. Presentarà la xarrada el gerent de l'empresa Solnet Energia, Joan Noguera.
A la vesprada, a les 19 hores, Juan Sacri, president de Sapiens Energia i expert en comunitats energètiques oferirà la conferència “Com donar poder al ciutadà en l'energia que utilitze”, tant en el seu consum com en la seua producció. En esta ocasió, introduïx la xarrada també el gerent de l'empresa Solnet Energia, Joan Noguera.
Dijous 17 d'octubre
El dijous se celebraran dos taules redones. A les 11, la de “Turisme sostenible i energies renovables” tindrà com a participants a Javier Cervera, representant de Baleària; Esteban Cobos, representant del Cercle Empresarial de la Marina Alta; Reme Cerdà, gerent d'AEHTMA i David d'Haro, gerent de Mundo Marino. Presenta i modera la cap del departament de Turisme Dénia, Pepa Cardona.
Els ponents debatran sobre turisme i construcció, tots dos motors econòmics de la comarca, però també un dels majors consumidors de recursos i exposaran les seues idees sobre com minimitzar l'impacte d'estes activitats i quines accions d'èxit s'estan portant ja a cap.
A la vesprada, a les 19 hores, sota el títol “Renovar el futur” s'exposaran les accions que l'Administració local i les empreses de la Marina Alta estan duent a terme per a aconseguir una sostenibilitat real. Intervindran Pedro Reig, director de l'Associació de Supermercats de la Comunitat Valenciana; Carlos Buedo, director de l'hotel Daniya de Dénia i Davinia Català, arquitecta, presentats i moderats per la regidora de Territori i Qualitat Urbana de l'Ajuntament de Dénia, Maria Josep Ripoll.
Divendres 18 d'octubre
Les xarrades de la Setmana de la Sostenibilitat acaben el divendres 18 d'octubre amb una conferència sobre energies renovables, els procediments per a la seua instal·lació, beneficis i les ajudes a particulars, a càrrec de Joan Noguera, gerent de Solnet Energia i Vicente Llácer, responsable del sector energètic/renovables de Caixa Popular. A les 11 hores, moderada per Juan Vicente Catalá.
A la vesprada (19 hores), Miguel Rebolledo i Héctor Ceballos, del departament d'Enginyeria industrial i Telecomunicacions de l'empresa Sitelec, exposaran les accions que l'Administració local està duent a terme per a reduir el consum energètic en l'àmbit municipal en la xarrada titulada “Smart City: tecnologia com a factor clau per a la descarbonització de les ciutats”. Presenta i modera Masus Oliver, conductora de programes en Montgóradio.
Dissabte 19 d'octubre: Rutes, tallers i jocs en la Fira Renova’t
I com a colofó a esta setmana dedicada a la sostenibilitat, el dissabte 19 d'octubre se celebrarà la Fira de les Energies Renovables Renova’t en la Glorieta, de 10 a 20 hores. Un espai on donar a conéixer este sector a la ciutadania, oferint-li informació útil i de qualitat per part de professionals, i també on implicar la població en la conservació del planeta a través d'activitats d'educació ambiental: tallers infantils i familiars, rutes mediambientals i visites a empreses del sector.
Durant tota la jornada, el públic podrà gaudir de tallers infantils sobre reciclatge i sostenibilitat, rutes en família pel port de Dénia i a les instal·lacions de Baleària, totes dues amb un aquabús propulsat amb energia solar; rutes guiades amb bicicleta elèctrica i una gimcana familiar sobre superherois amb missió de salvar el planeta Terra.
Han col·laborat amb la Regidoria de Medi Ambient com a patrocinadors en esta I Fira Renova’t Caixa Popular, Ibrolux, Baleària i Mundo Marino.
La programació de la Fira:
- 10:00 h Inauguració de la fira i obertura dels expositors.
- 11:00 h – 14:00 h Rutes en bicicleta elèctrica (eixides a les 11 h, 12 h, 13 h i 14 h).
Ruta guiada en bicicleta elèctrica per Dénia, des de la Glorieta del País Valencià fins a l’estació marítima de Baleària. Una manera amena de conéixer un mitjà de transport sostenible i adaptat a la nostra ciutat. Aforament: 6 persones cada eixida. Durada: 45-60 minuts. Acció patrocinada per Ibrolux.
- 11:00 h – 14:00 h Taller infantil: «Reciclatge i sostenibilitat».
Tallers infantils creatius per a dur a terme amb xiquets de 4 a 12 anys, on s’explica i es coneix tot allò que podem fer per mantindre el nostre planeta verd i net.Acció patrocinada per Caixa Popular
- 11:00 h – 12:00 h Ruta en família: visita pel port de Dénia en l’Experience, el vaixell propulsat per energia solar de l’empresa Mundo Marino. Ruta guiada per un educador mediambiental de l’Ajuntament de Dénia.
Ruta en l’Experience, vaixell propulsat per energia solar de l’empresa Mundo Marino. Recorregut pel port de Dénia i la part exterior d’aquest, amb xarrada sobre la propulsió sostenible en la nàutica i interpretació dels valors mediambientals marins de la nostra costa a càrrec d’un tècnic mediambiental de l’Ajuntament de Dénia. Acció patrocinada per l’Ajuntament de Dénia i Mundo Marino. Aforament màxim 40 persones.
- 13:00 h – 14:00 h Ruta en família: visita guiada a les instal·lacions de Baleària amb trasllat anada i tornada en l’aquabus Experience de l’empresa Mundo Marino.
La visita consistirà a rebre les persones a la parada de l’aquabus, entrar a l’estació marítima i visitar l’exposició de maquetes i la sala de lectura. Després, es pujarà a la Casa de la Paraula, on se’ls mostrarà un vídeo que resumeix què és Baleària, els seus valors i els seus plans pel que fa a la sostenibilitat mediambiental. Finalitzarem la visita a la segona planta, a la zona d’embarcament i passarel·la. Acció patrocinada per l’Ajuntament de Dénia i Mundo Marino. Aforament màxim 40 persones.
- 16:30 h – 17:30 h Ruta en família: visita pel port de Dénia en l’Experience, el vaixell propulsat per energia solar de l’empresa Mundo Marino.
Ruta guiada per un educador mediambiental de l’Ajuntament de Dénia. Ruta en l’Experience, vaixell propulsat per energia solar de l’empresa Mundo Marino. Recorregut pel port de Dénia i la part exterior d’aquest, amb xarrada sobre la propulsió sostenible en la nàutica i interpretació dels valors mediambientals marins de la nostra costa a càrrec d’un tècnic mediambiental de l’Ajuntament de Dénia. Acció patrocinada per l’Ajuntament de Dénia i Mundo Marino. Aforament màxim 40 persones.
- 18:00 h – 19:00 h Gimcana familiar: «Superherois, salvem el planeta Terra».
Vos donem la benvinguda, valents defensors del medi ambient, a la gimcana dels superherois del planeta Verd. Hui, en aquesta aventura emocionant, vos convertireu en els protectors del nostre planeta estimat, enfrontareu desafiaments que posaran a prova el vostre enginy, la vostra habilitat i el vostre compromís amb la naturalesa. En un món on cada acció compta, cadascun de vosaltres es transformarà en un superheroi ambiental i combatrà les amenaces que sotgen casa nostra. Des de la desforestació fins a la contaminació, des del rescat de la fauna fins a la promoció de l’energia renovable, la vostra missió és clara: salvar el planeta Verd! Al llarg d’aquesta gimcana, vos enfrontareu a reptes emocionants que posaran a prova les vostres habilitats individuals i el treball en equip. Ara bé, recordeu que més enllà de la competència, el que veritablement importa és el missatge que transmetem junts: la importància de cuidar i preservar el nostre entorn per a les generacions futures. Per tant, prepareu-vos, ecoherois, perquè el desafiament comença ara. Acció patrocinada per Caixa Popular.
- 20:00 h Clausura
CONEIX LA PROGRAMACIÓ CULTURAL I FESTIVA DE DÉNIA I COMARCA EN L'AGENDA DE LA MARINA PLAZA.
- La X edición de las Jornadas se podrá disfrutar del 14 de octubre al 1 de diciembre
Llega una nueva edición del homenaje que se brinda en Dénia a los platos de cuchara y a sus mil sabores: a mar y a tierra; con arroz o fideos o con garbanzos, alubias o judiones; calderetas, gazpachos, pucheros, guisos o couscous; recetas mediterráneas, asturianas, castellanas, griegas, marroquíes... Estas son las delicias que propone las décimas Jornadas de la Cuchara de Dénia en su edición especial de Otoño.
Sus protagonistas son 12 restaurantes de Dénia, que son una selección de la prestigiosa gastronomía de la ciudad: el Restaurante Cervecería El Mosset, La Sidrería, Nauta Port, La Cambra del Senyoret, El Redolí, Bar Bus, La Taverna del Mirall, El Cantó, El Greco Bistrot, Balandros, Entrearomas y No ni poc.
Durante mes y medio, del 14 de octubre al 1 de diciembre, estos establecimientos ofrecen 46 platos de cucharas diferentes que se podrán saborear de lunes a domingo por solo 5,50€ -bebida no incluida-, un precio especial mientras dure el evento. Con estos mimbres, solo queda disfrutar de esta propuesta irresisitible que un año más apunta que va ser protagonista gastronómico del otoño en Dénia.
CADA UNO DE LOS RESTAURANTES Y SUS PLATOS PARA CADA DÍA
EL MOSSET DÉNIA
Calle de Sertori, 24. Tlf. 966 425 416
LUNES: Puchero con Pelota, Codillo de Jamón y Muslitos de Pollo y por supuesto...sus Verduras.
MARTES: Meloso con Sepia, Alcachofas, Habitas Baby y Ajos tiernos.
MIÉRCOLES: Garbanzos de Valseca con Calamar, Almejas, Langostinos y Espinacas.
JUEVES: Meloso de Pollo y Conejo con Judías verdes y Garrafó.
VIERNES: Alubias de Tolosa con Orejita y Chorizo Riojano de "Alejandro".
NO NI POC
Calle La Via, 34. / de martes a sábados de 13:15 h. a 15:15 h.
MARTES: Potaje de Lentejas con Pato y Foie.
MIÉRCOLES: Potaje de Alubias con Jabalí al Vino Tinto.
JUEVES: Ropa vieja -Carne del Puchero picadita con Garbanzos y Fideos-.
VIERNES: Alubias Pintas con Conejo y Setas.
SÁBADO: Garbanzos para Valientes picantitos, con Manita de Cerdo, Lengua y lo que pillemos por aquí...
ENTREAROMAS
Pg. del Saladar, 130. Tlf. 966 42 76 02
MIÉRCOLES: Judiones de la Granja Receta Tradicional.
JUEVES: Caldereta de Rape.
VIERNES: Garbanzos Pedrosillanos con Langostinos.
BALANDROS
Club Nautico, Carr. de Dénia a Xábia, Km 1. Tlf. 966 29 03 13
MARTES: Bullit de Peix. Guiso Marinero de Rape, Patatas, Zanahoria y Pimiento rojo.
JUEVES: Guiso de Pulpitos con Patata y Alcachofa de Temporada.
EL GRECO BISTROT
Avenida de Valencia, 3-1. Tlf. 685 231 584
LUNES: Giuvetsi (pasta con forma de arroz) con Gambas, Calamar, Hinojo y Queso de Cabra con Eneldo.
MIÉRCOLES: Jilopites (Tortitas) con Costilla Ibérica, Tocino, Tomillo y Romero.
JUEVES: Trigo cortado en Meloso de Pulpo, Tomate seco, Aceitunas y Garbanzos.
VIERNES: Jilopites con Ragut de Cordero Asado, Canela y Queso Feta.
EL CANTÓ
Calle Loreto, 8. Tlf. 966 427 913 / 608 504 313
LUNES: Arroz Caldoso con Sepia y Alcachofas.
MARTES: Fideuá Melosa con Pato, Setas y Foie.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Costillas, Pollo y Habitas.
JUEVES: Suquet de Rape, Gambitas y Mejillones.
VIERNES: Arroz Meloso de Rabo de Toro y Setas.
LA TABERNA DEL MIRALL
Calle Loreto, 54. Tlf. 865 672 017. De Martes a Viernes excepto festivos.
MARTES: Arròs amb Polp, Penques y Cigrons.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Pescado de Roca y Cigalitas.
JUEVES: Arroz Meloso Marinero.
VIERNES: Gazpacho Marinero con Bacalao, Chipirones, Espinacas y Ajos Tiernos.
BAR BUS
Arxiduc Carles, 4. Tlf. 965 78 11 37
MARTES: Arroz Caldoso de Sepia y Verduras de Temporada.
JUEVES: Arros amb Fesols i Naps.
EL REDOLÍ
Calle Loreto, 16. Tlf. 695 51 50 06
LUNES: Arroz Meloso con Gambitas y Verduras.
MARTES: Fideuá Melosa con Rabo de Toro y Setas.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Calamares, Mejillones y Verduras.
JUEVES: Arroz Meloso con Pulpo de Roca y Ajos Tiernos.
VIERNES: Arroz Meloso con Secreto Ibérico, Setas y escamas de Foie Gras.
LA CAMBRA DEL SENYORET
Calle Arturo Vicens Collado, 5. Tlf. 865 719 337
MIÉRCOLES: Gazpacho Manchego típico Senyoret.
JUEVES: Arroz Meloso con Sepia, Tellinas y Gambas.
VIERNES: Fideuá melosa de nuestro Mar.
SÁBADO: Couscous de Cordero al plato con sus Verduras.
DOMINGO: Arrocito meloso de Mariscos selección del Senyoret.
NAUTA PORT
Moll De La Pansa S/N Estación Marítima Balearia. Tlf. 96 613 72 02
MARTES: Garbanzos Pedrosillanos con Sepia y Espinacas.
MIÉRCOLES: Alubias Pintas con Carrilleras y Verduritas.
JUEVES: Gazpachos Marineros con Rape y Gambón.
LA SIDRERÍA
Calle La Via, 61. Tlf. 722 732 174
MARTES: Porrusalda con Puerro y Bacalaó.
MIÉRCOLES: Auténtica Fabada Asturiana con su Compango.
JUEVES: Estofado de Ternera Astur con Champiñones.
- Són moltes les activitats programades: el Mercat del Fang, tallers, visites guiades, concerts, la inauguració del projecte “ Orba, poble de fang”...
Orba i Orbeta tornaran a brindar tribut a una de les seues senyes d'identitat, el fang i la ceràmica. I és que del 12 al 20 d’octubre celebraran 5a Setmana del Fang d’Orba.
La iniciativa, que està organitzada pels Amics del Fang d’Orba i Orbeta, amb la col·laboració de l'Ajuntament, s’ha convertit en un clàssic de la programació cultural i festiva de la localitat, des que l’any 2018 s’inaugurara el Museu del Fang, i per uns dies Orba es converteix en l’aparador de la terrisseria tradicional i actual de la comarca i la província.
Amb un títol suggeridor –Entre Fang i Pansa- i una peça protagonista – el tarubet- es connecten dos dels trets que caracteritzaven l’Orba de la primera meitat del segle XX: la pansa i el fang. Les activitats programades seran les encarregades de fer arribar als participants eixa relació entre el fang i la pansa i de donar a conèixer una activitat econòmica que fins els anys 60 vertebrava el paisatge i l’arquitectura rural.
Com tots els anys, la setmana ve farcida d’activitats i novetats per a involucrar totes les edats. Junt a les activitats ja clàssiques com els tallers infantils, els tallers escolars, el concurs d’allioli, els tallers per a adults i el cinefòrum, la novetat la trobem en la inauguració del projecte “ Orba, poble de fang”, una proposta de l’Associació en la que han participats grans i menuts per a entre tots crear un poble de fang. Després de quasi un any de treball serà presentat la nit d’inici de la Setmana, el dissabte 12 d’octubre, en la que també podrem gaudir de la música del grup Jazzmatiks i sopar a la plaça.
Per a conèixer els llaços entre el fang i el raïm res millor que participar en els tallers de fang per a adults programats al llarg de la setmana i iniciar-se en el treball al torn, aprendre a fer tarubets, pintar socarrats i realitzar riuraus sobre planxa.
I per a visualitzar eixe passat no pot faltar una visita guiada al Museu del Fang d’Orba i una ruta pel paisatge de riuraus del terme. Les activitats estan obertes al públic en general i en algunes cal fer reserva per qüestions d’organització.
La cloenda a la Setmana la marcarà, com en les antigues edicions, el Mercat del Fang el diumenge 20. Sense dubte és l'activitat més esperada i s'ha convertit en els darrers anys en una de les majors concentracions de ceramistes de la Comunitat. Demostracions, portes obertes a l’Obrador del Fang, tallers, artesania local, concursos, gastronomia, decoració de balcons i molt més ompliran el carrer Major i la plaça. Com a novetat este any hi haurà més estants de ceràmica tradicional i per la vesprada un fang-tardeo en la que podrem gaudir del tast de mistela de la comarca i l’actuació musical d’Orba’s Big Band.
El programa dia a dia
DISSABTE 12 OCT.
19:30h. Acte d'inauguració a la Plaça de l'Ajuntament Nou: Presentació de la mostra artística "Orba, poble de fang".
-Concert de Jazzmatiks.
-Menjar i beguda (Càritas).
DIUMENGE 13 OCT.
10:30h. Visita guiada al Museu del Fang d'Orba.
12h. Taller infantil de riuraus de fang: 3€ | Places limitades | > 6 anys
Plaça d'Espanya (Ajuntament Vell). / *Reserva prèvia visita + taller.
DILLUNS 14 OCT.
19h. Taller: iniciació al torn (Steven Prats): 20€ (15€ socis) Places limitades Adults
*Reserva prèvia. Obrador municipal, c/ de Baix, 39.
DIMARTS 15 OCT.
19h. Taller: les rajoles de la pansa. Socarrats (Roman Prats). 20€ (15€ socis) Places limitades. Adults
*Reserva prèvia./ Ceràmica Prats, Avda de Dénia, 75.
DIMECRES 16 OCT.
19h. Taller: tornejat i decoració de tarubets (Guillem Marhuenda). 20€ (15€ socis) Places limitades. Adults
*Reserva prèvia. Obrador municipal, c/ de Baix, 39.
DIJOUS 17 OCT.
19h. Taller: fabricació de riurau de fang (Amics del Fang). 20€ (15€ socis) Places limitades. Adults
*Reserva prèvia. Obrador municipal, c/ de Baix, 39.
DIVENDRES 18 OCT.
20h. Cinefòrum: Audiovisual "Entre fang i pansa". Documental "Del raïm de moscatell a la pansa" (Fundació Cirne).
Aperitiu. Casa de Cultura (c/ de les Escoles, 2).
DISSABTE 19 OCT.
10h. Ruta dels riuraus d'Orba, a càrrec del col·lectiu Ruta dels Riuraus.
5€ | Places limitades | *Reserva prèvia. Eixida des de la Casa de Cultura (c/ de les Escoles, 2).
DIUMENGE 20 OCT.
De 10h a 19h. Mercat del Fang d'Orba al Carrer Major:
Paradetes de ceràmica tradicional i actual.
Tallers de torn i de llata.
Demostracions de torn, del món de la pansa, de boga i de cura d'animals amb fang.
5é Concurs d'Allioli amb morter.
Passacarrer de la Colla de dolçaines La Xopena.
Anunci de premis del 4t Concurs de Balcons i Finestres.
Gastronomia i música.
+ 'FANG-TARDEO'... amb l'actuació d'Orba's Big Band i degustacions de mistela.
*Activitats amb reserva prèvia: amicsdelfangorba@gmail.com
El dimecres 16 d'octubre, el poeta Antoni Prats presentarà el llibre "El nom i la rosa: noves aportacions" a la Biblioteca Pública de Dénia.
Antoni Prats i Gràcia (Sueca, 1946), viu a la Marina Alta des que el 1971 començà a exercir de professor d’ensenyament secundari, primer a Pego i, des de 1975, a Dénia, on continua residint. Durant els anys setanta i vuitanta col·labora en els cursos de Llengua i Literatura Valencianes organitzats per l’Institut de Ciències de l’Educació i en les Escoles d’Estiu. Ha participat activament en la vida cultural; en l’actualitat, a través de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, entitat editora de L’Aiguadolç. Revista de Literatura, que ell va cofundar (1985) i ha coordinat fins al moment.
Poeta, sobretot, ha publicat també assajos, ressenyes i articles de crítica literària en actes de congressos, miscel·lànies i revistes (Canelobre, Caràcters, L’Espill i Reduccions, entre altres). Com a crític cal destacar el seu llibre Salvador Espriu o la fidelitat als orígens (2013). I hom pot trobar una mostra de les seues columnes periodístiques en el titulat El nom i la cosa (2018).
Amb el títol general de Vora l’Esfinx, ha aplegat la seua trajectòria de poeta, que va des d’Epigrammata (1981) a Elegies del Montgó (2021), tretze reculls, la major part dels quals ha merescut algun guardó, entre altres, els premis Festa d’Elx, Camp de Morvedre, Alfons el Magnànim i Ibn Jafadja.
CONEIX LA PROGRAMACIÓ CULTURAL I FESTIVA DE DÉNIA I COMARCA EN L'AGENDA DE LA MARINA PLAZA.
- Programa dia a dia
Com a activitat paral·lela al Dénia Festival dels Humanitats 2024, es celebrarà del 15 al 19 d'octubre la Setmana de la Sostenibilitat i la Fira de les energies renovables Renova’t.
L'Espai Sostenibilitat i Humanitats, un dels set que integren el projecte “Dénia, Ciutat del pensament”, impulsa dos accions, liderades per la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Dénia, que tenen com a objectiu explorar la intersecció entre les humanitats i l'ecologisme per a comprendre com la cultura, l'ètica i la societat influïxen i són influïdes per estos temes, implicar a tots els actors relacionats i conéixer totes les perspectives com a factors de creació d'un pensament crític a través del qual generar propostes i solucions per al hui i el demà.
La Setmana de la Sostenibilitat, que es celebrarà a la Casa de la Cultura, es planteja com un espai de debat i coneixement que compte amb la presència de tots els implicats en la temàtica de les energies renovables i la sostenibilitat. Això inclou particulars, empreses, professionals, administracions i associacions, tant del sector turístic com del transport, els servicis, la construcció, la distribució d'aliments, l'oci o l'ecologia.
Programa
Dimarts 15 d'octubre
La inauguració de la Setmana de la Sostenibilitat tindrà lloc el 15 d'octubre, a les 19 hores.
A les 19.30 hores s'ha programat una conferència sobre la descarbonització i l'energia del futur. Té com a ponents a Juan Carlos Brotons, gerent comercial d'Iberdrola Alacant i Múrcia i expert en temes d'eficiència energètica, i Gonzalo Micó, cap de projectes de Fusion For Energy i professional immers en estos moments en un projecte que busca resoldre el problema de l'energia a nivell mundial, sobre el qual parlarà en la xarrada del dia 15 a Dénia. Presenta i modera esta sessió el professor del departament d'Enginyeria Civil de la Universitat d'Alacant Armando Ortuño Padilla.
Dimecres 16 d'octubre
A les 11 hores, Juan Vicente Catalá, enginyer tècnic de l'Ajuntament de Dénia, parlarà del consum d'aigua com a recurs essencial, eficiència energètica i sostenibilitat, exposant amb dades el nexe que unix estos tres conceptes i com podem optimitzar-ne l’ús. Presentarà la xarrada el gerent de l'empresa Solnet Energia, Joan Noguera.
A la vesprada, a les 19 hores, Juan Sacri, president de Sapiens Energia i expert en comunitats energètiques oferirà la conferència “Com donar poder al ciutadà en l'energia que utilitze”, tant en el seu consum com en la seua producció. En esta ocasió, introduïx la xarrada també el gerent de l'empresa Solnet Energia, Joan Noguera.
Dijous 17 d'octubre
El dijous se celebraran dos taules redones. A les 11, la de “Turisme sostenible i energies renovables” tindrà com a participants a Javier Cervera, representant de Baleària; Esteban Cobos, representant del Cercle Empresarial de la Marina Alta; Reme Cerdà, gerent d'AEHTMA i David d'Haro, gerent de Mundo Marino. Presenta i modera la cap del departament de Turisme Dénia, Pepa Cardona.
Els ponents debatran sobre turisme i construcció, tots dos motors econòmics de la comarca, però també un dels majors consumidors de recursos i exposaran les seues idees sobre com minimitzar l'impacte d'estes activitats i quines accions d'èxit s'estan portant ja a cap.
A la vesprada, a les 19 hores, sota el títol “Renovar el futur” s'exposaran les accions que l'Administració local i les empreses de la Marina Alta estan duent a terme per a aconseguir una sostenibilitat real. Intervindran Pedro Reig, director de l'Associació de Supermercats de la Comunitat Valenciana; Carlos Buedo, director de l'hotel Daniya de Dénia i Davinia Català, arquitecta, presentats i moderats per la regidora de Territori i Qualitat Urbana de l'Ajuntament de Dénia, Maria Josep Ripoll.
Divendres 18 d'octubre
Les xarrades de la Setmana de la Sostenibilitat acaben el divendres 18 d'octubre amb una conferència sobre energies renovables, els procediments per a la seua instal·lació, beneficis i les ajudes a particulars, a càrrec de Joan Noguera, gerent de Solnet Energia i Vicente Llácer, responsable del sector energètic/renovables de Caixa Popular. A les 11 hores, moderada per Juan Vicente Catalá.
A la vesprada (19 hores), Miguel Rebolledo i Héctor Ceballos, del departament d'Enginyeria industrial i Telecomunicacions de l'empresa Sitelec, exposaran les accions que l'Administració local està duent a terme per a reduir el consum energètic en l'àmbit municipal en la xarrada titulada “Smart City: tecnologia com a factor clau per a la descarbonització de les ciutats”. Presenta i modera Masus Oliver, conductora de programes en Montgóradio.
Dissabte 19 d'octubre: Rutes, tallers i jocs en la Fira Renova’t
I com a colofó a esta setmana dedicada a la sostenibilitat, el dissabte 19 d'octubre se celebrarà la Fira de les Energies Renovables Renova’t en la Glorieta, de 10 a 20 hores. Un espai on donar a conéixer este sector a la ciutadania, oferint-li informació útil i de qualitat per part de professionals, i també on implicar la població en la conservació del planeta a través d'activitats d'educació ambiental: tallers infantils i familiars, rutes mediambientals i visites a empreses del sector.
Durant tota la jornada, el públic podrà gaudir de tallers infantils sobre reciclatge i sostenibilitat, rutes en família pel port de Dénia i a les instal·lacions de Baleària, totes dues amb un aquabús propulsat amb energia solar; rutes guiades amb bicicleta elèctrica i una gimcana familiar sobre superherois amb missió de salvar el planeta Terra.
Han col·laborat amb la Regidoria de Medi Ambient com a patrocinadors en esta I Fira Renova’t Caixa Popular, Ibrolux, Baleària i Mundo Marino.
La programació de la Fira:
- 10:00 h Inauguració de la fira i obertura dels expositors.
- 11:00 h – 14:00 h Rutes en bicicleta elèctrica (eixides a les 11 h, 12 h, 13 h i 14 h).
Ruta guiada en bicicleta elèctrica per Dénia, des de la Glorieta del País Valencià fins a l’estació marítima de Baleària. Una manera amena de conéixer un mitjà de transport sostenible i adaptat a la nostra ciutat. Aforament: 6 persones cada eixida. Durada: 45-60 minuts. Acció patrocinada per Ibrolux.
- 11:00 h – 14:00 h Taller infantil: «Reciclatge i sostenibilitat».
Tallers infantils creatius per a dur a terme amb xiquets de 4 a 12 anys, on s’explica i es coneix tot allò que podem fer per mantindre el nostre planeta verd i net.Acció patrocinada per Caixa Popular
- 11:00 h – 12:00 h Ruta en família: visita pel port de Dénia en l’Experience, el vaixell propulsat per energia solar de l’empresa Mundo Marino. Ruta guiada per un educador mediambiental de l’Ajuntament de Dénia.
Ruta en l’Experience, vaixell propulsat per energia solar de l’empresa Mundo Marino. Recorregut pel port de Dénia i la part exterior d’aquest, amb xarrada sobre la propulsió sostenible en la nàutica i interpretació dels valors mediambientals marins de la nostra costa a càrrec d’un tècnic mediambiental de l’Ajuntament de Dénia. Acció patrocinada per l’Ajuntament de Dénia i Mundo Marino. Aforament màxim 40 persones.
- 13:00 h – 14:00 h Ruta en família: visita guiada a les instal·lacions de Baleària amb trasllat anada i tornada en l’aquabus Experience de l’empresa Mundo Marino.
La visita consistirà a rebre les persones a la parada de l’aquabus, entrar a l’estació marítima i visitar l’exposició de maquetes i la sala de lectura. Després, es pujarà a la Casa de la Paraula, on se’ls mostrarà un vídeo que resumeix què és Baleària, els seus valors i els seus plans pel que fa a la sostenibilitat mediambiental. Finalitzarem la visita a la segona planta, a la zona d’embarcament i passarel·la. Acció patrocinada per l’Ajuntament de Dénia i Mundo Marino. Aforament màxim 40 persones.
- 16:30 h – 17:30 h Ruta en família: visita pel port de Dénia en l’Experience, el vaixell propulsat per energia solar de l’empresa Mundo Marino.
Ruta guiada per un educador mediambiental de l’Ajuntament de Dénia. Ruta en l’Experience, vaixell propulsat per energia solar de l’empresa Mundo Marino. Recorregut pel port de Dénia i la part exterior d’aquest, amb xarrada sobre la propulsió sostenible en la nàutica i interpretació dels valors mediambientals marins de la nostra costa a càrrec d’un tècnic mediambiental de l’Ajuntament de Dénia. Acció patrocinada per l’Ajuntament de Dénia i Mundo Marino. Aforament màxim 40 persones.
- 18:00 h – 19:00 h Gimcana familiar: «Superherois, salvem el planeta Terra».
Vos donem la benvinguda, valents defensors del medi ambient, a la gimcana dels superherois del planeta Verd. Hui, en aquesta aventura emocionant, vos convertireu en els protectors del nostre planeta estimat, enfrontareu desafiaments que posaran a prova el vostre enginy, la vostra habilitat i el vostre compromís amb la naturalesa. En un món on cada acció compta, cadascun de vosaltres es transformarà en un superheroi ambiental i combatrà les amenaces que sotgen casa nostra. Des de la desforestació fins a la contaminació, des del rescat de la fauna fins a la promoció de l’energia renovable, la vostra missió és clara: salvar el planeta Verd! Al llarg d’aquesta gimcana, vos enfrontareu a reptes emocionants que posaran a prova les vostres habilitats individuals i el treball en equip. Ara bé, recordeu que més enllà de la competència, el que veritablement importa és el missatge que transmetem junts: la importància de cuidar i preservar el nostre entorn per a les generacions futures. Per tant, prepareu-vos, ecoherois, perquè el desafiament comença ara. Acció patrocinada per Caixa Popular.
- 20:00 h Clausura
CONEIX LA PROGRAMACIÓ CULTURAL I FESTIVA DE DÉNIA I COMARCA EN L'AGENDA DE LA MARINA PLAZA.
- La X edición de las Jornadas se podrá disfrutar del 14 de octubre al 1 de diciembre
Llega una nueva edición del homenaje que se brinda en Dénia a los platos de cuchara y a sus mil sabores: a mar y a tierra; con arroz o fideos o con garbanzos, alubias o judiones; calderetas, gazpachos, pucheros, guisos o couscous; recetas mediterráneas, asturianas, castellanas, griegas, marroquíes... Estas son las delicias que propone las décimas Jornadas de la Cuchara de Dénia en su edición especial de Otoño.
Sus protagonistas son 12 restaurantes de Dénia, que son una selección de la prestigiosa gastronomía de la ciudad: el Restaurante Cervecería El Mosset, La Sidrería, Nauta Port, La Cambra del Senyoret, El Redolí, Bar Bus, La Taverna del Mirall, El Cantó, El Greco Bistrot, Balandros, Entrearomas y No ni poc.
Durante mes y medio, del 14 de octubre al 1 de diciembre, estos establecimientos ofrecen 46 platos de cucharas diferentes que se podrán saborear de lunes a domingo por solo 5,50€ -bebida no incluida-, un precio especial mientras dure el evento. Con estos mimbres, solo queda disfrutar de esta propuesta irresisitible que un año más apunta que va ser protagonista gastronómico del otoño en Dénia.
CADA UNO DE LOS RESTAURANTES Y SUS PLATOS PARA CADA DÍA
EL MOSSET DÉNIA
Calle de Sertori, 24. Tlf. 966 425 416
LUNES: Puchero con Pelota, Codillo de Jamón y Muslitos de Pollo y por supuesto...sus Verduras.
MARTES: Meloso con Sepia, Alcachofas, Habitas Baby y Ajos tiernos.
MIÉRCOLES: Garbanzos de Valseca con Calamar, Almejas, Langostinos y Espinacas.
JUEVES: Meloso de Pollo y Conejo con Judías verdes y Garrafó.
VIERNES: Alubias de Tolosa con Orejita y Chorizo Riojano de "Alejandro".
NO NI POC
Calle La Via, 34. / de martes a sábados de 13:15 h. a 15:15 h.
MARTES: Potaje de Lentejas con Pato y Foie.
MIÉRCOLES: Potaje de Alubias con Jabalí al Vino Tinto.
JUEVES: Ropa vieja -Carne del Puchero picadita con Garbanzos y Fideos-.
VIERNES: Alubias Pintas con Conejo y Setas.
SÁBADO: Garbanzos para Valientes picantitos, con Manita de Cerdo, Lengua y lo que pillemos por aquí...
ENTREAROMAS
Pg. del Saladar, 130. Tlf. 966 42 76 02
MIÉRCOLES: Judiones de la Granja Receta Tradicional.
JUEVES: Caldereta de Rape.
VIERNES: Garbanzos Pedrosillanos con Langostinos.
BALANDROS
Club Nautico, Carr. de Dénia a Xábia, Km 1. Tlf. 966 29 03 13
MARTES: Bullit de Peix. Guiso Marinero de Rape, Patatas, Zanahoria y Pimiento rojo.
JUEVES: Guiso de Pulpitos con Patata y Alcachofa de Temporada.
EL GRECO BISTROT
Avenida de Valencia, 3-1. Tlf. 685 231 584
LUNES: Giuvetsi (pasta con forma de arroz) con Gambas, Calamar, Hinojo y Queso de Cabra con Eneldo.
MIÉRCOLES: Jilopites (Tortitas) con Costilla Ibérica, Tocino, Tomillo y Romero.
JUEVES: Trigo cortado en Meloso de Pulpo, Tomate seco, Aceitunas y Garbanzos.
VIERNES: Jilopites con Ragut de Cordero Asado, Canela y Queso Feta.
EL CANTÓ
Calle Loreto, 8. Tlf. 966 427 913 / 608 504 313
LUNES: Arroz Caldoso con Sepia y Alcachofas.
MARTES: Fideuá Melosa con Pato, Setas y Foie.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Costillas, Pollo y Habitas.
JUEVES: Suquet de Rape, Gambitas y Mejillones.
VIERNES: Arroz Meloso de Rabo de Toro y Setas.
LA TABERNA DEL MIRALL
Calle Loreto, 54. Tlf. 865 672 017. De Martes a Viernes excepto festivos.
MARTES: Arròs amb Polp, Penques y Cigrons.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Pescado de Roca y Cigalitas.
JUEVES: Arroz Meloso Marinero.
VIERNES: Gazpacho Marinero con Bacalao, Chipirones, Espinacas y Ajos Tiernos.
BAR BUS
Arxiduc Carles, 4. Tlf. 965 78 11 37
MARTES: Arroz Caldoso de Sepia y Verduras de Temporada.
JUEVES: Arros amb Fesols i Naps.
EL REDOLÍ
Calle Loreto, 16. Tlf. 695 51 50 06
LUNES: Arroz Meloso con Gambitas y Verduras.
MARTES: Fideuá Melosa con Rabo de Toro y Setas.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Calamares, Mejillones y Verduras.
JUEVES: Arroz Meloso con Pulpo de Roca y Ajos Tiernos.
VIERNES: Arroz Meloso con Secreto Ibérico, Setas y escamas de Foie Gras.
LA CAMBRA DEL SENYORET
Calle Arturo Vicens Collado, 5. Tlf. 865 719 337
MIÉRCOLES: Gazpacho Manchego típico Senyoret.
JUEVES: Arroz Meloso con Sepia, Tellinas y Gambas.
VIERNES: Fideuá melosa de nuestro Mar.
SÁBADO: Couscous de Cordero al plato con sus Verduras.
DOMINGO: Arrocito meloso de Mariscos selección del Senyoret.
NAUTA PORT
Moll De La Pansa S/N Estación Marítima Balearia. Tlf. 96 613 72 02
MARTES: Garbanzos Pedrosillanos con Sepia y Espinacas.
MIÉRCOLES: Alubias Pintas con Carrilleras y Verduritas.
JUEVES: Gazpachos Marineros con Rape y Gambón.
LA SIDRERÍA
Calle La Via, 61. Tlf. 722 732 174
MARTES: Porrusalda con Puerro y Bacalaó.
MIÉRCOLES: Auténtica Fabada Asturiana con su Compango.
JUEVES: Estofado de Ternera Astur con Champiñones.
- Són moltes les activitats programades: el Mercat del Fang, tallers, visites guiades, concerts, la inauguració del projecte “ Orba, poble de fang”...
Orba i Orbeta tornaran a brindar tribut a una de les seues senyes d'identitat, el fang i la ceràmica. I és que del 12 al 20 d’octubre celebraran 5a Setmana del Fang d’Orba.
La iniciativa, que està organitzada pels Amics del Fang d’Orba i Orbeta, amb la col·laboració de l'Ajuntament, s’ha convertit en un clàssic de la programació cultural i festiva de la localitat, des que l’any 2018 s’inaugurara el Museu del Fang, i per uns dies Orba es converteix en l’aparador de la terrisseria tradicional i actual de la comarca i la província.
Amb un títol suggeridor –Entre Fang i Pansa- i una peça protagonista – el tarubet- es connecten dos dels trets que caracteritzaven l’Orba de la primera meitat del segle XX: la pansa i el fang. Les activitats programades seran les encarregades de fer arribar als participants eixa relació entre el fang i la pansa i de donar a conèixer una activitat econòmica que fins els anys 60 vertebrava el paisatge i l’arquitectura rural.
Com tots els anys, la setmana ve farcida d’activitats i novetats per a involucrar totes les edats. Junt a les activitats ja clàssiques com els tallers infantils, els tallers escolars, el concurs d’allioli, els tallers per a adults i el cinefòrum, la novetat la trobem en la inauguració del projecte “ Orba, poble de fang”, una proposta de l’Associació en la que han participats grans i menuts per a entre tots crear un poble de fang. Després de quasi un any de treball serà presentat la nit d’inici de la Setmana, el dissabte 12 d’octubre, en la que també podrem gaudir de la música del grup Jazzmatiks i sopar a la plaça.
Per a conèixer els llaços entre el fang i el raïm res millor que participar en els tallers de fang per a adults programats al llarg de la setmana i iniciar-se en el treball al torn, aprendre a fer tarubets, pintar socarrats i realitzar riuraus sobre planxa.
I per a visualitzar eixe passat no pot faltar una visita guiada al Museu del Fang d’Orba i una ruta pel paisatge de riuraus del terme. Les activitats estan obertes al públic en general i en algunes cal fer reserva per qüestions d’organització.
La cloenda a la Setmana la marcarà, com en les antigues edicions, el Mercat del Fang el diumenge 20. Sense dubte és l'activitat més esperada i s'ha convertit en els darrers anys en una de les majors concentracions de ceramistes de la Comunitat. Demostracions, portes obertes a l’Obrador del Fang, tallers, artesania local, concursos, gastronomia, decoració de balcons i molt més ompliran el carrer Major i la plaça. Com a novetat este any hi haurà més estants de ceràmica tradicional i per la vesprada un fang-tardeo en la que podrem gaudir del tast de mistela de la comarca i l’actuació musical d’Orba’s Big Band.
El programa dia a dia
DISSABTE 12 OCT.
19:30h. Acte d'inauguració a la Plaça de l'Ajuntament Nou: Presentació de la mostra artística "Orba, poble de fang".
-Concert de Jazzmatiks.
-Menjar i beguda (Càritas).
DIUMENGE 13 OCT.
10:30h. Visita guiada al Museu del Fang d'Orba.
12h. Taller infantil de riuraus de fang: 3€ | Places limitades | > 6 anys
Plaça d'Espanya (Ajuntament Vell). / *Reserva prèvia visita + taller.
DILLUNS 14 OCT.
19h. Taller: iniciació al torn (Steven Prats): 20€ (15€ socis) Places limitades Adults
*Reserva prèvia. Obrador municipal, c/ de Baix, 39.
DIMARTS 15 OCT.
19h. Taller: les rajoles de la pansa. Socarrats (Roman Prats). 20€ (15€ socis) Places limitades. Adults
*Reserva prèvia./ Ceràmica Prats, Avda de Dénia, 75.
DIMECRES 16 OCT.
19h. Taller: tornejat i decoració de tarubets (Guillem Marhuenda). 20€ (15€ socis) Places limitades. Adults
*Reserva prèvia. Obrador municipal, c/ de Baix, 39.
DIJOUS 17 OCT.
19h. Taller: fabricació de riurau de fang (Amics del Fang). 20€ (15€ socis) Places limitades. Adults
*Reserva prèvia. Obrador municipal, c/ de Baix, 39.
DIVENDRES 18 OCT.
20h. Cinefòrum: Audiovisual "Entre fang i pansa". Documental "Del raïm de moscatell a la pansa" (Fundació Cirne).
Aperitiu. Casa de Cultura (c/ de les Escoles, 2).
DISSABTE 19 OCT.
10h. Ruta dels riuraus d'Orba, a càrrec del col·lectiu Ruta dels Riuraus.
5€ | Places limitades | *Reserva prèvia. Eixida des de la Casa de Cultura (c/ de les Escoles, 2).
DIUMENGE 20 OCT.
De 10h a 19h. Mercat del Fang d'Orba al Carrer Major:
Paradetes de ceràmica tradicional i actual.
Tallers de torn i de llata.
Demostracions de torn, del món de la pansa, de boga i de cura d'animals amb fang.
5é Concurs d'Allioli amb morter.
Passacarrer de la Colla de dolçaines La Xopena.
Anunci de premis del 4t Concurs de Balcons i Finestres.
Gastronomia i música.
+ 'FANG-TARDEO'... amb l'actuació d'Orba's Big Band i degustacions de mistela.
*Activitats amb reserva prèvia: amicsdelfangorba@gmail.com
- La Ruta de la Tapa se celebrará los viernes del 18 de octubre al 29 de noviembre a un precio de 3,5 euros
Llega la segunda edición de la ruta de tapas Ondara se destapa, que está organizada por la Concejalía de Promoción Económica del Ayuntamiento de Ondara con el objetivo de promocionar los bares y restaurantes de la localidad y y conocer la gastronomía de Ondara.
Ondara se destapa se ofrecerá todos los viernes de los meses de octubre y noviembre desde este viernes 19 de octubre hasta el viernes 29 de noviembre 2024.
Hasta 16 bares y restaurantes de Ondara participarán en esta sabrosa propuesta culinaria: Bar Friends, Cafè Sendra, Bar-Rte Racó d’Ondara, Bar Gavilà, Cafeteria Centre Social, Restaurant Desig, Restobar La Mona, Bar-Rte ExisZe, Bar Prado, Kiko’s Bar, Bergante, Bar el Bosc, Allí Baix Bar, Hotel Ramis, Bar Cafeteria Karma y Bar La Dinaora.
La metodología será de tapa libre y cada establecimiento tendrá plena libertad en la elaboración de la tapa, que podrá ser la misma o ir variando cada semana, según decida cada bar participante.
También tendrá libertad cada establecimiento para poner el horario en el que se servirá la tapa. El precio será tapa más bebida, cerveza, vermut o vino por 3,5 euros.
Todos los clientes que completen la Ruta de Tapas en los 16 locales participantes entrarán en el sorteo de dos cenas para dos personas. Por eso se ha creado un pasaporte de la Ruta de la Tapa que podrán ir sellando en cada local que visiten y consuman. El pasaporte se depositará en el Espai Català y, finalizada la ruta, tendrá lugar un sorteo entre todos los pasaportes completados.
Llega la Fira de Tots Sants, la feria de atracciones que este años tendrá lugar desde el viernes 18 de octubre al domingo 3 de noviembre de 2024. Atracciones para mayores y pequeños, puestos de comida, golosinas y algodón de azúcar , churrerías y tómbolas llenarán la explanada de Torrecremada durante dos semanas, en las que no se montará el mercadillo de los lunes.
Horario de lunes a sábado
El horario de apertura de la feria es de lunes a sábado, de 17 horas hasta, como máximo, la 1 de la madrugada, según marca la legislación autonómica.
Domingos y 1 de noviembre
Los domingos también abrirá en horario de mañana, de 11 a 15 horas. Igualmente, el día 1 de noviembre, festividad de Todos los Santos, la feria funcionará en horario de mañana y tarde.
Precios para los días normales
Los precios de los billetes por atracción no serán superiores a 3,50 € (para las atracciones infantiles) y 4 euros (para las atracciones de adultos), en los días que no son considerados como especiales (dias niñ@s en que será más barato como se informa a continuación). Pero se permite que un máximo de 3 atracciones especiales de la totalidad de las existentes en la feria tenga un precio máximo de 4 euros (para 1 atracción infantil) y 4,50 euros (para dos atracciones de adultos).
Días de las niñas y niños y sus precios
Los Días de las niñas y niños, en los que el precio de las atracciones se abarata, son el 18, 22 y 24 de octubre y el 3 de noviembre. Estos días especiales se cobrarán, con alguna excepción, 2 euros por billete en las atracciones infantiles y 2,50 euros en las de adultos.
Una tarde sin música
Como en años anteriores, se reserva una tarde en la que las atracciones prescinden de música y ruido para facilitar que los niños y niñas con trastornos del espectro autista y otras necesidades auditivas puedan disfrutar de la feria en un ambiente que les resulte más amable y favorable. El Día sin música será el 24 de octubre.
La mañana para personas con diversidad funcional
Además, se destina una mañana, que este año será la del sábado 26 de octubre, en la que la feria se abre para los usuarios de centros, entidades y asociaciones de personas con diversidad funcional del municipio. Una acción coordinada con el área municipal de Bienestar Social.
- La X edición de las Jornadas se podrá disfrutar del 14 de octubre al 1 de diciembre
Llega una nueva edición del homenaje que se brinda en Dénia a los platos de cuchara y a sus mil sabores: a mar y a tierra; con arroz o fideos o con garbanzos, alubias o judiones; calderetas, gazpachos, pucheros, guisos o couscous; recetas mediterráneas, asturianas, castellanas, griegas, marroquíes... Estas son las delicias que propone las décimas Jornadas de la Cuchara de Dénia en su edición especial de Otoño.
Sus protagonistas son 12 restaurantes de Dénia, que son una selección de la prestigiosa gastronomía de la ciudad: el Restaurante Cervecería El Mosset, La Sidrería, Nauta Port, La Cambra del Senyoret, El Redolí, Bar Bus, La Taverna del Mirall, El Cantó, El Greco Bistrot, Balandros, Entrearomas y No ni poc.
Durante mes y medio, del 14 de octubre al 1 de diciembre, estos establecimientos ofrecen 46 platos de cucharas diferentes que se podrán saborear de lunes a domingo por solo 5,50€ -bebida no incluida-, un precio especial mientras dure el evento. Con estos mimbres, solo queda disfrutar de esta propuesta irresisitible que un año más apunta que va ser protagonista gastronómico del otoño en Dénia.
CADA UNO DE LOS RESTAURANTES Y SUS PLATOS PARA CADA DÍA
EL MOSSET DÉNIA
Calle de Sertori, 24. Tlf. 966 425 416
LUNES: Puchero con Pelota, Codillo de Jamón y Muslitos de Pollo y por supuesto...sus Verduras.
MARTES: Meloso con Sepia, Alcachofas, Habitas Baby y Ajos tiernos.
MIÉRCOLES: Garbanzos de Valseca con Calamar, Almejas, Langostinos y Espinacas.
JUEVES: Meloso de Pollo y Conejo con Judías verdes y Garrafó.
VIERNES: Alubias de Tolosa con Orejita y Chorizo Riojano de "Alejandro".
NO NI POC
Calle La Via, 34. / de martes a sábados de 13:15 h. a 15:15 h.
MARTES: Potaje de Lentejas con Pato y Foie.
MIÉRCOLES: Potaje de Alubias con Jabalí al Vino Tinto.
JUEVES: Ropa vieja -Carne del Puchero picadita con Garbanzos y Fideos-.
VIERNES: Alubias Pintas con Conejo y Setas.
SÁBADO: Garbanzos para Valientes picantitos, con Manita de Cerdo, Lengua y lo que pillemos por aquí...
ENTREAROMAS
Pg. del Saladar, 130. Tlf. 966 42 76 02
MIÉRCOLES: Judiones de la Granja Receta Tradicional.
JUEVES: Caldereta de Rape.
VIERNES: Garbanzos Pedrosillanos con Langostinos.
BALANDROS
Club Nautico, Carr. de Dénia a Xábia, Km 1. Tlf. 966 29 03 13
MARTES: Bullit de Peix. Guiso Marinero de Rape, Patatas, Zanahoria y Pimiento rojo.
JUEVES: Guiso de Pulpitos con Patata y Alcachofa de Temporada.
EL GRECO BISTROT
Avenida de Valencia, 3-1. Tlf. 685 231 584
LUNES: Giuvetsi (pasta con forma de arroz) con Gambas, Calamar, Hinojo y Queso de Cabra con Eneldo.
MIÉRCOLES: Jilopites (Tortitas) con Costilla Ibérica, Tocino, Tomillo y Romero.
JUEVES: Trigo cortado en Meloso de Pulpo, Tomate seco, Aceitunas y Garbanzos.
VIERNES: Jilopites con Ragut de Cordero Asado, Canela y Queso Feta.
EL CANTÓ
Calle Loreto, 8. Tlf. 966 427 913 / 608 504 313
LUNES: Arroz Caldoso con Sepia y Alcachofas.
MARTES: Fideuá Melosa con Pato, Setas y Foie.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Costillas, Pollo y Habitas.
JUEVES: Suquet de Rape, Gambitas y Mejillones.
VIERNES: Arroz Meloso de Rabo de Toro y Setas.
LA TABERNA DEL MIRALL
Calle Loreto, 54. Tlf. 865 672 017. De Martes a Viernes excepto festivos.
MARTES: Arròs amb Polp, Penques y Cigrons.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Pescado de Roca y Cigalitas.
JUEVES: Arroz Meloso Marinero.
VIERNES: Gazpacho Marinero con Bacalao, Chipirones, Espinacas y Ajos Tiernos.
BAR BUS
Arxiduc Carles, 4. Tlf. 965 78 11 37
MARTES: Arroz Caldoso de Sepia y Verduras de Temporada.
JUEVES: Arros amb Fesols i Naps.
EL REDOLÍ
Calle Loreto, 16. Tlf. 695 51 50 06
LUNES: Arroz Meloso con Gambitas y Verduras.
MARTES: Fideuá Melosa con Rabo de Toro y Setas.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Calamares, Mejillones y Verduras.
JUEVES: Arroz Meloso con Pulpo de Roca y Ajos Tiernos.
VIERNES: Arroz Meloso con Secreto Ibérico, Setas y escamas de Foie Gras.
LA CAMBRA DEL SENYORET
Calle Arturo Vicens Collado, 5. Tlf. 865 719 337
MIÉRCOLES: Gazpacho Manchego típico Senyoret.
JUEVES: Arroz Meloso con Sepia, Tellinas y Gambas.
VIERNES: Fideuá melosa de nuestro Mar.
SÁBADO: Couscous de Cordero al plato con sus Verduras.
DOMINGO: Arrocito meloso de Mariscos selección del Senyoret.
NAUTA PORT
Moll De La Pansa S/N Estación Marítima Balearia. Tlf. 96 613 72 02
MARTES: Garbanzos Pedrosillanos con Sepia y Espinacas.
MIÉRCOLES: Alubias Pintas con Carrilleras y Verduritas.
JUEVES: Gazpachos Marineros con Rape y Gambón.
LA SIDRERÍA
Calle La Via, 61. Tlf. 722 732 174
MARTES: Porrusalda con Puerro y Bacalaó.
MIÉRCOLES: Auténtica Fabada Asturiana con su Compango.
JUEVES: Estofado de Ternera Astur con Champiñones.
- Programa dia a dia
Com a activitat paral·lela al Dénia Festival dels Humanitats 2024, es celebrarà del 15 al 19 d'octubre la Setmana de la Sostenibilitat i la Fira de les energies renovables Renova’t.
L'Espai Sostenibilitat i Humanitats, un dels set que integren el projecte “Dénia, Ciutat del pensament”, impulsa dos accions, liderades per la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Dénia, que tenen com a objectiu explorar la intersecció entre les humanitats i l'ecologisme per a comprendre com la cultura, l'ètica i la societat influïxen i són influïdes per estos temes, implicar a tots els actors relacionats i conéixer totes les perspectives com a factors de creació d'un pensament crític a través del qual generar propostes i solucions per al hui i el demà.
La Setmana de la Sostenibilitat, que es celebrarà a la Casa de la Cultura, es planteja com un espai de debat i coneixement que compte amb la presència de tots els implicats en la temàtica de les energies renovables i la sostenibilitat. Això inclou particulars, empreses, professionals, administracions i associacions, tant del sector turístic com del transport, els servicis, la construcció, la distribució d'aliments, l'oci o l'ecologia.
Programa
Dimarts 15 d'octubre
La inauguració de la Setmana de la Sostenibilitat tindrà lloc el 15 d'octubre, a les 19 hores.
A les 19.30 hores s'ha programat una conferència sobre la descarbonització i l'energia del futur. Té com a ponents a Juan Carlos Brotons, gerent comercial d'Iberdrola Alacant i Múrcia i expert en temes d'eficiència energètica, i Gonzalo Micó, cap de projectes de Fusion For Energy i professional immers en estos moments en un projecte que busca resoldre el problema de l'energia a nivell mundial, sobre el qual parlarà en la xarrada del dia 15 a Dénia. Presenta i modera esta sessió el professor del departament d'Enginyeria Civil de la Universitat d'Alacant Armando Ortuño Padilla.
Dimecres 16 d'octubre
A les 11 hores, Juan Vicente Catalá, enginyer tècnic de l'Ajuntament de Dénia, parlarà del consum d'aigua com a recurs essencial, eficiència energètica i sostenibilitat, exposant amb dades el nexe que unix estos tres conceptes i com podem optimitzar-ne l’ús. Presentarà la xarrada el gerent de l'empresa Solnet Energia, Joan Noguera.
A la vesprada, a les 19 hores, Juan Sacri, president de Sapiens Energia i expert en comunitats energètiques oferirà la conferència “Com donar poder al ciutadà en l'energia que utilitze”, tant en el seu consum com en la seua producció. En esta ocasió, introduïx la xarrada també el gerent de l'empresa Solnet Energia, Joan Noguera.
Dijous 17 d'octubre
El dijous se celebraran dos taules redones. A les 11, la de “Turisme sostenible i energies renovables” tindrà com a participants a Javier Cervera, representant de Baleària; Esteban Cobos, representant del Cercle Empresarial de la Marina Alta; Reme Cerdà, gerent d'AEHTMA i David d'Haro, gerent de Mundo Marino. Presenta i modera la cap del departament de Turisme Dénia, Pepa Cardona.
Els ponents debatran sobre turisme i construcció, tots dos motors econòmics de la comarca, però també un dels majors consumidors de recursos i exposaran les seues idees sobre com minimitzar l'impacte d'estes activitats i quines accions d'èxit s'estan portant ja a cap.
A la vesprada, a les 19 hores, sota el títol “Renovar el futur” s'exposaran les accions que l'Administració local i les empreses de la Marina Alta estan duent a terme per a aconseguir una sostenibilitat real. Intervindran Pedro Reig, director de l'Associació de Supermercats de la Comunitat Valenciana; Carlos Buedo, director de l'hotel Daniya de Dénia i Davinia Català, arquitecta, presentats i moderats per la regidora de Territori i Qualitat Urbana de l'Ajuntament de Dénia, Maria Josep Ripoll.
Divendres 18 d'octubre
Les xarrades de la Setmana de la Sostenibilitat acaben el divendres 18 d'octubre amb una conferència sobre energies renovables, els procediments per a la seua instal·lació, beneficis i les ajudes a particulars, a càrrec de Joan Noguera, gerent de Solnet Energia i Vicente Llácer, responsable del sector energètic/renovables de Caixa Popular. A les 11 hores, moderada per Juan Vicente Catalá.
A la vesprada (19 hores), Miguel Rebolledo i Héctor Ceballos, del departament d'Enginyeria industrial i Telecomunicacions de l'empresa Sitelec, exposaran les accions que l'Administració local està duent a terme per a reduir el consum energètic en l'àmbit municipal en la xarrada titulada “Smart City: tecnologia com a factor clau per a la descarbonització de les ciutats”. Presenta i modera Masus Oliver, conductora de programes en Montgóradio.
Dissabte 19 d'octubre: Rutes, tallers i jocs en la Fira Renova’t
I com a colofó a esta setmana dedicada a la sostenibilitat, el dissabte 19 d'octubre se celebrarà la Fira de les Energies Renovables Renova’t en la Glorieta, de 10 a 20 hores. Un espai on donar a conéixer este sector a la ciutadania, oferint-li informació útil i de qualitat per part de professionals, i també on implicar la població en la conservació del planeta a través d'activitats d'educació ambiental: tallers infantils i familiars, rutes mediambientals i visites a empreses del sector.
Durant tota la jornada, el públic podrà gaudir de tallers infantils sobre reciclatge i sostenibilitat, rutes en família pel port de Dénia i a les instal·lacions de Baleària, totes dues amb un aquabús propulsat amb energia solar; rutes guiades amb bicicleta elèctrica i una gimcana familiar sobre superherois amb missió de salvar el planeta Terra.
Han col·laborat amb la Regidoria de Medi Ambient com a patrocinadors en esta I Fira Renova’t Caixa Popular, Ibrolux, Baleària i Mundo Marino.
La programació de la Fira:
- 10:00 h Inauguració de la fira i obertura dels expositors.
- 11:00 h – 14:00 h Rutes en bicicleta elèctrica (eixides a les 11 h, 12 h, 13 h i 14 h).
Ruta guiada en bicicleta elèctrica per Dénia, des de la Glorieta del País Valencià fins a l’estació marítima de Baleària. Una manera amena de conéixer un mitjà de transport sostenible i adaptat a la nostra ciutat. Aforament: 6 persones cada eixida. Durada: 45-60 minuts. Acció patrocinada per Ibrolux.
- 11:00 h – 14:00 h Taller infantil: «Reciclatge i sostenibilitat».
Tallers infantils creatius per a dur a terme amb xiquets de 4 a 12 anys, on s’explica i es coneix tot allò que podem fer per mantindre el nostre planeta verd i net.Acció patrocinada per Caixa Popular
- 11:00 h – 12:00 h Ruta en família: visita pel port de Dénia en l’Experience, el vaixell propulsat per energia solar de l’empresa Mundo Marino. Ruta guiada per un educador mediambiental de l’Ajuntament de Dénia.
Ruta en l’Experience, vaixell propulsat per energia solar de l’empresa Mundo Marino. Recorregut pel port de Dénia i la part exterior d’aquest, amb xarrada sobre la propulsió sostenible en la nàutica i interpretació dels valors mediambientals marins de la nostra costa a càrrec d’un tècnic mediambiental de l’Ajuntament de Dénia. Acció patrocinada per l’Ajuntament de Dénia i Mundo Marino. Aforament màxim 40 persones.
- 13:00 h – 14:00 h Ruta en família: visita guiada a les instal·lacions de Baleària amb trasllat anada i tornada en l’aquabus Experience de l’empresa Mundo Marino.
La visita consistirà a rebre les persones a la parada de l’aquabus, entrar a l’estació marítima i visitar l’exposició de maquetes i la sala de lectura. Després, es pujarà a la Casa de la Paraula, on se’ls mostrarà un vídeo que resumeix què és Baleària, els seus valors i els seus plans pel que fa a la sostenibilitat mediambiental. Finalitzarem la visita a la segona planta, a la zona d’embarcament i passarel·la. Acció patrocinada per l’Ajuntament de Dénia i Mundo Marino. Aforament màxim 40 persones.
- 16:30 h – 17:30 h Ruta en família: visita pel port de Dénia en l’Experience, el vaixell propulsat per energia solar de l’empresa Mundo Marino.
Ruta guiada per un educador mediambiental de l’Ajuntament de Dénia. Ruta en l’Experience, vaixell propulsat per energia solar de l’empresa Mundo Marino. Recorregut pel port de Dénia i la part exterior d’aquest, amb xarrada sobre la propulsió sostenible en la nàutica i interpretació dels valors mediambientals marins de la nostra costa a càrrec d’un tècnic mediambiental de l’Ajuntament de Dénia. Acció patrocinada per l’Ajuntament de Dénia i Mundo Marino. Aforament màxim 40 persones.
- 18:00 h – 19:00 h Gimcana familiar: «Superherois, salvem el planeta Terra».
Vos donem la benvinguda, valents defensors del medi ambient, a la gimcana dels superherois del planeta Verd. Hui, en aquesta aventura emocionant, vos convertireu en els protectors del nostre planeta estimat, enfrontareu desafiaments que posaran a prova el vostre enginy, la vostra habilitat i el vostre compromís amb la naturalesa. En un món on cada acció compta, cadascun de vosaltres es transformarà en un superheroi ambiental i combatrà les amenaces que sotgen casa nostra. Des de la desforestació fins a la contaminació, des del rescat de la fauna fins a la promoció de l’energia renovable, la vostra missió és clara: salvar el planeta Verd! Al llarg d’aquesta gimcana, vos enfrontareu a reptes emocionants que posaran a prova les vostres habilitats individuals i el treball en equip. Ara bé, recordeu que més enllà de la competència, el que veritablement importa és el missatge que transmetem junts: la importància de cuidar i preservar el nostre entorn per a les generacions futures. Per tant, prepareu-vos, ecoherois, perquè el desafiament comença ara. Acció patrocinada per Caixa Popular.
- 20:00 h Clausura
CONEIX LA PROGRAMACIÓ CULTURAL I FESTIVA DE DÉNIA I COMARCA EN L'AGENDA DE LA MARINA PLAZA.
El viernes 18 de octubre Rosalia Hernández presentará la novela "Libranos del mal" en la Biblioteca Pública Municipal de Xàbia. En el acto participarán también Ina Martín y Claudia Catalán.
La obra cuenta la encarnizada lucha interna de un párroco clásico y convencido de su Fe, que se debate entre el amor correspondido que siente por una mujer y las convicciones católicas más que arraigadas que forman parte de su día a día, el dilema lleva a ambos hasta límites antes insospechados.Esta lucha mística y el despertar de su amada a la vida y al sexo más natural, dormida como estaba y a la espera de éste desde su adolescencia, hará que tomen decisiones extremas y cambien para siempre el rumbo de sus vidas perdiendo por completo la objetividad y el equilibrio entre el bien y el mal.
El libro se presenta con una versión editada en castellano y otra en inglés.
Conoce la programación cultural y festiva de Xàbia y comarca en la Agenda de La Marina Plaza.
- Són moltes les activitats programades: el Mercat del Fang, tallers, visites guiades, concerts, la inauguració del projecte “ Orba, poble de fang”...
Orba i Orbeta tornaran a brindar tribut a una de les seues senyes d'identitat, el fang i la ceràmica. I és que del 12 al 20 d’octubre celebraran 5a Setmana del Fang d’Orba.
La iniciativa, que està organitzada pels Amics del Fang d’Orba i Orbeta, amb la col·laboració de l'Ajuntament, s’ha convertit en un clàssic de la programació cultural i festiva de la localitat, des que l’any 2018 s’inaugurara el Museu del Fang, i per uns dies Orba es converteix en l’aparador de la terrisseria tradicional i actual de la comarca i la província.
Amb un títol suggeridor –Entre Fang i Pansa- i una peça protagonista – el tarubet- es connecten dos dels trets que caracteritzaven l’Orba de la primera meitat del segle XX: la pansa i el fang. Les activitats programades seran les encarregades de fer arribar als participants eixa relació entre el fang i la pansa i de donar a conèixer una activitat econòmica que fins els anys 60 vertebrava el paisatge i l’arquitectura rural.
Com tots els anys, la setmana ve farcida d’activitats i novetats per a involucrar totes les edats. Junt a les activitats ja clàssiques com els tallers infantils, els tallers escolars, el concurs d’allioli, els tallers per a adults i el cinefòrum, la novetat la trobem en la inauguració del projecte “ Orba, poble de fang”, una proposta de l’Associació en la que han participats grans i menuts per a entre tots crear un poble de fang. Després de quasi un any de treball serà presentat la nit d’inici de la Setmana, el dissabte 12 d’octubre, en la que també podrem gaudir de la música del grup Jazzmatiks i sopar a la plaça.
Per a conèixer els llaços entre el fang i el raïm res millor que participar en els tallers de fang per a adults programats al llarg de la setmana i iniciar-se en el treball al torn, aprendre a fer tarubets, pintar socarrats i realitzar riuraus sobre planxa.
I per a visualitzar eixe passat no pot faltar una visita guiada al Museu del Fang d’Orba i una ruta pel paisatge de riuraus del terme. Les activitats estan obertes al públic en general i en algunes cal fer reserva per qüestions d’organització.
La cloenda a la Setmana la marcarà, com en les antigues edicions, el Mercat del Fang el diumenge 20. Sense dubte és l'activitat més esperada i s'ha convertit en els darrers anys en una de les majors concentracions de ceramistes de la Comunitat. Demostracions, portes obertes a l’Obrador del Fang, tallers, artesania local, concursos, gastronomia, decoració de balcons i molt més ompliran el carrer Major i la plaça. Com a novetat este any hi haurà més estants de ceràmica tradicional i per la vesprada un fang-tardeo en la que podrem gaudir del tast de mistela de la comarca i l’actuació musical d’Orba’s Big Band.
El programa dia a dia
DISSABTE 12 OCT.
19:30h. Acte d'inauguració a la Plaça de l'Ajuntament Nou: Presentació de la mostra artística "Orba, poble de fang".
-Concert de Jazzmatiks.
-Menjar i beguda (Càritas).
DIUMENGE 13 OCT.
10:30h. Visita guiada al Museu del Fang d'Orba.
12h. Taller infantil de riuraus de fang: 3€ | Places limitades | > 6 anys
Plaça d'Espanya (Ajuntament Vell). / *Reserva prèvia visita + taller.
DILLUNS 14 OCT.
19h. Taller: iniciació al torn (Steven Prats): 20€ (15€ socis) Places limitades Adults
*Reserva prèvia. Obrador municipal, c/ de Baix, 39.
DIMARTS 15 OCT.
19h. Taller: les rajoles de la pansa. Socarrats (Roman Prats). 20€ (15€ socis) Places limitades. Adults
*Reserva prèvia./ Ceràmica Prats, Avda de Dénia, 75.
DIMECRES 16 OCT.
19h. Taller: tornejat i decoració de tarubets (Guillem Marhuenda). 20€ (15€ socis) Places limitades. Adults
*Reserva prèvia. Obrador municipal, c/ de Baix, 39.
DIJOUS 17 OCT.
19h. Taller: fabricació de riurau de fang (Amics del Fang). 20€ (15€ socis) Places limitades. Adults
*Reserva prèvia. Obrador municipal, c/ de Baix, 39.
DIVENDRES 18 OCT.
20h. Cinefòrum: Audiovisual "Entre fang i pansa". Documental "Del raïm de moscatell a la pansa" (Fundació Cirne).
Aperitiu. Casa de Cultura (c/ de les Escoles, 2).
DISSABTE 19 OCT.
10h. Ruta dels riuraus d'Orba, a càrrec del col·lectiu Ruta dels Riuraus.
5€ | Places limitades | *Reserva prèvia. Eixida des de la Casa de Cultura (c/ de les Escoles, 2).
DIUMENGE 20 OCT.
De 10h a 19h. Mercat del Fang d'Orba al Carrer Major:
Paradetes de ceràmica tradicional i actual.
Tallers de torn i de llata.
Demostracions de torn, del món de la pansa, de boga i de cura d'animals amb fang.
5é Concurs d'Allioli amb morter.
Passacarrer de la Colla de dolçaines La Xopena.
Anunci de premis del 4t Concurs de Balcons i Finestres.
Gastronomia i música.
+ 'FANG-TARDEO'... amb l'actuació d'Orba's Big Band i degustacions de mistela.
*Activitats amb reserva prèvia: amicsdelfangorba@gmail.com
Llega la Fira de Tots Sants, la feria de atracciones que este años tendrá lugar desde el viernes 18 de octubre al domingo 3 de noviembre de 2024. Atracciones para mayores y pequeños, puestos de comida, golosinas y algodón de azúcar , churrerías y tómbolas llenarán la explanada de Torrecremada durante dos semanas, en las que no se montará el mercadillo de los lunes.
Horario de lunes a sábado
El horario de apertura de la feria es de lunes a sábado, de 17 horas hasta, como máximo, la 1 de la madrugada, según marca la legislación autonómica.
Domingos y 1 de noviembre
Los domingos también abrirá en horario de mañana, de 11 a 15 horas. Igualmente, el día 1 de noviembre, festividad de Todos los Santos, la feria funcionará en horario de mañana y tarde.
Precios para los días normales
Los precios de los billetes por atracción no serán superiores a 3,50 € (para las atracciones infantiles) y 4 euros (para las atracciones de adultos), en los días que no son considerados como especiales (dias niñ@s en que será más barato como se informa a continuación). Pero se permite que un máximo de 3 atracciones especiales de la totalidad de las existentes en la feria tenga un precio máximo de 4 euros (para 1 atracción infantil) y 4,50 euros (para dos atracciones de adultos).
Días de las niñas y niños y sus precios
Los Días de las niñas y niños, en los que el precio de las atracciones se abarata, son el 18, 22 y 24 de octubre y el 3 de noviembre. Estos días especiales se cobrarán, con alguna excepción, 2 euros por billete en las atracciones infantiles y 2,50 euros en las de adultos.
Una tarde sin música
Como en años anteriores, se reserva una tarde en la que las atracciones prescinden de música y ruido para facilitar que los niños y niñas con trastornos del espectro autista y otras necesidades auditivas puedan disfrutar de la feria en un ambiente que les resulte más amable y favorable. El Día sin música será el 24 de octubre.
La mañana para personas con diversidad funcional
Además, se destina una mañana, que este año será la del sábado 26 de octubre, en la que la feria se abre para los usuarios de centros, entidades y asociaciones de personas con diversidad funcional del municipio. Una acción coordinada con el área municipal de Bienestar Social.
El Mercat de la Terra de Xaló se centra en la agricultura de proximidad y en productos tradicionales. El visitante encontrará más de 40 paradas de agricultores y productores de la zona centradas en productos de la huerta, huevos, vino, mistela; así como capazos de esparto, jabón… y mucho más.
En cada edición se programan actividades lúdicas para adultos y niños, conciertos, actos gastronómicos…
Organiza: Mercat de Xaló.
Colabora: Ayuntamiento de Xaló.
- Este año, la salud mental se incorpora a la temática con una charla del psicólogo Roberto Aguado
El Ayuntamiento de Dénia y el Colegio Público Llebeig han organizado una nueva edición de la Jornada de educación emocional, una propuesta que el pasado año obtuvo un éxito notable de participación y de valoración entre el público asistente y que este año girará en torno a la temática general Educar para ser.
La jornada, dirigida a familias, personal docente y público en general, se celebrará el sábado 19 de octubre de 9:00 a 19:00 horas en el Multiespai L'Androna de la Estación Marítima de Dénia. El acceso es gratuito previa inscripción. El aforo máximo es de 200 plazas.
El programa de esta edición se compone de cuatro charlas conducidas por expertos de distintos ámbitos, entre ellas hay una sobre salud mental, que es una de las novedades de este año. Estas son las cuatro charlas:
Laia Mestres, profesional creadora de propuestas y programas de desarrollo emocional, hablará sobre educar a niños, niñas y adolescentes emocionalmente competentes.
Cecilia Martí es maestra, especialista universitaria en Orientación y Mediación familiar, y expondrá cómo manejarse separados como pareja pero juntos como padre y madre, tanto en familia como en la escuela.
La responsable de la delegación de Participación Ciudadana de la comisaría de Policía Nacional de Denia, Catalina de Francisco, abordará el tema de la educación, la seguridad y la salud digital.
Y el psicólogo y comunicador Roberto Aguado cerrará esta II Jornada de educación emocional con una charla relacionada con la salud mental y una idea fuerza: "El poder de saber que puedes".
La selección de temas y ponentes de esta segunda jornada se ha hecho estudiando las propuestas que los participantes de la anterior edición hicieron al terminarla y que fueron sugeridas tanto por familias como por docentes.
Un proyecto del colegio Llebeig
La directora del colegio Llebeig, Luz Martín, recuerda que la jornada surge por una propuesta del centro, que el Ayuntamiento de Dénia secundó enseguida. "Nuestra inquietud y preocupación por el cambio social que está haciéndose -añade- nos ha llevado a trabajo mucho el tema de la educación emocional y nos condujo a pensar que estaría bien abrir este trabajo en la comarca y más allá".
Martín subraya el éxito de la primera edición en 2023, que "superó en mucho las inscripciones respecto al aforo que teníamos, con participantes que vinieron, incluso, de otras comunidades autónomas”, y confía en que este año la respuesta también sea buena. La directora afirma que la jornada ha despertado el interés del mundo de la docencia, las familias y la población en general y anuncia que este año llegará también a la población adolescente con una charla que el psicólogo Roberto Aguado ofrecerá al alumno de 2º d ESO en el salón de actos del colegio Llebeig el viernes 18 de octubre.
Espacio Educación Emocional
La jornada está ligada al Espacio Educación Emocional, uno de los siete que integran el proyecto Ciudad del pensamiento de la Fundación Creativa Dénia, y forma parte de la programación de actividades paralelas al Dénia Festival de las Humanidades.
El Espacio Educación Emocional trabaja y reflexiona el manejo de las emociones, tanto en la escuela como en casa, ayudando al alumnado a ser y convivir. Se les enseña a identificar, expresar y gestionar sus emociones y resolver conflictos mediante el diálogo. Además, se exploran diferentes técnicas para aprender a relajarse y se fomenta el respeto, la empatía y la tolerancia. Todo esto contribuye a crear un vínculo emocional consciente entre el alumnado y el equipo docente.
Programa
- Són moltes les activitats programades: el Mercat del Fang, tallers, visites guiades, concerts, la inauguració del projecte “ Orba, poble de fang”...
Orba i Orbeta tornaran a brindar tribut a una de les seues senyes d'identitat, el fang i la ceràmica. I és que del 12 al 20 d’octubre celebraran 5a Setmana del Fang d’Orba.
La iniciativa, que està organitzada pels Amics del Fang d’Orba i Orbeta, amb la col·laboració de l'Ajuntament, s’ha convertit en un clàssic de la programació cultural i festiva de la localitat, des que l’any 2018 s’inaugurara el Museu del Fang, i per uns dies Orba es converteix en l’aparador de la terrisseria tradicional i actual de la comarca i la província.
Amb un títol suggeridor –Entre Fang i Pansa- i una peça protagonista – el tarubet- es connecten dos dels trets que caracteritzaven l’Orba de la primera meitat del segle XX: la pansa i el fang. Les activitats programades seran les encarregades de fer arribar als participants eixa relació entre el fang i la pansa i de donar a conèixer una activitat econòmica que fins els anys 60 vertebrava el paisatge i l’arquitectura rural.
Com tots els anys, la setmana ve farcida d’activitats i novetats per a involucrar totes les edats. Junt a les activitats ja clàssiques com els tallers infantils, els tallers escolars, el concurs d’allioli, els tallers per a adults i el cinefòrum, la novetat la trobem en la inauguració del projecte “ Orba, poble de fang”, una proposta de l’Associació en la que han participats grans i menuts per a entre tots crear un poble de fang. Després de quasi un any de treball serà presentat la nit d’inici de la Setmana, el dissabte 12 d’octubre, en la que també podrem gaudir de la música del grup Jazzmatiks i sopar a la plaça.
Per a conèixer els llaços entre el fang i el raïm res millor que participar en els tallers de fang per a adults programats al llarg de la setmana i iniciar-se en el treball al torn, aprendre a fer tarubets, pintar socarrats i realitzar riuraus sobre planxa.
I per a visualitzar eixe passat no pot faltar una visita guiada al Museu del Fang d’Orba i una ruta pel paisatge de riuraus del terme. Les activitats estan obertes al públic en general i en algunes cal fer reserva per qüestions d’organització.
La cloenda a la Setmana la marcarà, com en les antigues edicions, el Mercat del Fang el diumenge 20. Sense dubte és l'activitat més esperada i s'ha convertit en els darrers anys en una de les majors concentracions de ceramistes de la Comunitat. Demostracions, portes obertes a l’Obrador del Fang, tallers, artesania local, concursos, gastronomia, decoració de balcons i molt més ompliran el carrer Major i la plaça. Com a novetat este any hi haurà més estants de ceràmica tradicional i per la vesprada un fang-tardeo en la que podrem gaudir del tast de mistela de la comarca i l’actuació musical d’Orba’s Big Band.
El programa dia a dia
DISSABTE 12 OCT.
19:30h. Acte d'inauguració a la Plaça de l'Ajuntament Nou: Presentació de la mostra artística "Orba, poble de fang".
-Concert de Jazzmatiks.
-Menjar i beguda (Càritas).
DIUMENGE 13 OCT.
10:30h. Visita guiada al Museu del Fang d'Orba.
12h. Taller infantil de riuraus de fang: 3€ | Places limitades | > 6 anys
Plaça d'Espanya (Ajuntament Vell). / *Reserva prèvia visita + taller.
DILLUNS 14 OCT.
19h. Taller: iniciació al torn (Steven Prats): 20€ (15€ socis) Places limitades Adults
*Reserva prèvia. Obrador municipal, c/ de Baix, 39.
DIMARTS 15 OCT.
19h. Taller: les rajoles de la pansa. Socarrats (Roman Prats). 20€ (15€ socis) Places limitades. Adults
*Reserva prèvia./ Ceràmica Prats, Avda de Dénia, 75.
DIMECRES 16 OCT.
19h. Taller: tornejat i decoració de tarubets (Guillem Marhuenda). 20€ (15€ socis) Places limitades. Adults
*Reserva prèvia. Obrador municipal, c/ de Baix, 39.
DIJOUS 17 OCT.
19h. Taller: fabricació de riurau de fang (Amics del Fang). 20€ (15€ socis) Places limitades. Adults
*Reserva prèvia. Obrador municipal, c/ de Baix, 39.
DIVENDRES 18 OCT.
20h. Cinefòrum: Audiovisual "Entre fang i pansa". Documental "Del raïm de moscatell a la pansa" (Fundació Cirne).
Aperitiu. Casa de Cultura (c/ de les Escoles, 2).
DISSABTE 19 OCT.
10h. Ruta dels riuraus d'Orba, a càrrec del col·lectiu Ruta dels Riuraus.
5€ | Places limitades | *Reserva prèvia. Eixida des de la Casa de Cultura (c/ de les Escoles, 2).
DIUMENGE 20 OCT.
De 10h a 19h. Mercat del Fang d'Orba al Carrer Major:
Paradetes de ceràmica tradicional i actual.
Tallers de torn i de llata.
Demostracions de torn, del món de la pansa, de boga i de cura d'animals amb fang.
5é Concurs d'Allioli amb morter.
Passacarrer de la Colla de dolçaines La Xopena.
Anunci de premis del 4t Concurs de Balcons i Finestres.
Gastronomia i música.
+ 'FANG-TARDEO'... amb l'actuació d'Orba's Big Band i degustacions de mistela.
*Activitats amb reserva prèvia: amicsdelfangorba@gmail.com
- Programa dia a dia
Com a activitat paral·lela al Dénia Festival dels Humanitats 2024, es celebrarà del 15 al 19 d'octubre la Setmana de la Sostenibilitat i la Fira de les energies renovables Renova’t.
L'Espai Sostenibilitat i Humanitats, un dels set que integren el projecte “Dénia, Ciutat del pensament”, impulsa dos accions, liderades per la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Dénia, que tenen com a objectiu explorar la intersecció entre les humanitats i l'ecologisme per a comprendre com la cultura, l'ètica i la societat influïxen i són influïdes per estos temes, implicar a tots els actors relacionats i conéixer totes les perspectives com a factors de creació d'un pensament crític a través del qual generar propostes i solucions per al hui i el demà.
La Setmana de la Sostenibilitat, que es celebrarà a la Casa de la Cultura, es planteja com un espai de debat i coneixement que compte amb la presència de tots els implicats en la temàtica de les energies renovables i la sostenibilitat. Això inclou particulars, empreses, professionals, administracions i associacions, tant del sector turístic com del transport, els servicis, la construcció, la distribució d'aliments, l'oci o l'ecologia. Pots conèixer la programació completa de la Setmana de la Sostenibilitat en esta entrada de la nostra Agenda.
Programa del dissabte 19 d'octubre: fira, rutes, tallers i jocs en la Fira Renova’t
Com a colofó a esta setmana dedicada a la sostenibilitat, el dissabte 19 d'octubre se celebrarà la Fira de les Energies Renovables Renova’t en la Glorieta, de 10 a 20 hores. Un espai on donar a conéixer este sector a la ciutadania, oferint-li informació útil i de qualitat per part de professionals, i també on implicar la població en la conservació del planeta a través d'activitats d'educació ambiental: tallers infantils i familiars, rutes mediambientals i visites a empreses del sector.
Durant tota la jornada, el públic podrà gaudir de tallers infantils sobre reciclatge i sostenibilitat, rutes en família pel port de Dénia i a les instal·lacions de Baleària, totes dues amb un aquabús propulsat amb energia solar; rutes guiades amb bicicleta elèctrica i una gimcana familiar sobre superherois amb missió de salvar el planeta Terra.
Han col·laborat amb la Regidoria de Medi Ambient com a patrocinadors en esta I Fira Renova’t Caixa Popular, Ibrolux, Baleària i Mundo Marino.
La programació de la Fira:
- 10:00 h Inauguració de la fira i obertura dels expositors.
- 11:00 h – 14:00 h Rutes en bicicleta elèctrica (eixides a les 11 h, 12 h, 13 h i 14 h).
Ruta guiada en bicicleta elèctrica per Dénia, des de la Glorieta del País Valencià fins a l’estació marítima de Baleària. Una manera amena de conéixer un mitjà de transport sostenible i adaptat a la nostra ciutat. Aforament: 6 persones cada eixida. Durada: 45-60 minuts. Acció patrocinada per Ibrolux.
- 11:00 h – 14:00 h Taller infantil: «Reciclatge i sostenibilitat».
Tallers infantils creatius per a dur a terme amb xiquets de 4 a 12 anys, on s’explica i es coneix tot allò que podem fer per mantindre el nostre planeta verd i net.Acció patrocinada per Caixa Popular
- 11:00 h – 12:00 h Ruta en família: visita pel port de Dénia en l’Experience, el vaixell propulsat per energia solar de l’empresa Mundo Marino. Ruta guiada per un educador mediambiental de l’Ajuntament de Dénia.
Ruta en l’Experience, vaixell propulsat per energia solar de l’empresa Mundo Marino. Recorregut pel port de Dénia i la part exterior d’aquest, amb xarrada sobre la propulsió sostenible en la nàutica i interpretació dels valors mediambientals marins de la nostra costa a càrrec d’un tècnic mediambiental de l’Ajuntament de Dénia. Acció patrocinada per l’Ajuntament de Dénia i Mundo Marino. Aforament màxim 40 persones.
- 13:00 h – 14:00 h Ruta en família: visita guiada a les instal·lacions de Baleària amb trasllat anada i tornada en l’aquabus Experience de l’empresa Mundo Marino.
La visita consistirà a rebre les persones a la parada de l’aquabus, entrar a l’estació marítima i visitar l’exposició de maquetes i la sala de lectura. Després, es pujarà a la Casa de la Paraula, on se’ls mostrarà un vídeo que resumeix què és Baleària, els seus valors i els seus plans pel que fa a la sostenibilitat mediambiental. Finalitzarem la visita a la segona planta, a la zona d’embarcament i passarel·la. Acció patrocinada per l’Ajuntament de Dénia i Mundo Marino. Aforament màxim 40 persones.
- 16:30 h – 17:30 h Ruta en família: visita pel port de Dénia en l’Experience, el vaixell propulsat per energia solar de l’empresa Mundo Marino.
Ruta guiada per un educador mediambiental de l’Ajuntament de Dénia. Ruta en l’Experience, vaixell propulsat per energia solar de l’empresa Mundo Marino. Recorregut pel port de Dénia i la part exterior d’aquest, amb xarrada sobre la propulsió sostenible en la nàutica i interpretació dels valors mediambientals marins de la nostra costa a càrrec d’un tècnic mediambiental de l’Ajuntament de Dénia. Acció patrocinada per l’Ajuntament de Dénia i Mundo Marino. Aforament màxim 40 persones.
- 18:00 h – 19:00 h Gimcana familiar: «Superherois, salvem el planeta Terra».
Vos donem la benvinguda, valents defensors del medi ambient, a la gimcana dels superherois del planeta Verd. Hui, en aquesta aventura emocionant, vos convertireu en els protectors del nostre planeta estimat, enfrontareu desafiaments que posaran a prova el vostre enginy, la vostra habilitat i el vostre compromís amb la naturalesa. En un món on cada acció compta, cadascun de vosaltres es transformarà en un superheroi ambiental i combatrà les amenaces que sotgen casa nostra. Des de la desforestació fins a la contaminació, des del rescat de la fauna fins a la promoció de l’energia renovable, la vostra missió és clara: salvar el planeta Verd! Al llarg d’aquesta gimcana, vos enfrontareu a reptes emocionants que posaran a prova les vostres habilitats individuals i el treball en equip. Ara bé, recordeu que més enllà de la competència, el que veritablement importa és el missatge que transmetem junts: la importància de cuidar i preservar el nostre entorn per a les generacions futures. Per tant, prepareu-vos, ecoherois, perquè el desafiament comença ara. Acció patrocinada per Caixa Popular.
- 20:00 h Clausura
CONEIX LA PROGRAMACIÓ CULTURAL I FESTIVA DE DÉNIA I COMARCA EN L'AGENDA DE LA MARINA PLAZA.
El dissabte 19 d'octubre, Marta Vicent interpretarà el contacontes infantil "L'arbre de les sabates i altres contes màgics" a la Biblioteca de Dénia.
Entrada gratuïta.
CONEIX LA PROGRAMACIÓ CULTURAL I FESTIVA DE DÉNIA I COMARCA EN L'AGENDA DE LA MARINA PLAZA.
- La X edición de las Jornadas se podrá disfrutar del 14 de octubre al 1 de diciembre
Llega una nueva edición del homenaje que se brinda en Dénia a los platos de cuchara y a sus mil sabores: a mar y a tierra; con arroz o fideos o con garbanzos, alubias o judiones; calderetas, gazpachos, pucheros, guisos o couscous; recetas mediterráneas, asturianas, castellanas, griegas, marroquíes... Estas son las delicias que propone las décimas Jornadas de la Cuchara de Dénia en su edición especial de Otoño.
Sus protagonistas son 12 restaurantes de Dénia, que son una selección de la prestigiosa gastronomía de la ciudad: el Restaurante Cervecería El Mosset, La Sidrería, Nauta Port, La Cambra del Senyoret, El Redolí, Bar Bus, La Taverna del Mirall, El Cantó, El Greco Bistrot, Balandros, Entrearomas y No ni poc.
Durante mes y medio, del 14 de octubre al 1 de diciembre, estos establecimientos ofrecen 46 platos de cucharas diferentes que se podrán saborear de lunes a domingo por solo 5,50€ -bebida no incluida-, un precio especial mientras dure el evento. Con estos mimbres, solo queda disfrutar de esta propuesta irresisitible que un año más apunta que va ser protagonista gastronómico del otoño en Dénia.
CADA UNO DE LOS RESTAURANTES Y SUS PLATOS PARA CADA DÍA
EL MOSSET DÉNIA
Calle de Sertori, 24. Tlf. 966 425 416
LUNES: Puchero con Pelota, Codillo de Jamón y Muslitos de Pollo y por supuesto...sus Verduras.
MARTES: Meloso con Sepia, Alcachofas, Habitas Baby y Ajos tiernos.
MIÉRCOLES: Garbanzos de Valseca con Calamar, Almejas, Langostinos y Espinacas.
JUEVES: Meloso de Pollo y Conejo con Judías verdes y Garrafó.
VIERNES: Alubias de Tolosa con Orejita y Chorizo Riojano de "Alejandro".
NO NI POC
Calle La Via, 34. / de martes a sábados de 13:15 h. a 15:15 h.
MARTES: Potaje de Lentejas con Pato y Foie.
MIÉRCOLES: Potaje de Alubias con Jabalí al Vino Tinto.
JUEVES: Ropa vieja -Carne del Puchero picadita con Garbanzos y Fideos-.
VIERNES: Alubias Pintas con Conejo y Setas.
SÁBADO: Garbanzos para Valientes picantitos, con Manita de Cerdo, Lengua y lo que pillemos por aquí...
ENTREAROMAS
Pg. del Saladar, 130. Tlf. 966 42 76 02
MIÉRCOLES: Judiones de la Granja Receta Tradicional.
JUEVES: Caldereta de Rape.
VIERNES: Garbanzos Pedrosillanos con Langostinos.
BALANDROS
Club Nautico, Carr. de Dénia a Xábia, Km 1. Tlf. 966 29 03 13
MARTES: Bullit de Peix. Guiso Marinero de Rape, Patatas, Zanahoria y Pimiento rojo.
JUEVES: Guiso de Pulpitos con Patata y Alcachofa de Temporada.
EL GRECO BISTROT
Avenida de Valencia, 3-1. Tlf. 685 231 584
LUNES: Giuvetsi (pasta con forma de arroz) con Gambas, Calamar, Hinojo y Queso de Cabra con Eneldo.
MIÉRCOLES: Jilopites (Tortitas) con Costilla Ibérica, Tocino, Tomillo y Romero.
JUEVES: Trigo cortado en Meloso de Pulpo, Tomate seco, Aceitunas y Garbanzos.
VIERNES: Jilopites con Ragut de Cordero Asado, Canela y Queso Feta.
EL CANTÓ
Calle Loreto, 8. Tlf. 966 427 913 / 608 504 313
LUNES: Arroz Caldoso con Sepia y Alcachofas.
MARTES: Fideuá Melosa con Pato, Setas y Foie.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Costillas, Pollo y Habitas.
JUEVES: Suquet de Rape, Gambitas y Mejillones.
VIERNES: Arroz Meloso de Rabo de Toro y Setas.
LA TABERNA DEL MIRALL
Calle Loreto, 54. Tlf. 865 672 017. De Martes a Viernes excepto festivos.
MARTES: Arròs amb Polp, Penques y Cigrons.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Pescado de Roca y Cigalitas.
JUEVES: Arroz Meloso Marinero.
VIERNES: Gazpacho Marinero con Bacalao, Chipirones, Espinacas y Ajos Tiernos.
BAR BUS
Arxiduc Carles, 4. Tlf. 965 78 11 37
MARTES: Arroz Caldoso de Sepia y Verduras de Temporada.
JUEVES: Arros amb Fesols i Naps.
EL REDOLÍ
Calle Loreto, 16. Tlf. 695 51 50 06
LUNES: Arroz Meloso con Gambitas y Verduras.
MARTES: Fideuá Melosa con Rabo de Toro y Setas.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Calamares, Mejillones y Verduras.
JUEVES: Arroz Meloso con Pulpo de Roca y Ajos Tiernos.
VIERNES: Arroz Meloso con Secreto Ibérico, Setas y escamas de Foie Gras.
LA CAMBRA DEL SENYORET
Calle Arturo Vicens Collado, 5. Tlf. 865 719 337
MIÉRCOLES: Gazpacho Manchego típico Senyoret.
JUEVES: Arroz Meloso con Sepia, Tellinas y Gambas.
VIERNES: Fideuá melosa de nuestro Mar.
SÁBADO: Couscous de Cordero al plato con sus Verduras.
DOMINGO: Arrocito meloso de Mariscos selección del Senyoret.
NAUTA PORT
Moll De La Pansa S/N Estación Marítima Balearia. Tlf. 96 613 72 02
MARTES: Garbanzos Pedrosillanos con Sepia y Espinacas.
MIÉRCOLES: Alubias Pintas con Carrilleras y Verduritas.
JUEVES: Gazpachos Marineros con Rape y Gambón.
LA SIDRERÍA
Calle La Via, 61. Tlf. 722 732 174
MARTES: Porrusalda con Puerro y Bacalaó.
MIÉRCOLES: Auténtica Fabada Asturiana con su Compango.
JUEVES: Estofado de Ternera Astur con Champiñones.
- El 19 d'octubre, a l'edifici de la ronda de les Muralles, 42
L'Ajuntament de Dénia, a través de la Regidoria de Joventut, organitza una jornada d'activitats per als joves del municipi el pròxim dissabte 19 d'octubre, de 16.00 h a 19.30 hores, a l'edifici de Joventut (ronda de les Muralles, 42).
La jornada començarà a les 16.00 hores amb el taller "Explorant la creativitat: un viatge d'expressió", impartit per l'associació Amicitia. Aquest taller està pensat per a fomentar l'autoexpressió, la creativitat i la col·laboració entre els participants a través de diverses activitats artístiques i manualitats.
Durant dues hores, els joves tindran l'oportunitat de participar en diverses activitats creatives, cadascuna enfocada a desenvolupar habilitats úniques. El taller serà dirigit per voluntaris internacionals del Cos Europeu de Solidaritat, que aportaran una perspectiva diversa i enriquidora.
A partir de les 18.00 hores, se celebrarà el festival d’art urbà Urbajove, dedicat a Vicent Andrés Estellés i Maria Ibars, que es va posposar per motius meteorològics.
L’activitat consistirà en la realització d'un mural en homenatge als poetes, a càrrec de l'artista Cesc Roca. Els assistents podran participar activament en aquesta activitat artística, contribuint a la creació d'una obra que reconeix la importància d'aquestes figures de la literatura valenciana.
- Programa dia a dia
Com a activitat paral·lela al Dénia Festival dels Humanitats 2024, es celebrarà del 15 al 19 d'octubre la Setmana de la Sostenibilitat i la Fira de les energies renovables Renova’t.
L'Espai Sostenibilitat i Humanitats, un dels set que integren el projecte “Dénia, Ciutat del pensament”, impulsa dos accions, liderades per la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Dénia, que tenen com a objectiu explorar la intersecció entre les humanitats i l'ecologisme per a comprendre com la cultura, l'ètica i la societat influïxen i són influïdes per estos temes, implicar a tots els actors relacionats i conéixer totes les perspectives com a factors de creació d'un pensament crític a través del qual generar propostes i solucions per al hui i el demà.
La Setmana de la Sostenibilitat, que es celebrarà a la Casa de la Cultura, es planteja com un espai de debat i coneixement que compte amb la presència de tots els implicats en la temàtica de les energies renovables i la sostenibilitat. Això inclou particulars, empreses, professionals, administracions i associacions, tant del sector turístic com del transport, els servicis, la construcció, la distribució d'aliments, l'oci o l'ecologia.
Programa
Dimarts 15 d'octubre
La inauguració de la Setmana de la Sostenibilitat tindrà lloc el 15 d'octubre, a les 19 hores.
A les 19.30 hores s'ha programat una conferència sobre la descarbonització i l'energia del futur. Té com a ponents a Juan Carlos Brotons, gerent comercial d'Iberdrola Alacant i Múrcia i expert en temes d'eficiència energètica, i Gonzalo Micó, cap de projectes de Fusion For Energy i professional immers en estos moments en un projecte que busca resoldre el problema de l'energia a nivell mundial, sobre el qual parlarà en la xarrada del dia 15 a Dénia. Presenta i modera esta sessió el professor del departament d'Enginyeria Civil de la Universitat d'Alacant Armando Ortuño Padilla.
Dimecres 16 d'octubre
A les 11 hores, Juan Vicente Catalá, enginyer tècnic de l'Ajuntament de Dénia, parlarà del consum d'aigua com a recurs essencial, eficiència energètica i sostenibilitat, exposant amb dades el nexe que unix estos tres conceptes i com podem optimitzar-ne l’ús. Presentarà la xarrada el gerent de l'empresa Solnet Energia, Joan Noguera.
A la vesprada, a les 19 hores, Juan Sacri, president de Sapiens Energia i expert en comunitats energètiques oferirà la conferència “Com donar poder al ciutadà en l'energia que utilitze”, tant en el seu consum com en la seua producció. En esta ocasió, introduïx la xarrada també el gerent de l'empresa Solnet Energia, Joan Noguera.
Dijous 17 d'octubre
El dijous se celebraran dos taules redones. A les 11, la de “Turisme sostenible i energies renovables” tindrà com a participants a Javier Cervera, representant de Baleària; Esteban Cobos, representant del Cercle Empresarial de la Marina Alta; Reme Cerdà, gerent d'AEHTMA i David d'Haro, gerent de Mundo Marino. Presenta i modera la cap del departament de Turisme Dénia, Pepa Cardona.
Els ponents debatran sobre turisme i construcció, tots dos motors econòmics de la comarca, però també un dels majors consumidors de recursos i exposaran les seues idees sobre com minimitzar l'impacte d'estes activitats i quines accions d'èxit s'estan portant ja a cap.
A la vesprada, a les 19 hores, sota el títol “Renovar el futur” s'exposaran les accions que l'Administració local i les empreses de la Marina Alta estan duent a terme per a aconseguir una sostenibilitat real. Intervindran Pedro Reig, director de l'Associació de Supermercats de la Comunitat Valenciana; Carlos Buedo, director de l'hotel Daniya de Dénia i Davinia Català, arquitecta, presentats i moderats per la regidora de Territori i Qualitat Urbana de l'Ajuntament de Dénia, Maria Josep Ripoll.
Divendres 18 d'octubre
Les xarrades de la Setmana de la Sostenibilitat acaben el divendres 18 d'octubre amb una conferència sobre energies renovables, els procediments per a la seua instal·lació, beneficis i les ajudes a particulars, a càrrec de Joan Noguera, gerent de Solnet Energia i Vicente Llácer, responsable del sector energètic/renovables de Caixa Popular. A les 11 hores, moderada per Juan Vicente Catalá.
A la vesprada (19 hores), Miguel Rebolledo i Héctor Ceballos, del departament d'Enginyeria industrial i Telecomunicacions de l'empresa Sitelec, exposaran les accions que l'Administració local està duent a terme per a reduir el consum energètic en l'àmbit municipal en la xarrada titulada “Smart City: tecnologia com a factor clau per a la descarbonització de les ciutats”. Presenta i modera Masus Oliver, conductora de programes en Montgóradio.
Dissabte 19 d'octubre: Rutes, tallers i jocs en la Fira Renova’t
I com a colofó a esta setmana dedicada a la sostenibilitat, el dissabte 19 d'octubre se celebrarà la Fira de les Energies Renovables Renova’t en la Glorieta, de 10 a 20 hores. Un espai on donar a conéixer este sector a la ciutadania, oferint-li informació útil i de qualitat per part de professionals, i també on implicar la població en la conservació del planeta a través d'activitats d'educació ambiental: tallers infantils i familiars, rutes mediambientals i visites a empreses del sector.
Durant tota la jornada, el públic podrà gaudir de tallers infantils sobre reciclatge i sostenibilitat, rutes en família pel port de Dénia i a les instal·lacions de Baleària, totes dues amb un aquabús propulsat amb energia solar; rutes guiades amb bicicleta elèctrica i una gimcana familiar sobre superherois amb missió de salvar el planeta Terra.
Han col·laborat amb la Regidoria de Medi Ambient com a patrocinadors en esta I Fira Renova’t Caixa Popular, Ibrolux, Baleària i Mundo Marino.
La programació de la Fira:
- 10:00 h Inauguració de la fira i obertura dels expositors.
- 11:00 h – 14:00 h Rutes en bicicleta elèctrica (eixides a les 11 h, 12 h, 13 h i 14 h).
Ruta guiada en bicicleta elèctrica per Dénia, des de la Glorieta del País Valencià fins a l’estació marítima de Baleària. Una manera amena de conéixer un mitjà de transport sostenible i adaptat a la nostra ciutat. Aforament: 6 persones cada eixida. Durada: 45-60 minuts. Acció patrocinada per Ibrolux.
- 11:00 h – 14:00 h Taller infantil: «Reciclatge i sostenibilitat».
Tallers infantils creatius per a dur a terme amb xiquets de 4 a 12 anys, on s’explica i es coneix tot allò que podem fer per mantindre el nostre planeta verd i net.Acció patrocinada per Caixa Popular
- 11:00 h – 12:00 h Ruta en família: visita pel port de Dénia en l’Experience, el vaixell propulsat per energia solar de l’empresa Mundo Marino. Ruta guiada per un educador mediambiental de l’Ajuntament de Dénia.
Ruta en l’Experience, vaixell propulsat per energia solar de l’empresa Mundo Marino. Recorregut pel port de Dénia i la part exterior d’aquest, amb xarrada sobre la propulsió sostenible en la nàutica i interpretació dels valors mediambientals marins de la nostra costa a càrrec d’un tècnic mediambiental de l’Ajuntament de Dénia. Acció patrocinada per l’Ajuntament de Dénia i Mundo Marino. Aforament màxim 40 persones.
- 13:00 h – 14:00 h Ruta en família: visita guiada a les instal·lacions de Baleària amb trasllat anada i tornada en l’aquabus Experience de l’empresa Mundo Marino.
La visita consistirà a rebre les persones a la parada de l’aquabus, entrar a l’estació marítima i visitar l’exposició de maquetes i la sala de lectura. Després, es pujarà a la Casa de la Paraula, on se’ls mostrarà un vídeo que resumeix què és Baleària, els seus valors i els seus plans pel que fa a la sostenibilitat mediambiental. Finalitzarem la visita a la segona planta, a la zona d’embarcament i passarel·la. Acció patrocinada per l’Ajuntament de Dénia i Mundo Marino. Aforament màxim 40 persones.
- 16:30 h – 17:30 h Ruta en família: visita pel port de Dénia en l’Experience, el vaixell propulsat per energia solar de l’empresa Mundo Marino.
Ruta guiada per un educador mediambiental de l’Ajuntament de Dénia. Ruta en l’Experience, vaixell propulsat per energia solar de l’empresa Mundo Marino. Recorregut pel port de Dénia i la part exterior d’aquest, amb xarrada sobre la propulsió sostenible en la nàutica i interpretació dels valors mediambientals marins de la nostra costa a càrrec d’un tècnic mediambiental de l’Ajuntament de Dénia. Acció patrocinada per l’Ajuntament de Dénia i Mundo Marino. Aforament màxim 40 persones.
- 18:00 h – 19:00 h Gimcana familiar: «Superherois, salvem el planeta Terra».
Vos donem la benvinguda, valents defensors del medi ambient, a la gimcana dels superherois del planeta Verd. Hui, en aquesta aventura emocionant, vos convertireu en els protectors del nostre planeta estimat, enfrontareu desafiaments que posaran a prova el vostre enginy, la vostra habilitat i el vostre compromís amb la naturalesa. En un món on cada acció compta, cadascun de vosaltres es transformarà en un superheroi ambiental i combatrà les amenaces que sotgen casa nostra. Des de la desforestació fins a la contaminació, des del rescat de la fauna fins a la promoció de l’energia renovable, la vostra missió és clara: salvar el planeta Verd! Al llarg d’aquesta gimcana, vos enfrontareu a reptes emocionants que posaran a prova les vostres habilitats individuals i el treball en equip. Ara bé, recordeu que més enllà de la competència, el que veritablement importa és el missatge que transmetem junts: la importància de cuidar i preservar el nostre entorn per a les generacions futures. Per tant, prepareu-vos, ecoherois, perquè el desafiament comença ara. Acció patrocinada per Caixa Popular.
- 20:00 h Clausura
CONEIX LA PROGRAMACIÓ CULTURAL I FESTIVA DE DÉNIA I COMARCA EN L'AGENDA DE LA MARINA PLAZA.
Llega la Fira de Tots Sants, la feria de atracciones que este años tendrá lugar desde el viernes 18 de octubre al domingo 3 de noviembre de 2024. Atracciones para mayores y pequeños, puestos de comida, golosinas y algodón de azúcar , churrerías y tómbolas llenarán la explanada de Torrecremada durante dos semanas, en las que no se montará el mercadillo de los lunes.
Horario de lunes a sábado
El horario de apertura de la feria es de lunes a sábado, de 17 horas hasta, como máximo, la 1 de la madrugada, según marca la legislación autonómica.
Domingos y 1 de noviembre
Los domingos también abrirá en horario de mañana, de 11 a 15 horas. Igualmente, el día 1 de noviembre, festividad de Todos los Santos, la feria funcionará en horario de mañana y tarde.
Precios para los días normales
Los precios de los billetes por atracción no serán superiores a 3,50 € (para las atracciones infantiles) y 4 euros (para las atracciones de adultos), en los días que no son considerados como especiales (dias niñ@s en que será más barato como se informa a continuación). Pero se permite que un máximo de 3 atracciones especiales de la totalidad de las existentes en la feria tenga un precio máximo de 4 euros (para 1 atracción infantil) y 4,50 euros (para dos atracciones de adultos).
Días de las niñas y niños y sus precios
Los Días de las niñas y niños, en los que el precio de las atracciones se abarata, son el 18, 22 y 24 de octubre y el 3 de noviembre. Estos días especiales se cobrarán, con alguna excepción, 2 euros por billete en las atracciones infantiles y 2,50 euros en las de adultos.
Una tarde sin música
Como en años anteriores, se reserva una tarde en la que las atracciones prescinden de música y ruido para facilitar que los niños y niñas con trastornos del espectro autista y otras necesidades auditivas puedan disfrutar de la feria en un ambiente que les resulte más amable y favorable. El Día sin música será el 24 de octubre.
La mañana para personas con diversidad funcional
Además, se destina una mañana, que este año será la del sábado 26 de octubre, en la que la feria se abre para los usuarios de centros, entidades y asociaciones de personas con diversidad funcional del municipio. Una acción coordinada con el área municipal de Bienestar Social.
Casa diumenge, de 9 a 14 hores, L'Autocine Drive-In celebra cada diumenge el Mercat de la Terra i Rastre.
Es tracta d'un mercat de productes de proximitat on es pot trobar verdura de la zona, vins, formatges, olis, cafés, cerveses artesanals, coques casolanes, i també antiguitats artesania realitzatda per artesans de la zona.
A més, en cada edició els visitants podrán gaudir del servei de bar amb saborosos esmorzars, ambientació musical i jocs infantils.
El Mercat tanca a l'estiu, entre juny i principis d'octubre.
CONEIX LA PROGRAMACIÓ CULTURAL I FESTIVA DE DÉNIA I COMARCA EN L'AGENDA DE LA MARINA PLAZA.
- Són moltes les activitats programades: el Mercat del Fang, tallers, visites guiades, concerts, la inauguració del projecte “ Orba, poble de fang”...
Orba i Orbeta tornaran a brindar tribut a una de les seues senyes d'identitat, el fang i la ceràmica. I és que del 12 al 20 d’octubre celebraran 5a Setmana del Fang d’Orba.
La iniciativa, que està organitzada pels Amics del Fang d’Orba i Orbeta, amb la col·laboració de l'Ajuntament, s’ha convertit en un clàssic de la programació cultural i festiva de la localitat, des que l’any 2018 s’inaugurara el Museu del Fang, i per uns dies Orba es converteix en l’aparador de la terrisseria tradicional i actual de la comarca i la província.
Amb un títol suggeridor –Entre Fang i Pansa- i una peça protagonista – el tarubet- es connecten dos dels trets que caracteritzaven l’Orba de la primera meitat del segle XX: la pansa i el fang. Les activitats programades seran les encarregades de fer arribar als participants eixa relació entre el fang i la pansa i de donar a conèixer una activitat econòmica que fins els anys 60 vertebrava el paisatge i l’arquitectura rural.
Com tots els anys, la setmana ve farcida d’activitats i novetats per a involucrar totes les edats. Junt a les activitats ja clàssiques com els tallers infantils, els tallers escolars, el concurs d’allioli, els tallers per a adults i el cinefòrum, la novetat la trobem en la inauguració del projecte “ Orba, poble de fang”, una proposta de l’Associació en la que han participats grans i menuts per a entre tots crear un poble de fang. Després de quasi un any de treball serà presentat la nit d’inici de la Setmana, el dissabte 12 d’octubre, en la que també podrem gaudir de la música del grup Jazzmatiks i sopar a la plaça.
Per a conèixer els llaços entre el fang i el raïm res millor que participar en els tallers de fang per a adults programats al llarg de la setmana i iniciar-se en el treball al torn, aprendre a fer tarubets, pintar socarrats i realitzar riuraus sobre planxa.
I per a visualitzar eixe passat no pot faltar una visita guiada al Museu del Fang d’Orba i una ruta pel paisatge de riuraus del terme. Les activitats estan obertes al públic en general i en algunes cal fer reserva per qüestions d’organització.
La cloenda a la Setmana la marcarà, com en les antigues edicions, el Mercat del Fang el diumenge 20. Sense dubte és l'activitat més esperada i s'ha convertit en els darrers anys en una de les majors concentracions de ceramistes de la Comunitat. Demostracions, portes obertes a l’Obrador del Fang, tallers, artesania local, concursos, gastronomia, decoració de balcons i molt més ompliran el carrer Major i la plaça. Com a novetat este any hi haurà més estants de ceràmica tradicional i per la vesprada un fang-tardeo en la que podrem gaudir del tast de mistela de la comarca i l’actuació musical d’Orba’s Big Band.
El programa dia a dia
DISSABTE 12 OCT.
19:30h. Acte d'inauguració a la Plaça de l'Ajuntament Nou: Presentació de la mostra artística "Orba, poble de fang".
-Concert de Jazzmatiks.
-Menjar i beguda (Càritas).
DIUMENGE 13 OCT.
10:30h. Visita guiada al Museu del Fang d'Orba.
12h. Taller infantil de riuraus de fang: 3€ | Places limitades | > 6 anys
Plaça d'Espanya (Ajuntament Vell). / *Reserva prèvia visita + taller.
DILLUNS 14 OCT.
19h. Taller: iniciació al torn (Steven Prats): 20€ (15€ socis) Places limitades Adults
*Reserva prèvia. Obrador municipal, c/ de Baix, 39.
DIMARTS 15 OCT.
19h. Taller: les rajoles de la pansa. Socarrats (Roman Prats). 20€ (15€ socis) Places limitades. Adults
*Reserva prèvia./ Ceràmica Prats, Avda de Dénia, 75.
DIMECRES 16 OCT.
19h. Taller: tornejat i decoració de tarubets (Guillem Marhuenda). 20€ (15€ socis) Places limitades. Adults
*Reserva prèvia. Obrador municipal, c/ de Baix, 39.
DIJOUS 17 OCT.
19h. Taller: fabricació de riurau de fang (Amics del Fang). 20€ (15€ socis) Places limitades. Adults
*Reserva prèvia. Obrador municipal, c/ de Baix, 39.
DIVENDRES 18 OCT.
20h. Cinefòrum: Audiovisual "Entre fang i pansa". Documental "Del raïm de moscatell a la pansa" (Fundació Cirne).
Aperitiu. Casa de Cultura (c/ de les Escoles, 2).
DISSABTE 19 OCT.
10h. Ruta dels riuraus d'Orba, a càrrec del col·lectiu Ruta dels Riuraus.
5€ | Places limitades | *Reserva prèvia. Eixida des de la Casa de Cultura (c/ de les Escoles, 2).
DIUMENGE 20 OCT.
De 10h a 19h. Mercat del Fang d'Orba al Carrer Major:
Paradetes de ceràmica tradicional i actual.
Tallers de torn i de llata.
Demostracions de torn, del món de la pansa, de boga i de cura d'animals amb fang.
5é Concurs d'Allioli amb morter.
Passacarrer de la Colla de dolçaines La Xopena.
Anunci de premis del 4t Concurs de Balcons i Finestres.
Gastronomia i música.
+ 'FANG-TARDEO'... amb l'actuació d'Orba's Big Band i degustacions de mistela.
*Activitats amb reserva prèvia: amicsdelfangorba@gmail.com
En la Feria 'Artesanía de Autor', que se celebra en el Paseo Marítimo Joaquín Sorolla del Puerto de Xàbia, se pueden encontrar entre 15 y 20 puestos de productos hechos a mano con destreza, paciencia y cariño, como por ejemplo acuarelas, cuero combinado con macramé, cerámica, juguetes de madera y joyería muy original de latas recicladas...
Durante los meses de octubre y diciembre la feria se instalará los domingos de 11 a 14 horas. Algunas jornadas hay música en directo.
La feria es un motivo más para visitar el barrio del puerto de Xàbia, que ya tiene mucho que ofrecer: el mismo puerto con la lonja, la iglesia modernista de la Virgen de Loreto, las tiendas y un sinfín de terrazas para tomar un refresco, comer o cenar a orillas del mar.
CONSULTA LA PROGRAMACIÓN CULTURAL Y FESTIVA DE XÀBIA Y COMARCA EN LA AGENDA DE LA MARINA PLAZA.
El diumenge 20 d'octubre, es celebrarà al Teatre Auditori de Dénia la Gala del VII Premi Narrativa Infantil i Juvenil. Posteriorment la companyia Laperallimonera representarà l'obra "El vestit nou de l’emperador".
Es tracta d'un espectacle en valencià recomanat a partir de 6 anys que Premi a la millor dramatúrgia en FETEN 2023 i aborda temes com l’ambició, la sostenibilitat, la hipocresia i la sinceritat.
Sinopsi: Sa Majestat l’Emperador, tot i tenir l’armari ple a vessar, no està mai content amb els vestits que porta. Per satisfer-lo, el seu conseller fa una crida a tots els sastres i modistes de l’Imperi per presentar els seus dissenys a canvi d’una gran recompensa. Aquest vestit haurà de ser diferent, únic, fantàstic, i meravellós.
La notícia arriba a dos talentosos sastres estrangers capaços de confeccionar vestits amb propietats tan extraordinàries que mai ningú s’ha arribat a imaginar. A vegades les històries dels contes són de mentida, però mentides que expliquen moltes veritats.
Fitxa tècnica
Direcció: Pep Vila i Toni Albà
Intèrprets: Sergi Casanovas i Pere Romagosa
Caps tècnics del teatre: Sergi Lobaco i Raúl Martínez
Màrqueting i comunicació: Teatre Romea
Aplicacions gràfiques: Santi&Kco
És una producció de La Pera Llimonera
Entrada: lliure amb invitació. Reserva en https://notikumi.com En taquilla: el mateix dia una hora abans.
CONEIX LA PROGRAMACIÓ CULTURAL I FESTIVA DE DÉNIA I COMARCA EN L'AGENDA DE LA MARINA PLAZA.
- La X edición de las Jornadas se podrá disfrutar del 14 de octubre al 1 de diciembre
Llega una nueva edición del homenaje que se brinda en Dénia a los platos de cuchara y a sus mil sabores: a mar y a tierra; con arroz o fideos o con garbanzos, alubias o judiones; calderetas, gazpachos, pucheros, guisos o couscous; recetas mediterráneas, asturianas, castellanas, griegas, marroquíes... Estas son las delicias que propone las décimas Jornadas de la Cuchara de Dénia en su edición especial de Otoño.
Sus protagonistas son 12 restaurantes de Dénia, que son una selección de la prestigiosa gastronomía de la ciudad: el Restaurante Cervecería El Mosset, La Sidrería, Nauta Port, La Cambra del Senyoret, El Redolí, Bar Bus, La Taverna del Mirall, El Cantó, El Greco Bistrot, Balandros, Entrearomas y No ni poc.
Durante mes y medio, del 14 de octubre al 1 de diciembre, estos establecimientos ofrecen 46 platos de cucharas diferentes que se podrán saborear de lunes a domingo por solo 5,50€ -bebida no incluida-, un precio especial mientras dure el evento. Con estos mimbres, solo queda disfrutar de esta propuesta irresisitible que un año más apunta que va ser protagonista gastronómico del otoño en Dénia.
CADA UNO DE LOS RESTAURANTES Y SUS PLATOS PARA CADA DÍA
EL MOSSET DÉNIA
Calle de Sertori, 24. Tlf. 966 425 416
LUNES: Puchero con Pelota, Codillo de Jamón y Muslitos de Pollo y por supuesto...sus Verduras.
MARTES: Meloso con Sepia, Alcachofas, Habitas Baby y Ajos tiernos.
MIÉRCOLES: Garbanzos de Valseca con Calamar, Almejas, Langostinos y Espinacas.
JUEVES: Meloso de Pollo y Conejo con Judías verdes y Garrafó.
VIERNES: Alubias de Tolosa con Orejita y Chorizo Riojano de "Alejandro".
NO NI POC
Calle La Via, 34. / de martes a sábados de 13:15 h. a 15:15 h.
MARTES: Potaje de Lentejas con Pato y Foie.
MIÉRCOLES: Potaje de Alubias con Jabalí al Vino Tinto.
JUEVES: Ropa vieja -Carne del Puchero picadita con Garbanzos y Fideos-.
VIERNES: Alubias Pintas con Conejo y Setas.
SÁBADO: Garbanzos para Valientes picantitos, con Manita de Cerdo, Lengua y lo que pillemos por aquí...
ENTREAROMAS
Pg. del Saladar, 130. Tlf. 966 42 76 02
MIÉRCOLES: Judiones de la Granja Receta Tradicional.
JUEVES: Caldereta de Rape.
VIERNES: Garbanzos Pedrosillanos con Langostinos.
BALANDROS
Club Nautico, Carr. de Dénia a Xábia, Km 1. Tlf. 966 29 03 13
MARTES: Bullit de Peix. Guiso Marinero de Rape, Patatas, Zanahoria y Pimiento rojo.
JUEVES: Guiso de Pulpitos con Patata y Alcachofa de Temporada.
EL GRECO BISTROT
Avenida de Valencia, 3-1. Tlf. 685 231 584
LUNES: Giuvetsi (pasta con forma de arroz) con Gambas, Calamar, Hinojo y Queso de Cabra con Eneldo.
MIÉRCOLES: Jilopites (Tortitas) con Costilla Ibérica, Tocino, Tomillo y Romero.
JUEVES: Trigo cortado en Meloso de Pulpo, Tomate seco, Aceitunas y Garbanzos.
VIERNES: Jilopites con Ragut de Cordero Asado, Canela y Queso Feta.
EL CANTÓ
Calle Loreto, 8. Tlf. 966 427 913 / 608 504 313
LUNES: Arroz Caldoso con Sepia y Alcachofas.
MARTES: Fideuá Melosa con Pato, Setas y Foie.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Costillas, Pollo y Habitas.
JUEVES: Suquet de Rape, Gambitas y Mejillones.
VIERNES: Arroz Meloso de Rabo de Toro y Setas.
LA TABERNA DEL MIRALL
Calle Loreto, 54. Tlf. 865 672 017. De Martes a Viernes excepto festivos.
MARTES: Arròs amb Polp, Penques y Cigrons.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Pescado de Roca y Cigalitas.
JUEVES: Arroz Meloso Marinero.
VIERNES: Gazpacho Marinero con Bacalao, Chipirones, Espinacas y Ajos Tiernos.
BAR BUS
Arxiduc Carles, 4. Tlf. 965 78 11 37
MARTES: Arroz Caldoso de Sepia y Verduras de Temporada.
JUEVES: Arros amb Fesols i Naps.
EL REDOLÍ
Calle Loreto, 16. Tlf. 695 51 50 06
LUNES: Arroz Meloso con Gambitas y Verduras.
MARTES: Fideuá Melosa con Rabo de Toro y Setas.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Calamares, Mejillones y Verduras.
JUEVES: Arroz Meloso con Pulpo de Roca y Ajos Tiernos.
VIERNES: Arroz Meloso con Secreto Ibérico, Setas y escamas de Foie Gras.
LA CAMBRA DEL SENYORET
Calle Arturo Vicens Collado, 5. Tlf. 865 719 337
MIÉRCOLES: Gazpacho Manchego típico Senyoret.
JUEVES: Arroz Meloso con Sepia, Tellinas y Gambas.
VIERNES: Fideuá melosa de nuestro Mar.
SÁBADO: Couscous de Cordero al plato con sus Verduras.
DOMINGO: Arrocito meloso de Mariscos selección del Senyoret.
NAUTA PORT
Moll De La Pansa S/N Estación Marítima Balearia. Tlf. 96 613 72 02
MARTES: Garbanzos Pedrosillanos con Sepia y Espinacas.
MIÉRCOLES: Alubias Pintas con Carrilleras y Verduritas.
JUEVES: Gazpachos Marineros con Rape y Gambón.
LA SIDRERÍA
Calle La Via, 61. Tlf. 722 732 174
MARTES: Porrusalda con Puerro y Bacalaó.
MIÉRCOLES: Auténtica Fabada Asturiana con su Compango.
JUEVES: Estofado de Ternera Astur con Champiñones.
Del 6 d'octubre al 3 de novembre espodrà gaudir del Festival Internacional d’Orgue de Pedreguer 2024. En aquesta edició, la 28é, la programació està formada per cinc concerts que proposen una selecció de literatura musical que comprendrà més de 800 anys d’història, des de l’Edat Mitjana, com és el Cant gregorià i Fabordons medievals o els fragments del Misteri d’Elx, fins als compositors contemporanis en actiu els nostres dies, com els mestres Jesús Legido i John Rutter.
La programació
Tots els concerts es celebren a les 18 hores a l'Església de la Santa Creu de Pedreguer.
6 d’octubre
El concert d’obertura del Festival del diumenge 6 d’octubre serà interpretat pel Quintet de Corda Camerata Odesa, format per excel·lents professionals que han format part d’orquestres de primer ordre. Juntament amb ells actuarà com a solista la soprano Emilia Onrubia. Els acompanyarà des de l’orgue Josep Vicent Giner. Interpretaran una variada selecció d’àries operístiques i obres concertants, amb una menció especial en programa al centenari de la mort del compositor Giacomo Puccini.
13 d’octubre
El segon programa del 13 d’octubre estarà a càrrec del Cor Lluís Vich Vocalis de València. Dins del programa titulat Discantus: fusió de Polifonia i Jazz, podrem escoltar cants religiosos de l’Edat Mitjana i del Renaixement, amb una especial simbiosi amb les improvisacions en viu que crearà el famós saxofonista de jazz Perico Sambeat. Estaran acompanyats a l’orgue per David Morales, actual organista titular de l’església del Patriarca de València.
20 d’octubre
En el concert del diumenge 20 d’octubre actuarà el duo format per César Asensi, trompeta solista de l’Orquestra de la Comunitat de Madrid, juntament amb l’organista titular de la Catedral d’Alcalá de Henares Liudmila Matsyura. Amb el títol del programa Els càntics del vent s’entonaran obertures, marxes i simfonies festives per a aquests dos instruments que sonen mitjançant el vent. Algunes de les obres que interpretaran formen part del gran repertori i han sigut transcrites i adaptades per a aquesta formació en duo.
27 d’octubre
El quart concert del 27 d’octubre, serà oferit per una innovadora conjunció instrumental: arpa i orgue. L’arpista serà la jove valenciana Noelia Cotuna, que ha sigut becària de l’Orquestra Filharmònica de Berlín i a partir d’esta temporada s’incorporarà a l’Orquestra de la Comunitat Valenciana al Palau de les Arts. Conjuntament amb l’acompanyament a l’orgue de JV. Giner oferiran un original programa amb música de G.F. Hädel, G. Fauré, Henriette Renié i C. Franck, entre d'altres autors.
3 de novembre
Per a concloure aquesta edició, el diumenge 3 de novembre, un programa coral i orquestral espectacular serà presentat a l’audiència pel Cor, solistes i Orquestra de la Rectoria, i la direcció de Jaume Morell. S’interpretarà el Requiem de W.A. Mozart i una selecció d’obres corals de G.F. Händel adaptades i revisades pel mateix Mozart.
XXVIII edició del Festival Internacional d’Orgue de Pedreguer. Entrada: 15 €. Cal tindre una entrada específica d'accés a cada concert, disponible en el web https://pedreguer.es/fiopedreguer i els punts de venda anticipada.
Informació i venda anticipada d’entrades
- CASA MUNICIPAL DE CULTURA PEDREGUER. Glorieta de la Creu 14 - Tel. 966 456 200. De dilluns a divendres d’11:00 a 14:00 hores.
- PROAKUSTIK - DÉNIA. Avd. Joan Fuster 28 C. De dilluns a divendres de 9:30 a 14:00 hores. - Tel. 965 782 548 fiopedreguer@gmail.com • https://pedreguer.es/fiopedreguer
Vint-i-huit edicions ininterrompudes
Eixes 28 cites són la millor garantia per a oferir una extraordinària programació els pròxims mesos d’octubre i novembre. Enguany participaran una selecció d’intèrprets i formacions alguns dels quals han actuat en alguna ocasió al llarg dels 150 concerts que ha oferit el festival des de l’any 1997 al voltant de l'orgue mecànic de tubs de l'església de la Santa Creu de Pedreguer.
Aquest instrument, d'un gran valor artístic i patrimonial, va ser encarregat, costejat i instal·lat al temple per la Fundació Rolser-Server Pérez l'any 1997. Des d’eixe moment i fins a hui s'han oferit nombrosíssims concerts i actes culturals d’alt nivell al voltant d’aquest extraordinari instrument. Tot eixe llarg camí recorregut ha tingut com a finalitat complir amb els objectius que inicialment es varen traçar: la creació d’un circuit cultural i artístic de primer ordre, la difusió del patrimoni musical històric i contemporani, oferir un espai d’actuació als intèrprets musicals amb la creació del nou escenari i la promoció del talent i finalment consolidar una audiència estable que ha assistit als concerts de manera continuada any rere any i que ha sigut el millor aval per a la continuïtat en el temps.
CONSULTA LA PROGRAMACIÓ FESTIVA I CULTURAL DE LA MARINA ALTA EN L'AGENDA DE LA MARINA PLAÇA.
El domingo 20 de octubre, el Cine-club Pessic de Dénia proyectará "Fallen Leaves" del director Aki Kaurismäki.
Proyección en V.O. en finlandés, subtitulada en castellano. Película recomendad a mayores de 12 años.
"Fallen Leaves"
Director: Aki Kaurismäki.
Finlandia. 2023. 81 min.
Comedia dramática.
Guion: Aki Kaurismäki.
Reparto: Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Janne Hyytiäinen
Ansa es soltera y vive en Helsinki. Trabaja con un contrato de cero horas en un supermercado, abasteciendo los estantes; luego clasifica el plástico reciclable. Una noche se encuentra accidentalmente con el igualmente solitario trabajador Holappa, un alcohólico. Contra todo pronóstico y malentendidos, intentan construir una relación. Como resultado, Holappa logra controlar su adicción al alcohol.
Premios
2023: Festival de Cannes: Premio del Jurado
2023: Premios Globos de Oro: 2 nominaciones
2023: Premios César (Francia): Nominada a Mejor film extranjero.
2023: Premios del Cine Europeo (EFA): 6 nominaciones
2023: Premios Satellite Awards: 2 nominaciones
2023: National Society of Film Critics (NSFC): Mejor película de habla no inglesa.
Entrada: 3 € en https://notikumi.com.
CONOCE LA PROGRAMACIÓN CULTURAL Y FESTIVA DE DÉNIA Y COMARCA EN LA AGENDA DE LA MARINA PLAZA.
- Són moltes les activitats programades: el Mercat del Fang, tallers, visites guiades, concerts, la inauguració del projecte “ Orba, poble de fang”...
Orba i Orbeta tornaran a brindar tribut a una de les seues senyes d'identitat, el fang i la ceràmica. I és que del 12 al 20 d’octubre celebraran 5a Setmana del Fang d’Orba.
La iniciativa, que està organitzada pels Amics del Fang d’Orba i Orbeta, amb la col·laboració de l'Ajuntament, s’ha convertit en un clàssic de la programació cultural i festiva de la localitat, des que l’any 2018 s’inaugurara el Museu del Fang, i per uns dies Orba es converteix en l’aparador de la terrisseria tradicional i actual de la comarca i la província.
Amb un títol suggeridor –Entre Fang i Pansa- i una peça protagonista – el tarubet- es connecten dos dels trets que caracteritzaven l’Orba de la primera meitat del segle XX: la pansa i el fang. Les activitats programades seran les encarregades de fer arribar als participants eixa relació entre el fang i la pansa i de donar a conèixer una activitat econòmica que fins els anys 60 vertebrava el paisatge i l’arquitectura rural.
Com tots els anys, la setmana ve farcida d’activitats i novetats per a involucrar totes les edats. Junt a les activitats ja clàssiques com els tallers infantils, els tallers escolars, el concurs d’allioli, els tallers per a adults i el cinefòrum, la novetat la trobem en la inauguració del projecte “ Orba, poble de fang”, una proposta de l’Associació en la que han participats grans i menuts per a entre tots crear un poble de fang. Després de quasi un any de treball serà presentat la nit d’inici de la Setmana, el dissabte 12 d’octubre, en la que també podrem gaudir de la música del grup Jazzmatiks i sopar a la plaça.
Per a conèixer els llaços entre el fang i el raïm res millor que participar en els tallers de fang per a adults programats al llarg de la setmana i iniciar-se en el treball al torn, aprendre a fer tarubets, pintar socarrats i realitzar riuraus sobre planxa.
I per a visualitzar eixe passat no pot faltar una visita guiada al Museu del Fang d’Orba i una ruta pel paisatge de riuraus del terme. Les activitats estan obertes al públic en general i en algunes cal fer reserva per qüestions d’organització.
La cloenda a la Setmana la marcarà, com en les antigues edicions, el Mercat del Fang el diumenge 20. Sense dubte és l'activitat més esperada i s'ha convertit en els darrers anys en una de les majors concentracions de ceramistes de la Comunitat. Demostracions, portes obertes a l’Obrador del Fang, tallers, artesania local, concursos, gastronomia, decoració de balcons i molt més ompliran el carrer Major i la plaça. Com a novetat este any hi haurà més estants de ceràmica tradicional i per la vesprada un fang-tardeo en la que podrem gaudir del tast de mistela de la comarca i l’actuació musical d’Orba’s Big Band.
El programa dia a dia
DISSABTE 12 OCT.
19:30h. Acte d'inauguració a la Plaça de l'Ajuntament Nou: Presentació de la mostra artística "Orba, poble de fang".
-Concert de Jazzmatiks.
-Menjar i beguda (Càritas).
DIUMENGE 13 OCT.
10:30h. Visita guiada al Museu del Fang d'Orba.
12h. Taller infantil de riuraus de fang: 3€ | Places limitades | > 6 anys
Plaça d'Espanya (Ajuntament Vell). / *Reserva prèvia visita + taller.
DILLUNS 14 OCT.
19h. Taller: iniciació al torn (Steven Prats): 20€ (15€ socis) Places limitades Adults
*Reserva prèvia. Obrador municipal, c/ de Baix, 39.
DIMARTS 15 OCT.
19h. Taller: les rajoles de la pansa. Socarrats (Roman Prats). 20€ (15€ socis) Places limitades. Adults
*Reserva prèvia./ Ceràmica Prats, Avda de Dénia, 75.
DIMECRES 16 OCT.
19h. Taller: tornejat i decoració de tarubets (Guillem Marhuenda). 20€ (15€ socis) Places limitades. Adults
*Reserva prèvia. Obrador municipal, c/ de Baix, 39.
DIJOUS 17 OCT.
19h. Taller: fabricació de riurau de fang (Amics del Fang). 20€ (15€ socis) Places limitades. Adults
*Reserva prèvia. Obrador municipal, c/ de Baix, 39.
DIVENDRES 18 OCT.
20h. Cinefòrum: Audiovisual "Entre fang i pansa". Documental "Del raïm de moscatell a la pansa" (Fundació Cirne).
Aperitiu. Casa de Cultura (c/ de les Escoles, 2).
DISSABTE 19 OCT.
10h. Ruta dels riuraus d'Orba, a càrrec del col·lectiu Ruta dels Riuraus.
5€ | Places limitades | *Reserva prèvia. Eixida des de la Casa de Cultura (c/ de les Escoles, 2).
DIUMENGE 20 OCT.
De 10h a 19h. Mercat del Fang d'Orba al Carrer Major:
Paradetes de ceràmica tradicional i actual.
Tallers de torn i de llata.
Demostracions de torn, del món de la pansa, de boga i de cura d'animals amb fang.
5é Concurs d'Allioli amb morter.
Passacarrer de la Colla de dolçaines La Xopena.
Anunci de premis del 4t Concurs de Balcons i Finestres.
Gastronomia i música.
+ 'FANG-TARDEO'... amb l'actuació d'Orba's Big Band i degustacions de mistela.
*Activitats amb reserva prèvia: amicsdelfangorba@gmail.com
Llega la Fira de Tots Sants, la feria de atracciones que este años tendrá lugar desde el viernes 18 de octubre al domingo 3 de noviembre de 2024. Atracciones para mayores y pequeños, puestos de comida, golosinas y algodón de azúcar , churrerías y tómbolas llenarán la explanada de Torrecremada durante dos semanas, en las que no se montará el mercadillo de los lunes.
Horario de lunes a sábado
El horario de apertura de la feria es de lunes a sábado, de 17 horas hasta, como máximo, la 1 de la madrugada, según marca la legislación autonómica.
Domingos y 1 de noviembre
Los domingos también abrirá en horario de mañana, de 11 a 15 horas. Igualmente, el día 1 de noviembre, festividad de Todos los Santos, la feria funcionará en horario de mañana y tarde.
Precios para los días normales
Los precios de los billetes por atracción no serán superiores a 3,50 € (para las atracciones infantiles) y 4 euros (para las atracciones de adultos), en los días que no son considerados como especiales (dias niñ@s en que será más barato como se informa a continuación). Pero se permite que un máximo de 3 atracciones especiales de la totalidad de las existentes en la feria tenga un precio máximo de 4 euros (para 1 atracción infantil) y 4,50 euros (para dos atracciones de adultos).
Días de las niñas y niños y sus precios
Los Días de las niñas y niños, en los que el precio de las atracciones se abarata, son el 18, 22 y 24 de octubre y el 3 de noviembre. Estos días especiales se cobrarán, con alguna excepción, 2 euros por billete en las atracciones infantiles y 2,50 euros en las de adultos.
Una tarde sin música
Como en años anteriores, se reserva una tarde en la que las atracciones prescinden de música y ruido para facilitar que los niños y niñas con trastornos del espectro autista y otras necesidades auditivas puedan disfrutar de la feria en un ambiente que les resulte más amable y favorable. El Día sin música será el 24 de octubre.
La mañana para personas con diversidad funcional
Además, se destina una mañana, que este año será la del sábado 26 de octubre, en la que la feria se abre para los usuarios de centros, entidades y asociaciones de personas con diversidad funcional del municipio. Una acción coordinada con el área municipal de Bienestar Social.
En el célebre Mercadillo de los Lunes de Dénia se pueden encontrar gran cantidad de artículos diversos: desde ropa, calzado, complementos, puestos de fruta y verdura, hasta comida para llevar.
Se suele instalar en la C/ Germans Maristes, en la zona de Torrecremada, Suele cambiar de ubicación durante las semanas de celebración de la feria de atracciones de Todos los Santos, últimas dos semanas de octubre y primera de noviembre aproximadamente, por lo que conviene consultar su ubicación en esta fecha.
Su horario de apertura es los lunes de 8:00h a 13:30h, pero si el lunes es festivo conviene consultar su celebración.
CONOCE LA PROGRAMACIÓN CULTURAL Y FESTIVA DE DÉNIA Y COMARCA EN LA AGENDA DE LA MARINA PLAZA.
- La X edición de las Jornadas se podrá disfrutar del 14 de octubre al 1 de diciembre
Llega una nueva edición del homenaje que se brinda en Dénia a los platos de cuchara y a sus mil sabores: a mar y a tierra; con arroz o fideos o con garbanzos, alubias o judiones; calderetas, gazpachos, pucheros, guisos o couscous; recetas mediterráneas, asturianas, castellanas, griegas, marroquíes... Estas son las delicias que propone las décimas Jornadas de la Cuchara de Dénia en su edición especial de Otoño.
Sus protagonistas son 12 restaurantes de Dénia, que son una selección de la prestigiosa gastronomía de la ciudad: el Restaurante Cervecería El Mosset, La Sidrería, Nauta Port, La Cambra del Senyoret, El Redolí, Bar Bus, La Taverna del Mirall, El Cantó, El Greco Bistrot, Balandros, Entrearomas y No ni poc.
Durante mes y medio, del 14 de octubre al 1 de diciembre, estos establecimientos ofrecen 46 platos de cucharas diferentes que se podrán saborear de lunes a domingo por solo 5,50€ -bebida no incluida-, un precio especial mientras dure el evento. Con estos mimbres, solo queda disfrutar de esta propuesta irresisitible que un año más apunta que va ser protagonista gastronómico del otoño en Dénia.
CADA UNO DE LOS RESTAURANTES Y SUS PLATOS PARA CADA DÍA
EL MOSSET DÉNIA
Calle de Sertori, 24. Tlf. 966 425 416
LUNES: Puchero con Pelota, Codillo de Jamón y Muslitos de Pollo y por supuesto...sus Verduras.
MARTES: Meloso con Sepia, Alcachofas, Habitas Baby y Ajos tiernos.
MIÉRCOLES: Garbanzos de Valseca con Calamar, Almejas, Langostinos y Espinacas.
JUEVES: Meloso de Pollo y Conejo con Judías verdes y Garrafó.
VIERNES: Alubias de Tolosa con Orejita y Chorizo Riojano de "Alejandro".
NO NI POC
Calle La Via, 34. / de martes a sábados de 13:15 h. a 15:15 h.
MARTES: Potaje de Lentejas con Pato y Foie.
MIÉRCOLES: Potaje de Alubias con Jabalí al Vino Tinto.
JUEVES: Ropa vieja -Carne del Puchero picadita con Garbanzos y Fideos-.
VIERNES: Alubias Pintas con Conejo y Setas.
SÁBADO: Garbanzos para Valientes picantitos, con Manita de Cerdo, Lengua y lo que pillemos por aquí...
ENTREAROMAS
Pg. del Saladar, 130. Tlf. 966 42 76 02
MIÉRCOLES: Judiones de la Granja Receta Tradicional.
JUEVES: Caldereta de Rape.
VIERNES: Garbanzos Pedrosillanos con Langostinos.
BALANDROS
Club Nautico, Carr. de Dénia a Xábia, Km 1. Tlf. 966 29 03 13
MARTES: Bullit de Peix. Guiso Marinero de Rape, Patatas, Zanahoria y Pimiento rojo.
JUEVES: Guiso de Pulpitos con Patata y Alcachofa de Temporada.
EL GRECO BISTROT
Avenida de Valencia, 3-1. Tlf. 685 231 584
LUNES: Giuvetsi (pasta con forma de arroz) con Gambas, Calamar, Hinojo y Queso de Cabra con Eneldo.
MIÉRCOLES: Jilopites (Tortitas) con Costilla Ibérica, Tocino, Tomillo y Romero.
JUEVES: Trigo cortado en Meloso de Pulpo, Tomate seco, Aceitunas y Garbanzos.
VIERNES: Jilopites con Ragut de Cordero Asado, Canela y Queso Feta.
EL CANTÓ
Calle Loreto, 8. Tlf. 966 427 913 / 608 504 313
LUNES: Arroz Caldoso con Sepia y Alcachofas.
MARTES: Fideuá Melosa con Pato, Setas y Foie.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Costillas, Pollo y Habitas.
JUEVES: Suquet de Rape, Gambitas y Mejillones.
VIERNES: Arroz Meloso de Rabo de Toro y Setas.
LA TABERNA DEL MIRALL
Calle Loreto, 54. Tlf. 865 672 017. De Martes a Viernes excepto festivos.
MARTES: Arròs amb Polp, Penques y Cigrons.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Pescado de Roca y Cigalitas.
JUEVES: Arroz Meloso Marinero.
VIERNES: Gazpacho Marinero con Bacalao, Chipirones, Espinacas y Ajos Tiernos.
BAR BUS
Arxiduc Carles, 4. Tlf. 965 78 11 37
MARTES: Arroz Caldoso de Sepia y Verduras de Temporada.
JUEVES: Arros amb Fesols i Naps.
EL REDOLÍ
Calle Loreto, 16. Tlf. 695 51 50 06
LUNES: Arroz Meloso con Gambitas y Verduras.
MARTES: Fideuá Melosa con Rabo de Toro y Setas.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Calamares, Mejillones y Verduras.
JUEVES: Arroz Meloso con Pulpo de Roca y Ajos Tiernos.
VIERNES: Arroz Meloso con Secreto Ibérico, Setas y escamas de Foie Gras.
LA CAMBRA DEL SENYORET
Calle Arturo Vicens Collado, 5. Tlf. 865 719 337
MIÉRCOLES: Gazpacho Manchego típico Senyoret.
JUEVES: Arroz Meloso con Sepia, Tellinas y Gambas.
VIERNES: Fideuá melosa de nuestro Mar.
SÁBADO: Couscous de Cordero al plato con sus Verduras.
DOMINGO: Arrocito meloso de Mariscos selección del Senyoret.
NAUTA PORT
Moll De La Pansa S/N Estación Marítima Balearia. Tlf. 96 613 72 02
MARTES: Garbanzos Pedrosillanos con Sepia y Espinacas.
MIÉRCOLES: Alubias Pintas con Carrilleras y Verduritas.
JUEVES: Gazpachos Marineros con Rape y Gambón.
LA SIDRERÍA
Calle La Via, 61. Tlf. 722 732 174
MARTES: Porrusalda con Puerro y Bacalaó.
MIÉRCOLES: Auténtica Fabada Asturiana con su Compango.
JUEVES: Estofado de Ternera Astur con Champiñones.
El 21 de octubre, Arturo Serra Trío abrirá el ciclo "Dilluns amb Jazz 2024" de Dénia.
Arturo Serra, considerado el más importante y destacado vibrafonista de nuestro país, nos presenta una propuesta muy personal que da el máximo protagonismo al vibráfono, un difícil instrumento del que Serra es un gran maestro.
Entrada: 15 € en https://notikumi.com. En taquilla una hora antes del concierto. Organiza: Snibor producciones.
CONOCE LA PROGRAMACIÓN CULTURAL Y FESTIVA DE DÉNIA Y COMARCA EN LA AGENDA DE LA MARINA PLAZA.
Llega la Fira de Tots Sants, la feria de atracciones que este años tendrá lugar desde el viernes 18 de octubre al domingo 3 de noviembre de 2024. Atracciones para mayores y pequeños, puestos de comida, golosinas y algodón de azúcar , churrerías y tómbolas llenarán la explanada de Torrecremada durante dos semanas, en las que no se montará el mercadillo de los lunes.
Horario de lunes a sábado
El horario de apertura de la feria es de lunes a sábado, de 17 horas hasta, como máximo, la 1 de la madrugada, según marca la legislación autonómica.
Domingos y 1 de noviembre
Los domingos también abrirá en horario de mañana, de 11 a 15 horas. Igualmente, el día 1 de noviembre, festividad de Todos los Santos, la feria funcionará en horario de mañana y tarde.
Precios para los días normales
Los precios de los billetes por atracción no serán superiores a 3,50 € (para las atracciones infantiles) y 4 euros (para las atracciones de adultos), en los días que no son considerados como especiales (dias niñ@s en que será más barato como se informa a continuación). Pero se permite que un máximo de 3 atracciones especiales de la totalidad de las existentes en la feria tenga un precio máximo de 4 euros (para 1 atracción infantil) y 4,50 euros (para dos atracciones de adultos).
Días de las niñas y niños y sus precios
Los Días de las niñas y niños, en los que el precio de las atracciones se abarata, son el 18, 22 y 24 de octubre y el 3 de noviembre. Estos días especiales se cobrarán, con alguna excepción, 2 euros por billete en las atracciones infantiles y 2,50 euros en las de adultos.
Una tarde sin música
Como en años anteriores, se reserva una tarde en la que las atracciones prescinden de música y ruido para facilitar que los niños y niñas con trastornos del espectro autista y otras necesidades auditivas puedan disfrutar de la feria en un ambiente que les resulte más amable y favorable. El Día sin música será el 24 de octubre.
La mañana para personas con diversidad funcional
Además, se destina una mañana, que este año será la del sábado 26 de octubre, en la que la feria se abre para los usuarios de centros, entidades y asociaciones de personas con diversidad funcional del municipio. Una acción coordinada con el área municipal de Bienestar Social.
- La X edición de las Jornadas se podrá disfrutar del 14 de octubre al 1 de diciembre
Llega una nueva edición del homenaje que se brinda en Dénia a los platos de cuchara y a sus mil sabores: a mar y a tierra; con arroz o fideos o con garbanzos, alubias o judiones; calderetas, gazpachos, pucheros, guisos o couscous; recetas mediterráneas, asturianas, castellanas, griegas, marroquíes... Estas son las delicias que propone las décimas Jornadas de la Cuchara de Dénia en su edición especial de Otoño.
Sus protagonistas son 12 restaurantes de Dénia, que son una selección de la prestigiosa gastronomía de la ciudad: el Restaurante Cervecería El Mosset, La Sidrería, Nauta Port, La Cambra del Senyoret, El Redolí, Bar Bus, La Taverna del Mirall, El Cantó, El Greco Bistrot, Balandros, Entrearomas y No ni poc.
Durante mes y medio, del 14 de octubre al 1 de diciembre, estos establecimientos ofrecen 46 platos de cucharas diferentes que se podrán saborear de lunes a domingo por solo 5,50€ -bebida no incluida-, un precio especial mientras dure el evento. Con estos mimbres, solo queda disfrutar de esta propuesta irresisitible que un año más apunta que va ser protagonista gastronómico del otoño en Dénia.
CADA UNO DE LOS RESTAURANTES Y SUS PLATOS PARA CADA DÍA
EL MOSSET DÉNIA
Calle de Sertori, 24. Tlf. 966 425 416
LUNES: Puchero con Pelota, Codillo de Jamón y Muslitos de Pollo y por supuesto...sus Verduras.
MARTES: Meloso con Sepia, Alcachofas, Habitas Baby y Ajos tiernos.
MIÉRCOLES: Garbanzos de Valseca con Calamar, Almejas, Langostinos y Espinacas.
JUEVES: Meloso de Pollo y Conejo con Judías verdes y Garrafó.
VIERNES: Alubias de Tolosa con Orejita y Chorizo Riojano de "Alejandro".
NO NI POC
Calle La Via, 34. / de martes a sábados de 13:15 h. a 15:15 h.
MARTES: Potaje de Lentejas con Pato y Foie.
MIÉRCOLES: Potaje de Alubias con Jabalí al Vino Tinto.
JUEVES: Ropa vieja -Carne del Puchero picadita con Garbanzos y Fideos-.
VIERNES: Alubias Pintas con Conejo y Setas.
SÁBADO: Garbanzos para Valientes picantitos, con Manita de Cerdo, Lengua y lo que pillemos por aquí...
ENTREAROMAS
Pg. del Saladar, 130. Tlf. 966 42 76 02
MIÉRCOLES: Judiones de la Granja Receta Tradicional.
JUEVES: Caldereta de Rape.
VIERNES: Garbanzos Pedrosillanos con Langostinos.
BALANDROS
Club Nautico, Carr. de Dénia a Xábia, Km 1. Tlf. 966 29 03 13
MARTES: Bullit de Peix. Guiso Marinero de Rape, Patatas, Zanahoria y Pimiento rojo.
JUEVES: Guiso de Pulpitos con Patata y Alcachofa de Temporada.
EL GRECO BISTROT
Avenida de Valencia, 3-1. Tlf. 685 231 584
LUNES: Giuvetsi (pasta con forma de arroz) con Gambas, Calamar, Hinojo y Queso de Cabra con Eneldo.
MIÉRCOLES: Jilopites (Tortitas) con Costilla Ibérica, Tocino, Tomillo y Romero.
JUEVES: Trigo cortado en Meloso de Pulpo, Tomate seco, Aceitunas y Garbanzos.
VIERNES: Jilopites con Ragut de Cordero Asado, Canela y Queso Feta.
EL CANTÓ
Calle Loreto, 8. Tlf. 966 427 913 / 608 504 313
LUNES: Arroz Caldoso con Sepia y Alcachofas.
MARTES: Fideuá Melosa con Pato, Setas y Foie.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Costillas, Pollo y Habitas.
JUEVES: Suquet de Rape, Gambitas y Mejillones.
VIERNES: Arroz Meloso de Rabo de Toro y Setas.
LA TABERNA DEL MIRALL
Calle Loreto, 54. Tlf. 865 672 017. De Martes a Viernes excepto festivos.
MARTES: Arròs amb Polp, Penques y Cigrons.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Pescado de Roca y Cigalitas.
JUEVES: Arroz Meloso Marinero.
VIERNES: Gazpacho Marinero con Bacalao, Chipirones, Espinacas y Ajos Tiernos.
BAR BUS
Arxiduc Carles, 4. Tlf. 965 78 11 37
MARTES: Arroz Caldoso de Sepia y Verduras de Temporada.
JUEVES: Arros amb Fesols i Naps.
EL REDOLÍ
Calle Loreto, 16. Tlf. 695 51 50 06
LUNES: Arroz Meloso con Gambitas y Verduras.
MARTES: Fideuá Melosa con Rabo de Toro y Setas.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Calamares, Mejillones y Verduras.
JUEVES: Arroz Meloso con Pulpo de Roca y Ajos Tiernos.
VIERNES: Arroz Meloso con Secreto Ibérico, Setas y escamas de Foie Gras.
LA CAMBRA DEL SENYORET
Calle Arturo Vicens Collado, 5. Tlf. 865 719 337
MIÉRCOLES: Gazpacho Manchego típico Senyoret.
JUEVES: Arroz Meloso con Sepia, Tellinas y Gambas.
VIERNES: Fideuá melosa de nuestro Mar.
SÁBADO: Couscous de Cordero al plato con sus Verduras.
DOMINGO: Arrocito meloso de Mariscos selección del Senyoret.
NAUTA PORT
Moll De La Pansa S/N Estación Marítima Balearia. Tlf. 96 613 72 02
MARTES: Garbanzos Pedrosillanos con Sepia y Espinacas.
MIÉRCOLES: Alubias Pintas con Carrilleras y Verduritas.
JUEVES: Gazpachos Marineros con Rape y Gambón.
LA SIDRERÍA
Calle La Via, 61. Tlf. 722 732 174
MARTES: Porrusalda con Puerro y Bacalaó.
MIÉRCOLES: Auténtica Fabada Asturiana con su Compango.
JUEVES: Estofado de Ternera Astur con Champiñones.
El dissabte 19 d'octubre, Marta Vicent interpretarà el contacontes infantil "L'arbre de les sabates i altres contes màgics" a la Biblioteca de Dénia.
Entrada gratuïta.
CONEIX LA PROGRAMACIÓ CULTURAL I FESTIVA DE DÉNIA I COMARCA EN L'AGENDA DE LA MARINA PLAZA.
El dimarts 22 d'octubre Jesús Huguet presentarà el còmic "Antoni Llidó Mengual: 50 aniversari de la seua desaparició 1974-2024" en el Museu Arqueològic i Etnogràfic Soler Blasco de Xàbia. L'acte forma part de la programació de l'Any Antoni Llidó que es celebra a Xàbia este 2024.
El dia 11 de setembre de 1973 va tindre lloc un colp d'estat a Xile amb què es va enderrocar el govern d'unitat popular del president socialista Salvador Allende, uns fets que van donar pas a la llarga dictadura militar d'Augusto Pinochet en què es van cometre greus i sistemàtiques violacions de drets humans i en què milers de persones van ser detingudes, torturades o executades per motius polítics.
Una d'aquestes persones va ser el sacerdot Antoni Llidó Mengual, nascut a Xàbia que va arribar a la regió xilena de Valparaíso el 1969 en missió pastoral, trobant-se amb una misèria profunda i amb una infància gairebé sense futur.
El sacerdot va anar involucrant-se en l'educació i en moviments de suport als explotats. Un compromís que va fer que visquera la victòria d'Allende com a temps d'esperança i el camí per a una transformació profunda.
Tot i que el bisbe de Valparaíso, famós pel seu integrisme (va ser un dels primers a beneir el colp militar de Pinochet), el va retirar de les seues funcions sacerdotals, Antoni Llidó es va negar a abandonar Xile i va seguir el seu camí, treballant de mestre i fent comunitat amb altres cristians i davant de la dictadura.
L'1 d'octubre del 1974 va ser detingut i torturat, passant a ser un “pres no oficial o desaparegut” el 25 d'octubre d'aquell mes.
La seua família de Xàbia no va deixar de lluitar per esbrinar les circumstàncies de la seua desaparició, segrest, tortura i presumpte assassinat a Xile, així com el lloc on es puga trobar, així com per reclamar justícia.
-Més sobre Antoni LLidó a La Marina Plaça
-Coneix la programació cultural i festiva de Xàbia i comarca en l'Agenda de La Marina Plaça.
Llega la Fira de Tots Sants, la feria de atracciones que este años tendrá lugar desde el viernes 18 de octubre al domingo 3 de noviembre de 2024. Atracciones para mayores y pequeños, puestos de comida, golosinas y algodón de azúcar , churrerías y tómbolas llenarán la explanada de Torrecremada durante dos semanas, en las que no se montará el mercadillo de los lunes.
Horario de lunes a sábado
El horario de apertura de la feria es de lunes a sábado, de 17 horas hasta, como máximo, la 1 de la madrugada, según marca la legislación autonómica.
Domingos y 1 de noviembre
Los domingos también abrirá en horario de mañana, de 11 a 15 horas. Igualmente, el día 1 de noviembre, festividad de Todos los Santos, la feria funcionará en horario de mañana y tarde.
Precios para los días normales
Los precios de los billetes por atracción no serán superiores a 3,50 € (para las atracciones infantiles) y 4 euros (para las atracciones de adultos), en los días que no son considerados como especiales (dias niñ@s en que será más barato como se informa a continuación). Pero se permite que un máximo de 3 atracciones especiales de la totalidad de las existentes en la feria tenga un precio máximo de 4 euros (para 1 atracción infantil) y 4,50 euros (para dos atracciones de adultos).
Días de las niñas y niños y sus precios
Los Días de las niñas y niños, en los que el precio de las atracciones se abarata, son el 18, 22 y 24 de octubre y el 3 de noviembre. Estos días especiales se cobrarán, con alguna excepción, 2 euros por billete en las atracciones infantiles y 2,50 euros en las de adultos.
Una tarde sin música
Como en años anteriores, se reserva una tarde en la que las atracciones prescinden de música y ruido para facilitar que los niños y niñas con trastornos del espectro autista y otras necesidades auditivas puedan disfrutar de la feria en un ambiente que les resulte más amable y favorable. El Día sin música será el 24 de octubre.
La mañana para personas con diversidad funcional
Además, se destina una mañana, que este año será la del sábado 26 de octubre, en la que la feria se abre para los usuarios de centros, entidades y asociaciones de personas con diversidad funcional del municipio. Una acción coordinada con el área municipal de Bienestar Social.
- La X edición de las Jornadas se podrá disfrutar del 14 de octubre al 1 de diciembre
Llega una nueva edición del homenaje que se brinda en Dénia a los platos de cuchara y a sus mil sabores: a mar y a tierra; con arroz o fideos o con garbanzos, alubias o judiones; calderetas, gazpachos, pucheros, guisos o couscous; recetas mediterráneas, asturianas, castellanas, griegas, marroquíes... Estas son las delicias que propone las décimas Jornadas de la Cuchara de Dénia en su edición especial de Otoño.
Sus protagonistas son 12 restaurantes de Dénia, que son una selección de la prestigiosa gastronomía de la ciudad: el Restaurante Cervecería El Mosset, La Sidrería, Nauta Port, La Cambra del Senyoret, El Redolí, Bar Bus, La Taverna del Mirall, El Cantó, El Greco Bistrot, Balandros, Entrearomas y No ni poc.
Durante mes y medio, del 14 de octubre al 1 de diciembre, estos establecimientos ofrecen 46 platos de cucharas diferentes que se podrán saborear de lunes a domingo por solo 5,50€ -bebida no incluida-, un precio especial mientras dure el evento. Con estos mimbres, solo queda disfrutar de esta propuesta irresisitible que un año más apunta que va ser protagonista gastronómico del otoño en Dénia.
CADA UNO DE LOS RESTAURANTES Y SUS PLATOS PARA CADA DÍA
EL MOSSET DÉNIA
Calle de Sertori, 24. Tlf. 966 425 416
LUNES: Puchero con Pelota, Codillo de Jamón y Muslitos de Pollo y por supuesto...sus Verduras.
MARTES: Meloso con Sepia, Alcachofas, Habitas Baby y Ajos tiernos.
MIÉRCOLES: Garbanzos de Valseca con Calamar, Almejas, Langostinos y Espinacas.
JUEVES: Meloso de Pollo y Conejo con Judías verdes y Garrafó.
VIERNES: Alubias de Tolosa con Orejita y Chorizo Riojano de "Alejandro".
NO NI POC
Calle La Via, 34. / de martes a sábados de 13:15 h. a 15:15 h.
MARTES: Potaje de Lentejas con Pato y Foie.
MIÉRCOLES: Potaje de Alubias con Jabalí al Vino Tinto.
JUEVES: Ropa vieja -Carne del Puchero picadita con Garbanzos y Fideos-.
VIERNES: Alubias Pintas con Conejo y Setas.
SÁBADO: Garbanzos para Valientes picantitos, con Manita de Cerdo, Lengua y lo que pillemos por aquí...
ENTREAROMAS
Pg. del Saladar, 130. Tlf. 966 42 76 02
MIÉRCOLES: Judiones de la Granja Receta Tradicional.
JUEVES: Caldereta de Rape.
VIERNES: Garbanzos Pedrosillanos con Langostinos.
BALANDROS
Club Nautico, Carr. de Dénia a Xábia, Km 1. Tlf. 966 29 03 13
MARTES: Bullit de Peix. Guiso Marinero de Rape, Patatas, Zanahoria y Pimiento rojo.
JUEVES: Guiso de Pulpitos con Patata y Alcachofa de Temporada.
EL GRECO BISTROT
Avenida de Valencia, 3-1. Tlf. 685 231 584
LUNES: Giuvetsi (pasta con forma de arroz) con Gambas, Calamar, Hinojo y Queso de Cabra con Eneldo.
MIÉRCOLES: Jilopites (Tortitas) con Costilla Ibérica, Tocino, Tomillo y Romero.
JUEVES: Trigo cortado en Meloso de Pulpo, Tomate seco, Aceitunas y Garbanzos.
VIERNES: Jilopites con Ragut de Cordero Asado, Canela y Queso Feta.
EL CANTÓ
Calle Loreto, 8. Tlf. 966 427 913 / 608 504 313
LUNES: Arroz Caldoso con Sepia y Alcachofas.
MARTES: Fideuá Melosa con Pato, Setas y Foie.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Costillas, Pollo y Habitas.
JUEVES: Suquet de Rape, Gambitas y Mejillones.
VIERNES: Arroz Meloso de Rabo de Toro y Setas.
LA TABERNA DEL MIRALL
Calle Loreto, 54. Tlf. 865 672 017. De Martes a Viernes excepto festivos.
MARTES: Arròs amb Polp, Penques y Cigrons.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Pescado de Roca y Cigalitas.
JUEVES: Arroz Meloso Marinero.
VIERNES: Gazpacho Marinero con Bacalao, Chipirones, Espinacas y Ajos Tiernos.
BAR BUS
Arxiduc Carles, 4. Tlf. 965 78 11 37
MARTES: Arroz Caldoso de Sepia y Verduras de Temporada.
JUEVES: Arros amb Fesols i Naps.
EL REDOLÍ
Calle Loreto, 16. Tlf. 695 51 50 06
LUNES: Arroz Meloso con Gambitas y Verduras.
MARTES: Fideuá Melosa con Rabo de Toro y Setas.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Calamares, Mejillones y Verduras.
JUEVES: Arroz Meloso con Pulpo de Roca y Ajos Tiernos.
VIERNES: Arroz Meloso con Secreto Ibérico, Setas y escamas de Foie Gras.
LA CAMBRA DEL SENYORET
Calle Arturo Vicens Collado, 5. Tlf. 865 719 337
MIÉRCOLES: Gazpacho Manchego típico Senyoret.
JUEVES: Arroz Meloso con Sepia, Tellinas y Gambas.
VIERNES: Fideuá melosa de nuestro Mar.
SÁBADO: Couscous de Cordero al plato con sus Verduras.
DOMINGO: Arrocito meloso de Mariscos selección del Senyoret.
NAUTA PORT
Moll De La Pansa S/N Estación Marítima Balearia. Tlf. 96 613 72 02
MARTES: Garbanzos Pedrosillanos con Sepia y Espinacas.
MIÉRCOLES: Alubias Pintas con Carrilleras y Verduritas.
JUEVES: Gazpachos Marineros con Rape y Gambón.
LA SIDRERÍA
Calle La Via, 61. Tlf. 722 732 174
MARTES: Porrusalda con Puerro y Bacalaó.
MIÉRCOLES: Auténtica Fabada Asturiana con su Compango.
JUEVES: Estofado de Ternera Astur con Champiñones.
Llega la Fira de Tots Sants, la feria de atracciones que este años tendrá lugar desde el viernes 18 de octubre al domingo 3 de noviembre de 2024. Atracciones para mayores y pequeños, puestos de comida, golosinas y algodón de azúcar , churrerías y tómbolas llenarán la explanada de Torrecremada durante dos semanas, en las que no se montará el mercadillo de los lunes.
Horario de lunes a sábado
El horario de apertura de la feria es de lunes a sábado, de 17 horas hasta, como máximo, la 1 de la madrugada, según marca la legislación autonómica.
Domingos y 1 de noviembre
Los domingos también abrirá en horario de mañana, de 11 a 15 horas. Igualmente, el día 1 de noviembre, festividad de Todos los Santos, la feria funcionará en horario de mañana y tarde.
Precios para los días normales
Los precios de los billetes por atracción no serán superiores a 3,50 € (para las atracciones infantiles) y 4 euros (para las atracciones de adultos), en los días que no son considerados como especiales (dias niñ@s en que será más barato como se informa a continuación). Pero se permite que un máximo de 3 atracciones especiales de la totalidad de las existentes en la feria tenga un precio máximo de 4 euros (para 1 atracción infantil) y 4,50 euros (para dos atracciones de adultos).
Días de las niñas y niños y sus precios
Los Días de las niñas y niños, en los que el precio de las atracciones se abarata, son el 18, 22 y 24 de octubre y el 3 de noviembre. Estos días especiales se cobrarán, con alguna excepción, 2 euros por billete en las atracciones infantiles y 2,50 euros en las de adultos.
Una tarde sin música
Como en años anteriores, se reserva una tarde en la que las atracciones prescinden de música y ruido para facilitar que los niños y niñas con trastornos del espectro autista y otras necesidades auditivas puedan disfrutar de la feria en un ambiente que les resulte más amable y favorable. El Día sin música será el 24 de octubre.
La mañana para personas con diversidad funcional
Además, se destina una mañana, que este año será la del sábado 26 de octubre, en la que la feria se abre para los usuarios de centros, entidades y asociaciones de personas con diversidad funcional del municipio. Una acción coordinada con el área municipal de Bienestar Social.
- La tercera edición del festival se celebra entre el 24 y el 26 de octubre
La tercera edición del Dénia Festival de les Humanitats pondrá la mirada sobre las incógnitas que nos plantea el futuro y contará con la participación de relevantes personalidades como el filósofo Massimo Cacciari, el periodista y escritor John Carlin, el político y diplomático Shlomo Ben-Ami, las escritoras Nadia Muraveva, Remedios Zafra y Lucía Lijtmaer, el politólogo Ivan Krastev, el ensayista Santiago Alba Rico o la bióloga María Blasco, junto a otros muchos expertos de primer nivel en materias tan diversas como la antropología, la historia, la economía o la neurociencia, entre otras.
Bajo el título Desconfinar el futuro: los límites, esta tercera edición del festival mira de frente a los nuevos retos de nuestra sociedad con un intenso diálogo entre las artes, las humanidades, las ciencias y la economía para evitar perder nuestra esencia como especie y preservar nuestra libertad de pensamiento y acción.
Cuestiones como la longevidad, la inteligencia artificial, la ecología, las estructuras sociales o las relaciones políticas formarán parte de un debate que tratará de atisbar, desde el presente, el futuro de la humanidad y lo abordará para entender mejor las opciones que tenemos por delante para afrontar el destino colectivo de la humanidad.
Se trata además de un festival abierto, que trata de llevar el debate y el conocimiento a toda la ciudadanía e incentivar su participación, para lo cual ofrece la posibilidad de que todo el que lo desee pueda acudir a las sesiones de conferencias y debates inscribiéndose en la página web del evento. Además, como en ediciones anteriores, habrá una amplia programación de actividades culturales que completarán de la mejor forma esta cita anual con el pensamiento y la reflexión.
Programa
Jueves 24
A las 10 horas en el Auditori del Centre Social, se profundizará en la figura de la escritora valenciana María Ibars: Límits i lligams entre creació literària i territori. L'exemple de Maria Ibars. Ponentes: Verónica Cantó, Àngels Gregori, M. Àngels Francés.
- Verónica Cantó, presidenta de la Academia Valenciana de la Lengua
- Àngels Gregori, poeta, gestora cultural y directora del Festival de Poesía de Oliva
- M. Àngels Francés, académica de la Academia Valenciana de la Lengua y profesora titular de Filología Catalana en la Universidad de Alicante
A las 12 horas en el Auditori del Centre Social: "Desconfiar del futuro: la guerra perpètua". Ponentes: Xavier Mas de Xaxàs, Josep Ramoneda
- Xavier Mas de Xaxàs, periodista, corresponsal diplomático de La Vanguardia
- Josep Ramoneda, periodista y escritor, director de contenidos del Dénia Festival de les Humanitats
A las 17 horas, L'Espai L'Androna de Baleària Port: inauguración institucional y discurso inaugural del festival a cargo de Massimo Cacciari
- Massimo Cacciari, filósofo y político, profesor emérito en la Università Vita-Salute San Raffaele di Milano, autor de Labirinto filosofico y El poder que frena (Amorrortu, 2015).
A las 18:30 horas, L'Espai L'Androna de Baleària Port: diálogo entre Josep Ramoneda y John Carlin alrededor de “Los límites de la política”.
- Josep Ramoneda, periodista y escritor, director de contenidos del Dénia Festival de les Humanitats
- John Carlin, periodista y escritor, autor de El factor humano (Invictus) (Seix Barral, 2010)
Viernes 25
A las 10 horas, L'Espai L'Androna de Baleària Port: "La filosofía de los límites". Ponentes: Remedios Zafra, Santiago Alba Rico, Daniel Gamper
- Remedios Zafra, escritora y ensayista, investigadora en el Instituto de Filosofía del CSIC, Premio Anagrama de Ensayo 2017 por El entusiasmo (Anagrama, 2017)
- Santiago Alba Rico, ensayista y escritor, autor de Ser o no ser (un cuerpo) (Seix Barral, 2017)
- Daniel Gamper, profesor de Filosofía Moral y Política en la Universidad Autónoma de Barcelona, autor de De qué te ríes. Beneficios y estragos de la broma (Herder Editorial, 2024)
A las 10 horas en el Auditori del Centre Social: "Los límites del cuerpo humano (manipulación genética, salud, longevidad)". Ponentes: Sonia Contera, Carles Lalueza, Tomàs Marquès i Bonet.
- Sonia Contera, catedrática de Física en la Universidad de Oxford, autora de Nanotecnología viva (Arpa, 2023)
- Carles Lalueza, biólogo, director del Museo de Ciencias Naturales de Barcelona (MCNB)
- Tomàs Marquès i Bonet, biólogo evolutivo, director del Instituto de Biología Evolutiva, Barcelona
A las 12:30 horas, L'Espai L'Androna de Baleària Port: "Encuentro DNA/FHD". Vermut/conversación con Quique Dacosta, cocinero, y Javier Gomá Lanzón, escritor y ensayista, director de la Fundación Juan March, autor de Universal concreto.
A las 12 horas en el Auditori del Centre Social: "Los límites del arte y la literatura". Ponentes: Carolina Ciuti, Antoni Colomina.
- Carolina Ciuti, comisaria de arte contemporáneo y directora de la revista exibart.es
- Antoni Colomina, profesor en el departamento de Conservación y Restauración de Bienes Culturales de la Universidad Politécnica de Valencia.
A las 16 horas, L'Espai L'Androna de Baleària Port: "Los límites de la ciencia". Ponentes: Ulises Cortés, María Blasco, Luis M. Martínez.
- Ulises Cortés, catedrático de Inteligencia Artificial en la UPC y director del Grupo de Inteligencia Artificial de Alto Rendimiento del BSC
- María Blasco, bióloga, directora Científica del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas
- Luis M. Martínez, director del Programa de Cognición Humana y el Laboratorio de Analogías Visuales en el Instituto de Neurociencias de Alicante
A las 16 horas en el Auditori del Centre Social: "Los límites ecológicos del mundo". Ponentes: Emilio Santiago Muíño, Anna Traveset, Cristina O’Callaghan
- Emilio Santiago Muíño, antropólogo, investigador y activista ecosocial, autor de Petróleo (Arcadia, 2018)
- Anna Traveset, profesora de Investigación en el Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados, IMEDEA (CSIC-UIB)
- Cristina O’Callaghan, codirectora del máster interuniversitario en Salud Planetaria de la UOC-UPF-ISGlobal
A las 18 horas, L'Espai L'Androna de Baleària Port: "¿Qué es una buena empresa?". Ponentes: Adolf Utor, Àngel Font, Araceli Císcar, José-Félix Lozano
- Adolf Utor, presidente de Baleària
- Àngel Font, director ejecutivo del CaixaResearch Institute y de Investigación y Salud en Portugal de la Fundación "la Caixa", presidente de Philea.
- Araceli Císcar, consejera ejecutiva de Dacsa Group
- José-Félix Lozano, catedrático de Filosofía Moral de la UPV, autor de Códigos éticos para el mundo empresarial (Trotta, 2004)
Sábado 26
A las 10 horas en el Auditori del Centre Social: "Los límites de las estructuras sociales y las relaciones personales". Ponentes: Juan Arnau, Antonio Ariño
- Juan Arnau, filósofo y escritor, autor de Materia que respira luz (Galaxia Gutenberg, 2023)
- Antonio Ariño, sociólogo, catedrático de Sociología en la Facultad de Ciencias Sociales de la Universidad de Valencia, Premio Nacional de Investigación con La ciudad ritual (Anthropos, 1992)
A las 12 horas en el Auditori del Centre Social: "Los límites de los derechos individuales y de la democracia". Ponentes: Máriam Martínez-Bascuñán, Ivan Krastev, Luis Ramiro
- Máriam Martínez-Bascuñán, politóloga, profesora de Ciencia Política de la UAM, autora de Populismos (Alianza Editorial, 2019)
- Ivan Krastev, politólogo, presidente del Center for Liberal Strategies en Sofia, autor de ¿Ya es mañana?. Cómo la pandemia cambiará el mundo (Debate, 2020)
- Luis Ramiro, profesor de Ciencia Política en la UNED, autor de Radical Left Voters in Western Europe (Routledge, 2023)
A las 12 horas en el Auditori del Centre Social: Clausura. Ponentes: Nadia Muraveva
- Nadia Muraveva, escritora, poeta, periodista y traductora, autora de La Casa Grande
Actividades paralelas
A los tres días de charlas, debates y conferencias del Dénia Festival de les Humanitats se le suman diversas actividades paralelas a su programación oficial.
Entre las actividades destacan la Semana de la Sostenibilidad de Dénia y la Feria de las Energías Renovables Renova’t que se celebra del 15 al 19 de octubre. Toda la programación en la Agenda de La Marina Plaza.
También las actividades de música y baile que se celebrarán entre el 25 y 26 de octubre. Más información.
CONOCE LA PROGRAMACIÓN CULTURAL Y FESTIVA DE DÉNIA Y COMARCA EN LA AGENDA DE LA MARINA PLAZA.
- La X edición de las Jornadas se podrá disfrutar del 14 de octubre al 1 de diciembre
Llega una nueva edición del homenaje que se brinda en Dénia a los platos de cuchara y a sus mil sabores: a mar y a tierra; con arroz o fideos o con garbanzos, alubias o judiones; calderetas, gazpachos, pucheros, guisos o couscous; recetas mediterráneas, asturianas, castellanas, griegas, marroquíes... Estas son las delicias que propone las décimas Jornadas de la Cuchara de Dénia en su edición especial de Otoño.
Sus protagonistas son 12 restaurantes de Dénia, que son una selección de la prestigiosa gastronomía de la ciudad: el Restaurante Cervecería El Mosset, La Sidrería, Nauta Port, La Cambra del Senyoret, El Redolí, Bar Bus, La Taverna del Mirall, El Cantó, El Greco Bistrot, Balandros, Entrearomas y No ni poc.
Durante mes y medio, del 14 de octubre al 1 de diciembre, estos establecimientos ofrecen 46 platos de cucharas diferentes que se podrán saborear de lunes a domingo por solo 5,50€ -bebida no incluida-, un precio especial mientras dure el evento. Con estos mimbres, solo queda disfrutar de esta propuesta irresisitible que un año más apunta que va ser protagonista gastronómico del otoño en Dénia.
CADA UNO DE LOS RESTAURANTES Y SUS PLATOS PARA CADA DÍA
EL MOSSET DÉNIA
Calle de Sertori, 24. Tlf. 966 425 416
LUNES: Puchero con Pelota, Codillo de Jamón y Muslitos de Pollo y por supuesto...sus Verduras.
MARTES: Meloso con Sepia, Alcachofas, Habitas Baby y Ajos tiernos.
MIÉRCOLES: Garbanzos de Valseca con Calamar, Almejas, Langostinos y Espinacas.
JUEVES: Meloso de Pollo y Conejo con Judías verdes y Garrafó.
VIERNES: Alubias de Tolosa con Orejita y Chorizo Riojano de "Alejandro".
NO NI POC
Calle La Via, 34. / de martes a sábados de 13:15 h. a 15:15 h.
MARTES: Potaje de Lentejas con Pato y Foie.
MIÉRCOLES: Potaje de Alubias con Jabalí al Vino Tinto.
JUEVES: Ropa vieja -Carne del Puchero picadita con Garbanzos y Fideos-.
VIERNES: Alubias Pintas con Conejo y Setas.
SÁBADO: Garbanzos para Valientes picantitos, con Manita de Cerdo, Lengua y lo que pillemos por aquí...
ENTREAROMAS
Pg. del Saladar, 130. Tlf. 966 42 76 02
MIÉRCOLES: Judiones de la Granja Receta Tradicional.
JUEVES: Caldereta de Rape.
VIERNES: Garbanzos Pedrosillanos con Langostinos.
BALANDROS
Club Nautico, Carr. de Dénia a Xábia, Km 1. Tlf. 966 29 03 13
MARTES: Bullit de Peix. Guiso Marinero de Rape, Patatas, Zanahoria y Pimiento rojo.
JUEVES: Guiso de Pulpitos con Patata y Alcachofa de Temporada.
EL GRECO BISTROT
Avenida de Valencia, 3-1. Tlf. 685 231 584
LUNES: Giuvetsi (pasta con forma de arroz) con Gambas, Calamar, Hinojo y Queso de Cabra con Eneldo.
MIÉRCOLES: Jilopites (Tortitas) con Costilla Ibérica, Tocino, Tomillo y Romero.
JUEVES: Trigo cortado en Meloso de Pulpo, Tomate seco, Aceitunas y Garbanzos.
VIERNES: Jilopites con Ragut de Cordero Asado, Canela y Queso Feta.
EL CANTÓ
Calle Loreto, 8. Tlf. 966 427 913 / 608 504 313
LUNES: Arroz Caldoso con Sepia y Alcachofas.
MARTES: Fideuá Melosa con Pato, Setas y Foie.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Costillas, Pollo y Habitas.
JUEVES: Suquet de Rape, Gambitas y Mejillones.
VIERNES: Arroz Meloso de Rabo de Toro y Setas.
LA TABERNA DEL MIRALL
Calle Loreto, 54. Tlf. 865 672 017. De Martes a Viernes excepto festivos.
MARTES: Arròs amb Polp, Penques y Cigrons.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Pescado de Roca y Cigalitas.
JUEVES: Arroz Meloso Marinero.
VIERNES: Gazpacho Marinero con Bacalao, Chipirones, Espinacas y Ajos Tiernos.
BAR BUS
Arxiduc Carles, 4. Tlf. 965 78 11 37
MARTES: Arroz Caldoso de Sepia y Verduras de Temporada.
JUEVES: Arros amb Fesols i Naps.
EL REDOLÍ
Calle Loreto, 16. Tlf. 695 51 50 06
LUNES: Arroz Meloso con Gambitas y Verduras.
MARTES: Fideuá Melosa con Rabo de Toro y Setas.
MIÉRCOLES: Arroz Meloso con Calamares, Mejillones y Verduras.
JUEVES: Arroz Meloso con Pulpo de Roca y Ajos Tiernos.
VIERNES: Arroz Meloso con Secreto Ibérico, Setas y escamas de Foie Gras.
LA CAMBRA DEL SENYORET
Calle Arturo Vicens Collado, 5. Tlf. 865 719 337
MIÉRCOLES: Gazpacho Manchego típico Senyoret.
JUEVES: Arroz Meloso con Sepia, Tellinas y Gambas.
VIERNES: Fideuá melosa de nuestro Mar.
SÁBADO: Couscous de Cordero al plato con sus Verduras.
DOMINGO: Arrocito meloso de Mariscos selección del Senyoret.
NAUTA PORT
Moll De La Pansa S/N Estación Marítima Balearia. Tlf. 96 613 72 02
MARTES: Garbanzos Pedrosillanos con Sepia y Espinacas.
MIÉRCOLES: Alubias Pintas con Carrilleras y Verduritas.
JUEVES: Gazpachos Marineros con Rape y Gambón.
LA SIDRERÍA
Calle La Via, 61. Tlf. 722 732 174
MARTES: Porrusalda con Puerro y Bacalaó.
MIÉRCOLES: Auténtica Fabada Asturiana con su Compango.
JUEVES: Estofado de Ternera Astur con Champiñones.
- La Ruta de la Tapa se celebrará los viernes del 18 de octubre al 29 de noviembre a un precio de 3,5 euros
Llega la segunda edición de la ruta de tapas Ondara se destapa, que está organizada por la Concejalía de Promoción Económica del Ayuntamiento de Ondara con el objetivo de promocionar los bares y restaurantes de la localidad y y conocer la gastronomía de Ondara.
Ondara se destapa se ofrecerá todos los viernes de los meses de octubre y noviembre desde este viernes 19 de octubre hasta el viernes 29 de noviembre 2024.
Hasta 16 bares y restaurantes de Ondara participarán en esta sabrosa propuesta culinaria: Bar Friends, Cafè Sendra, Bar-Rte Racó d’Ondara, Bar Gavilà, Cafeteria Centre Social, Restaurant Desig, Restobar La Mona, Bar-Rte ExisZe, Bar Prado, Kiko’s Bar, Bergante, Bar el Bosc, Allí Baix Bar, Hotel Ramis, Bar Cafeteria Karma y Bar La Dinaora.
La metodología será de tapa libre y cada establecimiento tendrá plena libertad en la elaboración de la tapa, que podrá ser la misma o ir variando cada semana, según decida cada bar participante.
También tendrá libertad cada establecimiento para poner el horario en el que se servirá la tapa. El precio será tapa más bebida, cerveza, vermut o vino por 3,5 euros.
Todos los clientes que completen la Ruta de Tapas en los 16 locales participantes entrarán en el sorteo de dos cenas para dos personas. Por eso se ha creado un pasaporte de la Ruta de la Tapa que podrán ir sellando en cada local que visiten y consuman. El pasaporte se depositará en el Espai Català y, finalizada la ruta, tendrá lugar un sorteo entre todos los pasaportes completados.
Llega la Fira de Tots Sants, la feria de atracciones que este años tendrá lugar desde el viernes 18 de octubre al domingo 3 de noviembre de 2024. Atracciones para mayores y pequeños, puestos de comida, golosinas y algodón de azúcar , churrerías y tómbolas llenarán la explanada de Torrecremada durante dos semanas, en las que no se montará el mercadillo de los lunes.
Horario de lunes a sábado
El horario de apertura de la feria es de lunes a sábado, de 17 horas hasta, como máximo, la 1 de la madrugada, según marca la legislación autonómica.
Domingos y 1 de noviembre
Los domingos también abrirá en horario de mañana, de 11 a 15 horas. Igualmente, el día 1 de noviembre, festividad de Todos los Santos, la feria funcionará en horario de mañana y tarde.
Precios para los días normales
Los precios de los billetes por atracción no serán superiores a 3,50 € (para las atracciones infantiles) y 4 euros (para las atracciones de adultos), en los días que no son considerados como especiales (dias niñ@s en que será más barato como se informa a continuación). Pero se permite que un máximo de 3 atracciones especiales de la totalidad de las existentes en la feria tenga un precio máximo de 4 euros (para 1 atracción infantil) y 4,50 euros (para dos atracciones de adultos).
Días de las niñas y niños y sus precios
Los Días de las niñas y niños, en los que el precio de las atracciones se abarata, son el 18, 22 y 24 de octubre y el 3 de noviembre. Estos días especiales se cobrarán, con alguna excepción, 2 euros por billete en las atracciones infantiles y 2,50 euros en las de adultos.
Una tarde sin música
Como en años anteriores, se reserva una tarde en la que las atracciones prescinden de música y ruido para facilitar que los niños y niñas con trastornos del espectro autista y otras necesidades auditivas puedan disfrutar de la feria en un ambiente que les resulte más amable y favorable. El Día sin música será el 24 de octubre.
La mañana para personas con diversidad funcional
Además, se destina una mañana, que este año será la del sábado 26 de octubre, en la que la feria se abre para los usuarios de centros, entidades y asociaciones de personas con diversidad funcional del municipio. Una acción coordinada con el área municipal de Bienestar Social.
- La tercera edición del festival se celebra entre el 24 y el 26 de octubre
La tercera edición del Dénia Festival de les Humanitats pondrá la mirada sobre las incógnitas que nos plantea el futuro y contará con la participación de relevantes personalidades como el filósofo Massimo Cacciari, el periodista y escritor John Carlin, el político y diplomático Shlomo Ben-Ami, las escritoras Nadia Muraveva, Remedios Zafra y Lucía Lijtmaer, el politólogo Ivan Krastev, el ensayista Santiago Alba Rico o la bióloga María Blasco, junto a otros muchos expertos de primer nivel en materias tan diversas como la antropología, la historia, la economía o la neurociencia, entre otras.
Bajo el título Desconfinar el futuro: los límites, esta tercera edición del festival mira de frente a los nuevos retos de nuestra sociedad con un intenso diálogo entre las artes, las humanidades, las ciencias y la economía para evitar perder nuestra esencia como especie y preservar nuestra libertad de pensamiento y acción.
Cuestiones como la longevidad, la inteligencia artificial, la ecología, las estructuras sociales o las relaciones políticas formarán parte de un debate que tratará de atisbar, desde el presente, el futuro de la humanidad y lo abordará para entender mejor las opciones que tenemos por delante para afrontar el destino colectivo de la humanidad.
Se trata además de un festival abierto, que trata de llevar el debate y el conocimiento a toda la ciudadanía e incentivar su participación, para lo cual ofrece la posibilidad de que todo el que lo desee pueda acudir a las sesiones de conferencias y debates inscribiéndose en la página web del evento. Además, como en ediciones anteriores, habrá una amplia programación de actividades culturales que completarán de la mejor forma esta cita anual con el pensamiento y la reflexión.
Programa
Jueves 24
A las 10 horas en el Auditori del Centre Social, se profundizará en la figura de la escritora valenciana María Ibars: Límits i lligams entre creació literària i territori. L'exemple de Maria Ibars. Ponentes: Verónica Cantó, Àngels Gregori, M. Àngels Francés.
- Verónica Cantó, presidenta de la Academia Valenciana de la Lengua
- Àngels Gregori, poeta, gestora cultural y directora del Festival de Poesía de Oliva
- M. Àngels Francés, académica de la Academia Valenciana de la Lengua y profesora titular de Filología Catalana en la Universidad de Alicante
A las 12 horas en el Auditori del Centre Social: "Desconfiar del futuro: la guerra perpètua". Ponentes: Xavier Mas de Xaxàs, Josep Ramoneda
- Xavier Mas de Xaxàs, periodista, corresponsal diplomático de La Vanguardia
- Josep Ramoneda, periodista y escritor, director de contenidos del Dénia Festival de les Humanitats
A las 17 horas, L'Espai L'Androna de Baleària Port: inauguración institucional y discurso inaugural del festival a cargo de Massimo Cacciari
- Massimo Cacciari, filósofo y político, profesor emérito en la Università Vita-Salute San Raffaele di Milano, autor de Labirinto filosofico y El poder que frena (Amorrortu, 2015).
A las 18:30 horas, L'Espai L'Androna de Baleària Port: diálogo entre Josep Ramoneda y John Carlin alrededor de “Los límites de la política”.
- Josep Ramoneda, periodista y escritor, director de contenidos del Dénia Festival de les Humanitats
- John Carlin, periodista y escritor, autor de El factor humano (Invictus) (Seix Barral, 2010)
Viernes 25
A las 10 horas, L'Espai L'Androna de Baleària Port: "La filosofía de los límites". Ponentes: Remedios Zafra, Santiago Alba Rico, Daniel Gamper
- Remedios Zafra, escritora y ensayista, investigadora en el Instituto de Filosofía del CSIC, Premio Anagrama de Ensayo 2017 por El entusiasmo (Anagrama, 2017)
- Santiago Alba Rico, ensayista y escritor, autor de Ser o no ser (un cuerpo) (Seix Barral, 2017)
- Daniel Gamper, profesor de Filosofía Moral y Política en la Universidad Autónoma de Barcelona, autor de De qué te ríes. Beneficios y estragos de la broma (Herder Editorial, 2024)
A las 10 horas en el Auditori del Centre Social: "Los límites del cuerpo humano (manipulación genética, salud, longevidad)". Ponentes: Sonia Contera, Carles Lalueza, Tomàs Marquès i Bonet.
- Sonia Contera, catedrática de Física en la Universidad de Oxford, autora de Nanotecnología viva (Arpa, 2023)
- Carles Lalueza, biólogo, director del Museo de Ciencias Naturales de Barcelona (MCNB)
- Tomàs Marquès i Bonet, biólogo evolutivo, director del Instituto de Biología Evolutiva, Barcelona
A las 12:30 horas, L'Espai L'Androna de Baleària Port: "Encuentro DNA/FHD". Vermut/conversación con Quique Dacosta, cocinero, y Javier Gomá Lanzón, escritor y ensayista, director de la Fundación Juan March, autor de Universal concreto.
A las 12 horas en el Auditori del Centre Social: "Los límites del arte y la literatura". Ponentes: Carolina Ciuti, Antoni Colomina.
- Carolina Ciuti, comisaria de arte contemporáneo y directora de la revista exibart.es
- Antoni Colomina, profesor en el departamento de Conservación y Restauración de Bienes Culturales de la Universidad Politécnica de Valencia.
A las 16 horas, L'Espai L'Androna de Baleària Port: "Los límites de la ciencia". Ponentes: Ulises Cortés, María Blasco, Luis M. Martínez.
- Ulises Cortés, catedrático de Inteligencia Artificial en la UPC y director del Grupo de Inteligencia Artificial de Alto Rendimiento del BSC
- María Blasco, bióloga, directora Científica del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas
- Luis M. Martínez, director del Programa de Cognición Humana y el Laboratorio de Analogías Visuales en el Instituto de Neurociencias de Alicante
A las 16 horas en el Auditori del Centre Social: "Los límites ecológicos del mundo". Ponentes: Emilio Santiago Muíño, Anna Traveset, Cristina O’Callaghan
- Emilio Santiago Muíño, antropólogo, investigador y activista ecosocial, autor de Petróleo (Arcadia, 2018)
- Anna Traveset, profesora de Investigación en el Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados, IMEDEA (CSIC-UIB)
- Cristina O’Callaghan, codirectora del máster interuniversitario en Salud Planetaria de la UOC-UPF-ISGlobal
A las 18 horas, L'Espai L'Androna de Baleària Port: "¿Qué es una buena empresa?". Ponentes: Adolf Utor, Àngel Font, Araceli Císcar, José-Félix Lozano
- Adolf Utor, presidente de Baleària
- Àngel Font, director ejecutivo del CaixaResearch Institute y de Investigación y Salud en Portugal de la Fundación "la Caixa", presidente de Philea.
- Araceli Císcar, consejera ejecutiva de Dacsa Group
- José-Félix Lozano, catedrático de Filosofía Moral de la UPV, autor de Códigos éticos para el mundo empresarial (Trotta, 2004)
Sábado 26
A las 10 horas en el Auditori del Centre Social: "Los límites de las estructuras sociales y las relaciones personales". Ponentes: Juan Arnau, Antonio Ariño
- Juan Arnau, filósofo y escritor, autor de Materia que respira luz (Galaxia Gutenberg, 2023)
- Antonio Ariño, sociólogo, catedrático de Sociología en la Facultad de Ciencias Sociales de la Universidad de Valencia, Premio Nacional de Investigación con La ciudad ritual (Anthropos, 1992)
A las 12 horas en el Auditori del Centre Social: "Los límites de los derechos individuales y de la democracia". Ponentes: Máriam Martínez-Bascuñán, Ivan Krastev, Luis Ramiro
- Máriam Martínez-Bascuñán, politóloga, profesora de Ciencia Política de la UAM, autora de Populismos (Alianza Editorial, 2019)
- Ivan Krastev, politólogo, presidente del Center for Liberal Strategies en Sofia, autor de ¿Ya es mañana?. Cómo la pandemia cambiará el mundo (Debate, 2020)
- Luis Ramiro, profesor de Ciencia Política en la UNED, autor de Radical Left Voters in Western Europe (Routledge, 2023)
A las 12 horas en el Auditori del Centre Social: Clausura. Ponentes: Nadia Muraveva
- Nadia Muraveva, escritora, poeta, periodista y traductora, autora de La Casa Grande
Actividades paralelas
A los tres días de charlas, debates y conferencias del Dénia Festival de les Humanitats se le suman diversas actividades paralelas a su programación oficial.
Entre las actividades destacan la Semana de la Sostenibilidad de Dénia y la Feria de las Energías Renovables Renova’t que se celebra del 15 al 19 de octubre. Toda la programación en la Agenda de La Marina Plaza.
También las actividades de música y baile que se celebrarán entre el 25 y 26 de octubre. Más información.
CONOCE LA PROGRAMACIÓN CULTURAL Y FESTIVA DE DÉNIA Y COMARCA EN LA AGENDA DE LA MARINA PLAZA.