Una ciutadana francesa denuncia una altra profanació d'una antiga tomba al cementiri de Calp
- Adverteix que la làpida la seua germana, enterrada fa més de 40 anys, ha sigut substituïda per una altra persona
- Aquest cas s'afegeix a l'exhumació per la qual ja van ser condemnats un exregidor del PP i un tècnic municipal
L'exhumació d'un nínxol al cementiri de Calp que va acabar amb la condemna de l'exregidor del PP Bernardo Moll i de l'encara cap de Recursos Humans de l'Ajuntament, Antonio Cabrera, per enterrar la seua àvia, podria no haver sigut un cas aïllat. Almenys ja hi ha hagut una denúncia més sobre un altre succés similar que ha incendiat les xarxes socials. L'ha formulada una ciutadana francesa, que assegura que la tomba de la seua germana "ha sigut robada".
Guyonne De Guérande es va trobar recentment amb el macabre fet que, en visitar el cementiri calpí, la làpida amb el nom del seu familiar que "hi havia estat durant més de 40 anys", havia sigut substituïda per una altra. Aquesta troballa "em va deixar commocionada, no hi ha paraules per descriure el que vaig sentir".
En els darrers anys, aquesta ciutadana francesa no havia visitat el cementiri de Calp i en acudir a visitar el nínxol de la seua germana es va trobar amb uns "fets indignes". Ja ha denunciat la situació. Aquesta substitució de la tomba s'hauria produït el febrer del 2015. La germana hauria rebut sepultura a mitjans de la dècada dels setanta.
Els mateixos actors polítics
El cementiri de Calp torna a estar així en el punt de mira. El mes de juliol passat l'Audiència d'Alacant va condemnar per un delicte de prevaricació l'exregidor del Cementiri Bernardo Moll i el cap de Recursos Humans, Antonio Cabrera, per un delicte de prevaricació després d'ordenar el gener del 2019 l'exhumació d'un ciutadà alemany Wilhem Klatt, enterrat el 1973 per ubicar l'àvia de Cabrera, recentment morta. La decisió no és ferma i de fet ha sigut recorregut no només pels condemnats, sinó també per l'acusació.
Sobre aquest segon cas que s'acaba de destapar, ara mateix no hi ha cap procés judicial en marxa que puga inculpar o ni tan sols incrimnar Moll. No obstant això, a principis del 2015 Moll ja era el regidor del Cementiri, tot i que llavors aquesta competència estava inclosa en una àrea més general anomenada Serveis Generals. I l'alcalde el 2015 era el mateix que el 2019, el també popular César Sánchez, actualment diputat nacional i líder del PP local.
Hi ha algunes similituds més. En tots dos casos les persones exhumades dels seus nínxols eren súbdits estrangers, el 2015 una ciutadana francesa i el 2019 un home alemany, que havien sigut enterrats en el mateix període cronològic, mitjans de la dècada de 1970, fa doncs ja més de quatre dècades.
A la recerca de casos similars
Fonts municipals confirmen a aquest diari que s'ha obert una investigació sobre el cas de la dona francesa. De fet, ja s'ha contactat amb els familiars i s'està comprovant si hi ha hagut més incidents similars en aquest cementiri.
2No vull que se m'entelen els records"
La família de De Guérand va mantindre llaços amb Calp durant dècades. Els pares van viure al municipi durant 15 anys i Guyonne afirma que "guarde bonics records d'aquest lloc i no vull que aquesta ombra d'un robatori entele els meus records".
La dona afegeix a més que "ja havia sentit rumors sobre tombes robades però no volia creure-ho" fins que ara ha pogut verificar en un familiar tan proper "una profanació, un robatori, un encobriment", afirma en el relat per les xarxes socials.