La Xarxa Agrícola recull la palla de l'arròs de la Marjal per a la ramaderia, la construcció de biocases i l'agricultura
-
El projecte ha començat amb la recol·lecció i la gestió de més de 125 tones que s'han repartit entre més de 15 explotacions ramaderes que sumen més de 3.000 caps de bestiar
- Ja es treballa a aprofitar la palla per a la bioconstrucció i per a alcoholat biològic del sòl agrícola
La Xarxa Agrícola de Pacte’MA ha posat en marxa un projecte amb què ha promogut la recollida de palla de l'arròs a la Marjal de Pego. El procés de recollida de palla consisteix en una sèrie de passos i engranatges que requereixen una alta coordinació: collita de l'arròs, acordonat de la palla, assecat de la palla, empacat i transport i tot això si la climatologia ho permet.
Des de la Xarxa Agrícola s'ha treballat en la coordinació de tots els passos necessaris, buscant agricultors de l'arròs disposats a cedir les terres perquè la palla siga recol·lectada, gestionat l'empacat i la distribució entre les diferents ramaderies de la zona, ja que no tots disposen de camió per recollir les alpaques i s'ha requerit la coordinació i col·laboració entre els ramaders per fer el transport. Principalment, s'ha portat palla a les explotacions ramaderes d'oví i cabrum, però també d'altres de boví i equí de la comarca i rodalies. També s'està treballant perquè la palla arribe a la indústria de la construcció per a la creació de biocases i l'agricultura per ser emprada com a encoixinat biològic del sòl agrícola.
La palla, si no és recol·lectada i embalada, sol triturar-se i reincorporar-se al sòl agrícola, aquesta pràctica es coneix com fangueig, però aquesta tècnica, desgraciadament, afavoreix la proliferació de fongs i males herbes. Una altra alternativa és la crema de palla, eliminant així molts problemes fitosanitaris, però la crema no sempre és possible pels riscos que comporta i a més genera uns costos de gestió per al llaurador; per tant, la crema no ha de ser lopció prioritària. Les tres alternatives: recollida, picat i crema de la palla, han de coexistir en funció de les possibilitats, que depenen de la meteorologia, la varietat de l'arròs, el temps disponible per collir i les característiques pròpies del camp.
L'empacat de palla per al seu ús posterior en ramaderia o altres contribueix a un sistema d'economia circular i redueix considerablement els costos en farratge per a les ramaderies, la palla de l'arròs de la marjal és un 50% més barata que la palla d'altres procedències, contribuint així al manteniment del sector agrari comarcal. Aquest projecte va d'acord amb els ODS 8, 11,12 i 15 de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.
Fins ara s'han aconseguit empacar i repartir més de 125 tones de palla entre almenys 15 explotacions ramaderes que tenen més de 3.000 caps de bestiar. Els propers dies s'espera duplicar aquesta xifra si les condicions acompanyen.
La marjal de Pego-Oliva mostra així la capacitat per crear una xicoteta indústria al voltant de la palla de l'arròs.
El projecte de la Xarxa Agrícola és executat per Creama i Pacte'MA, i s'emmarca dins del programa Avalem Territori, subvencionat per Labora Servei Valencià d'Ocupació i Formació i el Ministeri de Treball i Economia Social amb l'objectiu de desenvolupar projectes integrals que responguen a les necessitats laborals i econòmiques de la comarca.