El pla per salvar els boscos del Montgó: tala de pins morts, paranys per a insectes perforadors i més caixes niu
-
Un informe del parc natural constata la gravetat de la situació com a conseqüència de la sequera i fixa les mesures que cal adoptar per regenerar les zones d'arbrat
La Conselleria de Medi Ambient ja té dissenyat el pla per recuperar les àrees boscoses del parc natural del Montgó, seriosament perjudicades per la sequera, un assumpte pel qual s'ha interessat també l'Ajuntament de Dénia, el govern del qual ha mantingut darrerament diverses reunions amb els responsables del paratge natural. El mes d'agost passat, de fet, el consistori va sol·licitar al parc un informe sobre l'afecció de l'escassetat hídrica, en vista de la gran quantitat d'arbres secs que s'observa només fent una ullada general al massís. La sequera ha posat en situació de vulnerabilitat extrema els boscos del Montgó, i les plagues han fet la resta. Especialment un escarabat, el Monochamus galloprovincialis, que ha causat estralls als pins.
L'Ajuntament de Dénia ja compta amb l'informe que havia sol·licitat al parc natural i dijous passat en el ple ordinari del mes de setembre tots els grups polítics de l'Ajuntament van aprovar una moció per sol·licitar a la Conselleria de Medi Ambient que declare la situació d'emergència sanitària forestal i mobilitzi els recursos necessaris per fer front a aquesta situació crítica. Així mateix, que habilite una assignació pressupostària extraordinària per finançar un pla de contingència integral que continga mesures de prevenció, detecció precoç, control i recuperació dels ecosistemes afectats i que s'implemente un pla d'acció urgent.
La regidora de Medi Ambient, Sandra Gertrúdix, va assenyalar que l'informe del parc natural detalla quina és la situació que travessa l'arbrat del Montgó, i concreta quines seran les mesures que cal adoptar de manera immediata:
- Seguiment de l'evolució dels danys.
- Eliminació dels arbres morts.
- Col·locació de paranys per a insectes perforadors.
- Tractament de repel·lents per a insectes.
- Col·locació de caixes niu.
A més, el parc natural proporcionarà als ajuntaments informació sobre les mesures a adoptar i els procediments que cal seguir per fer la tala d'arbres.
Al Montgó és la Generalitat l'administració competent per actuar davant l'impacte que ha tingut la sequera, ja que és un parc natural. En canvi, a altres espais ja està actuant l'Ajuntament de Dénia. En concret, al castell, les pinades del qual s'han vist també greument afectades. En aquest cas, explica Gertrúdix, el consistori ha contractat un expert en arbrat, que ja "està elaborant un pla de sostenibilitat dels arbres" amb les mesures que cal seguir.