Un altre D*na multitudinari (30.000 visitants) per reivindicar el camp i els que el treballen
- El festival de la gastronomia a Dénia va tornar a atraure aquest cap de setmana una gran afluència de públic
La setena edició del D*na Festival ha arribat al final, consolidant-se com un dels grans esdeveniments gastronòmics de l'any. Al llarg del cap de setmana, prop de 30.000 visitants han recorregut el passeig de la Marineta Cassiana de Dénia a la recerca de les millors experiències culinàries.
En una edició que ha suposat una autèntica carta d'amor a la terra, l'horta i la seua gent, l'última jornada del festival ha sigut el fermall final a un cap de setmana ple d'emocions i sabors de la mà de xefs de renom com Begoña Rodrigo, del restaurant La Salita (València), Susi Díaz de la Finca (Elx), Luis Valls, d'El Poblet (València), i el cuiner madrileny Ramón Freixa, entre molts d'altres. En un escenari de luxe davant del mar Mediterrani, els cuiners van compartir reflexions i tècniques culinàries que van girar al voltant de l'ús de productes frescos i de temporada, reforçant la idea que l'excel·lència a la cuina comença al camp.
Rodrigo va obrir la vesprada destacant la importància de mantindre l'autenticitat a la cuina, mentre que Díaz destacava en una interessant xarrada com la temporalitat dels ingredients determina la qualitat del plat final. Luis Valls, del restaurant El Poblet (València), va ser una altra de les figures clau del dia, aportant una visió sobre la capacitat de l'alta cuina de mirar el passat per rescatar sabors tradicionals sense perdre de vista la innovació. I el toc final el va posar el cuiner madrileny Ramón Freixa, amb una presentació en què va demostrar com es pot fer conviure el que és tradicional amb l'avantguardista sense trair els orígens dels ingredients de la terra.
A més de les xarrades, els assistents a aquesta jornada de tancament del D*na van participar en tallers pràctics que van obrir les portes a tècniques i conceptes accessibles tant per a experts com per a aficionats. Ramon Freixa, Susi Díaz i Luis Valls van oferir alguns dels tallers més esperats a l'Espai Aqualia, on van demostrar com crear plats d'alta cuina amb productes de la terra, locals i accessibles. A ells es van sumar Begoña Rodrigo i María José Martínez, cap de cuina del restaurant Lienzo (València), compartint amb els assistents classes magistrals en què el respecte pel producte de proximitat va ser clau.
A l'Espai Cuina, activitats com un taller de paletes de fruita amb nitrogen oferia una visió més lúdica i experimental, i altres abordaven la connexió entre el raïm del Vinalopó i l'arròs, mostrant com aquests ingredients clau de la regió poden ser revaloritzats a la gastronomia actual. També hi va haver espai per als més menuts i les famílies, amb tallers de reciclatge i bones pràctiques aen la cuina, enfocats a fomentar un consum responsable.
La jornada es va rubricar amb altres activitats interessants, com una demostració de cocteleria aperitiva que va capturar l'essència mediterrània a cada glop, o tallers d'adobats i gelats artesanals, que van fer les delícies dels entusiastes de la cuina tradicional.
L'horta de la comarca de la Marina Alta ha estat molt present en el festival, formant part essencial de tasts i demostracions culinàries de cuiners de la regió, on s'ha parlat, entre moltes altres qüestions, d'espècies, raïm, oli, adobats, aperitius, vins, coques o gelats. Tot plegat de productors, hostalers i restauradors locals en un passeig de la Marineta Cassiana ple de punts de degustació i venda que van fer les delícies dels milers d'assistents.
Un festival consolidat com a referència gastronòmica
En el tancament d'aquesta setena edició del D*na, Quique Dacosta, comissari gastronòmic de l'esdeveniment, expressava la seua satisfacció: “Ha sigut un orgull per a tots els que fem el D*na retre homenatge al camp, a la terra i a les persones el treballen. Tant de bo haja servit per conscienciar, donar valor i contribuir al coneixement dels productes del camp, que és el que totes les cuineres i cuiners han intentat fer valdre en les xarrades, els tallers, als llocs d'exposició i també als restaurants del D*na Restaurant fent menús amb vegetals i donant-los el valor i el protagonisme que mereixen”.
A nivell personal, Dacosta es va mostrar satisfet per la feina feta per tot l'equip que envolta el festival. Amb la missió de projectar la imatge de la Marina Alta com a territori de gastronomia excel·lent, Dacosta va reflexionar sobre l'evolució de l'esdeveniment: “La missió del D*na és projectar la imatge de territori, de gastronomia excel·lent, de la festivitat i de la il·lusió que genera per a tot un poble. Una cosa tan, en principi, humil com el D*na, que va nàixer amb vocació d'ajudar i contribuir, ara arriba a dimensions que transcendeixen no només les nostres fronteres, sinó també la nostra capacitat de projectar-nos, aconseguint un sentit humanista”.
Amb aquestes paraules, Quique Dacosta i Dénia acomiaden el seu festival gastronòmic més emblemàtic, amb el compromís de continuar creixent sense perdre la seua essència, la que ha portat la ciutat a ser reconeguda com a Ciutat Creativa de la Gastronomia per la UNESCO.