'¿Es el enemigo? La película de Gila' es presenta al Festival de Sant Sebastià amb ovació per a Óscar Lasarte
- L'equip del film, amb l'actor denier al capdavant, protagonitzen una de les gales de RTVE
- "Lasarte salta de les sèries a la gran pantalla amb l'elegància dels grans còmics tristos", assenyala el crític Carlos Loureda
Per fi va arribar el dia que va vore la llum ¿És el enemigo? La película de Gila de la mà de RTVE al Festival de Sant Sebastià, un aparador immillorable i també arriscat. Però l'aposta es va saldar amb èxit i el film dirigit per Alexis Morante i protagonitzat per l'actor de Dénia Óscar Lasarte va ser reconegut amb una sonora ovació del públic que va assistir a la gala de preestrena al Teatre Victoria Eugenia.
En la premier celebrada dijous a la nit van estar presents una bona part dels artífexs del film: el seu realitzador, productors, els seus principals intèrprets -Óscar Lasarte, Carlos Cuevas, Natalia de Molina i Salva Reina-, Malena Gila, una de les filles del popular còmic, així com consellers de RTVE amb la seua presidenta interina, Concepción Cascajosa, al capdavant.
I com és lògic en aquestes gales, també hi estava la crítica per fer les primeres valoracions d'aquesta faula optimista i antibel·licista al voltant dels successos tràgics que Miguel Gila va viure a la Guerra Civil i com els va traslladar al seu humor, que de moment han sigut molt positives. També han sigut nombrosos els elogis que ha rebut la feina d'Óscar Lasarte en el seu primer paper com a protagonista al cinema. Per exemple, Carlos Loureda, en FilmAnd, assenyala que una de les grans virtuts de la cinta és que "compta amb un sòlid elenc que encarna a la perfecció els personatges. Lasarte salta de les sèries a la gran pantalla amb l'elegància dels grans còmics tristos (de fet, la pel·lícula ret homenatge a Charles Chaplin en una de les escenes)”. En CineconÑ, José A. Cano indica: "Óscar Lasarte, per la seua banda, supera amb nota el repte de posar-se en la pell del còmic en espanyol més famós de tots els temps".
Encara és prompte per fer balanç, els propers dies apareixeran valoracions tant de la pel·lícula com de la interpretació de l'actor denier, però sembla que ¿És el enemigo? La película de Gila ha iniciat la singladura amb bon vent i que pot significar un abans i un després per a la carrera de Lasarte. El temps dirà si és així, també el públic, que podrà vore el film a mitjans de desembre quan s'estrene a les sales.
La roda de premsa de presentació al Kursaal
L'equip de la pel·lícula va participar aquest dijous al matí en una roda de premsa al Kursaal, que va incloure una taula redona amb l'equip de la pel·lícula conduïda per la periodista de RTVE Elena S. Sánchez. El director, Alexis Morante, hi va explicar que ha abordat el procés “amb molta responsabilitat, però també amb seguretat. Tindre el suport de la família ha donat molta llibertat i tractar-ho com ho hem fet, des del naixement de Gila com a humorista, ho fa més interessant i original”.
Ficar-se a la pell de Gila ha sigut “molt intens, una responsabilitat molt gran, perquè és un referent que està en l'imaginari de tot el món”, va assenyalar Óscar Lasarte. La pel·lícula compta amb un equip coral de cares molt conegudes del nostre cinema. Carlos Cuevas, Natalia de Molina i Salva Reina també ha parlat de la seua experiència i papers. El de Cuevas, Pedro, és el millor amic de Gila, “un personatge idealista i valent que creu en la seua causa i convenç Miguel per anar a la guerra. Em rebenta l'ànima i em sembla molt emocionant explicar això”. Salva Reina interpreta un personatge “amb passat molt fosc, però que acabarà cedint i rendint-se davant el bon cor de Miguel”. I Natalia de Molina va recordar que quan va llegir el guió, va plorar i va riure a parts iguals: “Aquesta història dignifica la figura de Gila, però també va més enllà. El meu personatge és una d'aquelles dones molt valentes que va eixir de casa a defensar les coses en què creia”.
Malena Gila, filla de l'humorista, ha acompanyat l'equip en aquest procés. Per a ella, vore el plantejament li va donar plena confiança, és molt emocionant. Vam fer moltes reunions i vore aquest talentàs em va fer pensar, endavant”.
La directora de Comunicació i Participació de RTVE, María Eizaguirre, va definir la història com a “faula optimista i antibel·licista al voltant d'un dels genis de l'humor del nostre país. Ens va fer riure amb les seues històries després de les quals en realitat s'amagaven vivències molt dures”.
Per Josep Pastor, director de Cinema i Ficció de RTVE, “aquest homenatge era pertinent per a nosaltres com a servei públic”, i “tractar la seua figura en el context de la guerra ens va semblar més interessant. Vam vore un guió molt ben escrit i les productores ens donaven garanties de feina ben feta”.
El productor, José Alba, va afegir que “la pel·lícula se n'ix dels tòpics i ha sigut un repte rodar-la a Euskadi pel temps, però volíem eixe halo de realisme màgic que li donen aquests paisatges”. I Sandra Tapia, també productora, va definir el projecte com una pel·lícula “sobre l'absurd de la guerra”.
Entrevista a Óscar Lasarte:
Óscar Lasarte, actor: “Com Gila, també faig servir molt l'humor per superar situacions tràgiques”