LA MARINA PLAZA
SUBSCRIU-TE
Inicia sessió
Periodisme, passe el que passe
Publicat: Dijous, 26 setembre, 2024

Ondara municipalitza l'aigua: "Una empresa privada no ha d'obtindre beneficis amb un servei bàsic"

  • L'abastament tornarà a ser públic a partir del 31 d'agost del 2025 després de 20 anys de gestió de la mercantil Aguas de Valencia
Ondara municipalitza l'aigua: "Una empresa privada no ha d'obtindre beneficis amb un servei bàsic"

Firma del pacte de govern d'Ondara entre el PSPV i Compromís que incloia el rescat de la gestió de l'aigua.

És una decisió gairebé històrica perquè en realitat costa moltíssim que un ajuntament es decidisca a municipalitzar un servei essencial com pot ser la recollida del fem o l'aigua que durant anys ha estat en mans d'una mercantil privada. Però ara l'Ajuntament d'Ondara ho farà.

El govern local gestionat pel PSPV i Compromís elevarà aquest dijous al ple l'acord per disposar la prestació i la gestió directa per part del consistori dels serveis de subministrament i proveïment domiciliari d'aigua potable i clavegueram a partir del proper 31 d'agost del 2025, quan finalitza la concessió privada de l'actual servei que ha dut a terme la mercantil Aguas de Valencia, SA.

El servei l'assumirà ara l'empresa municipal de Serveis Integrals de Neteja i Medi Ambient, SL. (SINMA). L'acord preveu comunicar a l'actual empresa la decisió de no prorrogar el contracte vigent ni tampoc procedir a una nova licitació.

L'1 de setembre del 2005 l'Ajuntament va signar aquell contracte amb Aguas de Valencia amb una vigència de 20 anys, així que caducarà en la mateixa data del 2025. Podria haver-se prorrogat cinc anys més, però l'alcalde, el socialista José Ramiro, ha comunicat que no s'executarà aquesta darrera opció i SINMA assumirà la prestació.

"L'aigua és igual que la sanitat"

Ramiro afegeix que "volem recuperar la gestió del servei d'aigua perquè és un servei bàsic i, igual que la sanitat, no s'hauria de gestionar per proporcionar beneficis a una empresa privada, sinó de manera pública". A més, els pous dels quals s'abasteix Ondara són municipals, de manera que la seua aigua "també ha de ser un recurs municipal".

De fet, segons el primer edil, la municipalització de la gestió de l'aigua era un dels objectius de l'equip de govern. "Una empresa privada busca rendibilitat i beneficis mentre que l'Ajuntament persegueix invertir en millores a la xarxa i la qualitat de l'aigua". L'objectiu final de la reversió serà així incrementar el rendiment de la xarxa, és a dir, el percentatge de l'aigua dels pous que finalment arriba als domicilis, tot solucionant les fuites.

El suport de la Universitat i Amjassa

En aquesta mateixa línia el conseller delegat de SINMA, Jordi Dominguis (Compromís), ha reafirmat que "aquesta empresa pública és eficient, fa anys que gestiona diversos serveis municipals adequadament i pot implicar una part del seu personal i recursos en la gestió de l'aigua". Així, recorda que SINMA és l'encarregada de la piscina municipal, les obres o els serveis, comeses molt vinculades a les de l'abastament.

L'Ajuntament d'Ondara compta amb l'informe favorable de la Universitat Politècnica de València respecte a la viabilitat de la municipalització del servei d'aigua, com ho demostren les dades de la concessionària en matèria d'inversió i de facturació. A més, el consistori també està en contacte amb Amjasa, l'empresa pública de l'aigua de Xàbia amb experiència en un procés de municipalització similar, i amb Aeopas (Associació d'Operadors Públics d'Aigua).

Contingut patrocinat

Hui en portada

La Marina Plaça, periodisme passe el que passe... sempre

Portem junts 11 anys. I junts hem viscut ja de tot: inundacions, incendis, crisi, moments durs i altres molt bons, gestes socials i onades de solidaritat de les quals ens hem sentit orgullosos... Per això, tampoc ara anem a rendir-nos. Volem seguir amb tu, fent el que sabem fer: periodisme. Ens ajudes?

SUBSCRIU-TE