Els millors xefs d'Espanya homenatjaran a Dénia l'horta mediterrània
-
El D*na Festival comptarà enguany el 28 i 29 de setembre amb cuiners com Ramon Freixa, Susi Díaz, Ricard Camarena, Vicky Sevilla o Luis Valls, entre molts d'altres
Aquest matí s'ha presentat a València l'edició 2024 del D*na Festival, que se celebrarà el 28 i 29 de setembre i homenatjarà el camp i la seua gent amb una proposta més oberta al públic que mai. Freixa, Susi Díaz, Ricard Camarena, Vicky Sevilla o Luis Valls, entre molts altres, estaran presents en la gran cita de la gastronomia mediterrània.
El D*na Festival està cada cop més a prop d'iniciar la setena edició, que tindrà lloc al passeig de la Marineta Cassiana de Dénia els dies 28 i 29 de setembre. Amb un homenatge a l'horta de la Marina Alta i a les persones que la treballen per produir les millors matèries primeres, aquest festival gastronòmic de referència ha presentat l'edició 2024 aquest migdia al Centre de Turisme (CdT) de la ciutat de València. En l'acte s'ha donat a conèixer el destacat planter de cuiners que aniran a la cita deniera i la programació completa dels dos dies de festival.
La presentació ha comptat amb l'assistència del director general de Turisme de la Generalitat Valenciana, Israel Martínez, de l'alcalde de Dénia i president de la Fundació Creativa Dénia de la Gastronomia, Vicent Grimalt, i del xef amb tres estrelles Michelin i comissari gastronòmic del festival, Quique Dacosta, que ha posat l'accent culinari de la presentació, cuinant en directe amb els xefs Begoña Rodrigo i Luis Valls un arròs que han degustat els assistents en finalitzar l'acte.
En la seua intervenció el director general de Turisme ha ressaltat la importància d'un festival "molt consolidat, en què continuarem treballant junts perquè seguisca amb la seua evolució" i ha destacat també el valor artístic de la nostra gastronomia. "Això és el que transmet el festival i, al final, és una part molt important de la nostra idiosincràsia i el que fa que el turisme de la Comunitat Valenciana porte el camí que duu, suposant un 16% del PIB”. Per concloure, el director general de Turisme ha recalcat que "tots junts en aquest tipus dʻiniciatives fem que es mostre al món qui som, els nostres valors i un turisme dʻexperiències en què la gastronomia és una part primordial".
Per la seua banda, Vicent Grimalt ha incidit en l'homenatge del festival “a la terra i a les persones que la treballen” i els productes dels quals “ens han regalat l'excel·lència que suposa ser Ciutat Creativa de la Gastronomia per la UNESCO”. Ells “mimen els productes” i amb la seua saviesa creen “la matèria primera que després els grans cuiners posen sobre les nostres taules”. Igualment, ha conclòs que es tracta de l'edició "més participativa", que convida els assistents a submergir-se en l'alta cuina amb experiències pràctiques i didàctiques.
Durant la presentació s'ha projectat el vídeo que encapçala la campanya de la setena edició del D*na Festival protagonitzat pel Quique Dacosta, que, juntament amb agricultores i artesanes locals, va ser convidat a donar forma a l'únic plat que el xef mai havia cuinat: una vaixella dissenyada a mà i formada amb la pròpia terra de les hortes locals que vol simbolitzar l'arrelament i la tradició dels agricultors. Per completar l'experiència, Dacosta va servir sobre aquesta vaixella unes receptes exclusives que homenatgen el camp i els treballadors, tancant el cercle i la unió entre l'horta i els fogons.
Després de la projecció, el triestrellat xef ha aprofitat l'ocasió per assenyalar els valors que projecta el D*na Festival, en què “digdigificarem i donarem plataforma a xicotets productors del nostre entorn que fan un producte extraordinari i de vegades no saben on vendre'l perquè troben en el D*na la possibilitat de connectar amb restaurants o consumidors”. El xef ha destacat també la iniciativa D*na Restaurant, que permet que els assistents al festival gaudisquen també de la ciutat assistint als seus locals durant els dies de la celebració. Dacosta també ha emfatitzat la importància de la desestacionalització del turisme "perquè creiem que Dénia i el País Valencià són un poc més que els mesos d'estiu" i, que fora d'aquest període, "podem dir al món que ací estem, amb bona climatologia , segurament amb menys clients i oferint un millor servei”.
Molta horta i grans xefs en un D*na més obert que mai
Enguany, D*na Festival posa l'èmfasi en els artesans de l'horta local per celebrar les receptes i els productes que fan única aquesta regió en una veritable unió entre l'alta cuina i els xicotets productors que la nodreixen. El festival segella aquest compromís amb allò local amb la participació de restauradors, productors, artesans i hostalers de la Marina Alta, que portaran la seua experiència directament de la terra al plat perquè el públic puga apreciar l'herència gastronòmica que ha permès a Dénia ser designada per la UNESCO com a Ciutat Creativa de la Gastronomia.
El més destacat del festival passarà a l'imponent Escenari del Mar, en què reconeguts i influents xefs de l'alta cuina nacional oferiran ponències amb què es podrà conèixer millor el seu mestratge als fogons. Per allà passaran Rodrigo de la Calle, pioner de la cuina verda; Susi Díaz, ànima del restaurant La Finca, que representarà l'essència de la gastronomia alacantina; Vicky Sevilla, la dona més jove a aconseguir una estrella Michelin; Ramón Freixa, amb dos estrelles Michelin al seu restaurant de Madrid; Ricard Camarena, també biestrellat al seu local de València; igual que Luis Valls a El Poblet; Javier Olleros, que practica la cuina de proximitat al gallec Culler de Pau; Massimo Arienti, mestre a fusionar l'alta cuina italiana amb el millor del privilegiat rebost de la Marina Alta al seu restaurant Nomada de Dénia, i Begoña Rodrigo, del valencià La Salita, que també compta amb una estrella Michelin. Una alineació d'autèntic luxe que posa de manifest el primer nivell del D*na Festival i el seu atractiu per a cuiners de tot el país.
Amb ells, més d'una trentena de tallers faran les delícies del públic que assistisca enguany al passeig de la Marineta Cassiana de Dénia en un festival que plasma així una decidida vocació per acostar la gastronomia al gran públic. L'àmplia oferta d'activitats obertes a la participació dels visitants permetrà aprendre directament, de la mà dels cuiners, productors i restauradors, els secrets de la cuina local, ampliant, a més, de dos a tres els espais del festival destinats a tallers: l'Espai Aqualia, amb la participació d'alguns dels xefs esmentats; l'Espai Univers Líquid, centrat en vins, vermuts, olis, cítrics i còctels, i l'Espai Cuina, que posa en valor els ingredients que brollen de la terra. Ja estan obertes les inscripcions per als diferents tallers en el web del festival.
D*na Restaurant porta el festival a la ciutat
A tot això s'hi suma la posada en marxa de la iniciativa D*na Restaurant, que busca implicar els restaurants de la ciutat més enllà de l'entorn de la Marineta Cassiana on se celebra el festival. Al voltant de 20 locals s'han adherit enguany a la iniciativa amb menús especials entre els dies 26 i 29 de setembre. Uns menús que, a més, entroncaran directament amb el lema d'enguany, L'horta, i estaran elaborats amb productes autòctons del camp i begudes de la Comunitat Valenciana, ampliant així el festival a tota la localitat.
D*na Festival està organitzat per la Fundació Creativa Dénia de la Gastronomia, integrada per l'Ajuntament de Dénia, CEDMA, AEHTMA i Baleària, en col·laboració amb el propi Ajuntament de Dénia, Turisme Comunitat Valenciana, el Patronat Provincial de Turisme Costa Blanca com a col·laborador institucional i amb el xef tres estrelles Michelin, Quique Dacosta com a comissari gastronòmic. La setena edició d'aquest festival el consolida com una de les grans cites gastronòmiques del nostre país i posiciona la ciutat de Dénia, que el 2015 va ser nomenada Ciutat Creativa de la Gastronomia per la UNESCO, com a capital gastronòmica de la Mediterrània.