Recullen firmes contra la matança de porcs de senglars a Dénia
- Una entitat assegura que l'eliminació d'exemplars suposaria un desequilibri de la cadena alimentària, provocaria el creixement desmesurat de la vegetació, augmentaria les plagues o tindria un impacte negatiu en el terreny
El debat entre postures molt contraposades s'agiganta. La sobrepoblació de porcs senglars a Dénia ha sigut una de les grans controvèrsies d'aquest estiu i havia provocat la inquietud de nombrosos residents, especialment al Montgó o les Rotes, que demanaven mesures a l'Ajuntament, que va reaccionar amb mesures concretes: gàbies per capturar els exemplars. En realitat, el consistori se sumava així a iniciatives que ja fa un any que estan en marxa, com les dels caçadors o les gàbies que la Conselleria ha instal·lat des del 2023 a l'àrea del parc natural.
Però ara creix una postura contrària, d'aturar l'ofensiva contra aquests animals. Una entitat, l'Associació Espirita Respecte Animal (AERA), acaba d'impulsar una petició per demanar-li a l'Ajuntament que "revoqui l'ordenança de sacrificar aquests senglars innocents", i assegura que "comptem amb el suport ciutadà i esperem aconseguir un gran nombre de firmes".
L'associació ha enviat una carta a l'Ajuntament en què li retrau "la decisió recent d'autoritzar la matança de senglars a la nostra zona". AERA considera que hi ha nombroses raons per avalar la seua petició:
Desequilibri a la cadena alimentària
"Els porcs senglars són una font d'aliment per a depredadors com a linxs. La seua desaparició podria afectar negativament aquestes espècies".
Creixement descontrolat de vegetació
"Els porcs senglars ajuden a controlar la vegetació en alimentar-se de plantes i arrels. Sense ells, algunes plantes podrien créixer sense control, afectant la biodiversitat".
Augment de plagues
"Els porcs senglars també s'alimenten d'insectes i altres animals petits. La seua absència podria portar a un augment de la població d'aquestes plagues.
Impacte en el terreny
"Encara que els porcs senglars poden causar erosió al remenar el terra, també ajuden a airejar-lo ia dispersar llavors. La seua eliminació podria afectar la salut del sòl i la regeneració de plantes".
Impacte ecològic
"Els porcs senglars juguen un paper crucial al nostre ecosistema. La seua eliminació podria causar un desequilibri significatiu a la biodiversitat local·.
Conseqüències ètiques
«La matança d'éssers vius té repercussions negatives. La llei de causa i efecte ens ensenya que cada acció té una conseqüència, i el dany infligit als animals pot tindre un impacte profund en la nostra comunitat i en la nostra consciència col·lectiva".
Alternatives Humanitàries
"Hi ha mètodes més humanitaris i efectius per controlar la població de porcs senglars, com ara la reubicació i la implementació de programes de control de natalitat. Aquestes alternatives no només són més ètiques, sinó que també poden ser més sostenibles a llarg termini".
"No són un risc de mort"
Segons l'entitat, els porcs senglars "no representen risc de mort cap ciutadà, de la mateixa manera que les gavines, coloms i tórtores no representen tampoc un perill de mort per a la població".
La carta a l'Ajuntament també al·ludeix a una altra qüestió animal: "Agraïm que hagen eliminat la imatge del bou del cartell de la Festa Major, però és important que s'elimine la festa taurina del tot per avançar com a civilització". L'escrit conclou instant a trobar "solucions que respecten tant els animals com la nostra comunitat".