El mapa que plasma barri a barri com s'ha encarit el lloguer a Dénia i Xàbia
- Un treball analític permet comprovar com en una dècada els preus de l'arrendament no només s'han disparat a les zones exclusives, sinó a les teòricament més assequibles
Si fa 10 anys vostè pagava 500 euros mensuals pel lloguer d'un immoble a Xàbia, és ben probable que ara n'estiga abonant més de 700. Si en aquella època li costava 800, actualment ja s'aproximarà als 1.200. A Dénia, aquest encariment haurà sigut un po menor però tampoc massa; el de 500 euros haurà passat a valdre com a poc 670, i el que costava 800, ara més de 1.000.
Això és el que es dedueix del mapa que ha publicat elDiario.es i que demostra com s'ha incrementat el cost dels arrendaments de cada municipi però també de cada barri a les principals poblacions de tot el país entre el 2015 i el 2022. Arriba només a enguany, perquè és l'últim del que té dades el sistema estatal de referència del preu del lloguer de l'habitatge. O siga, que falten els dos últims exercicis, de manera que aquests preus han continuat pujant més i més.
Però tot i així els guarismes del mapa ja donen una idea de com amb el pas d'aquesta última dècada fer front al lloguer esguita la majoria de les economies domèstiques. Perquè els preus no només s'han incrementat a les zones més cares, sinó també a les més barates.
Comparativa amb la resta del país
En el període analitzat, el preu mitjà a tot Espanya va escalar una mitjana del 30%, però com calia esperar en el cas dels dos nuclis més habitats de la Marina Alta aquest increment va ser superior.
A Xàbia, del 41,3%. Però és que a més a més en un 96% de les zones d'aquest municipi l'escalada sempre va superar almenys un 30%. És pràcticament tot el poble. A més, i per establir una comparativa amb les capitals de província, només a València, amb un 49%, el lloguer es va encarir més que a Xàbia.
Pel que fa a Dénia, l'increment va assolir el 34,1%. En aquest cas, el 70% de totes les zones de la capital comarcal va superar com a mínim un 30%. A més de València, només Palma, Màlaga i Alacant van vore com els preus pujaven més que a Dénia.
Tot això plasma com els dos llocs més habitats de la comarca es troben a la part alta de la classificació nacional; si se les compara amb poblacions que no siguen capitals, només es veuen superades per algunes ciutats dormitori (Moncada amb un 58% registra el increment més gran de tot l'Estat) i algunes destinacions turístiques, sobretot de Canàries i la Costa del Sol.
Dénia i Xàbia, barri a barri
Una altra virtut de la cartografia d'elDiario.es és que no només analitza les mitjanes dels municipis sinó també de les diferents seccions censals. És a dir, que es pot comprovar l'evolució dels arrendaments barri a barri.
Tot i això, i sense ànim de fer-ho llarg, a continuació es publiquen alguns increments per zones més àmplies tant de Dénia com de Xàbia, que ratifiquen a més aquesta idea d'encariment generalitzat:
DÉNIA
Els tres nuclis més exclusius (Les Rotes, el Port i el Montgó) van patir des del 2015 increments que ronden el 40%, però també crida l'atenció un 38% a la zona de Joan Fuster-Bosc de Diana que engloba la zona del Camí dels Lladres, on es continua construint a gran ritme.
A més, els dos nuclis antics registren també escalades significatives: Baix la Mar un 38% i Les Roques un 31%. Els lloguers de vacances han anat copant els dos barris i precisament l'Ajuntament acaba de suspendre llicències a tot el nucli urbà.
Augments a Dénia 2015-2022
- Les Rotes: +42%
- Port: +40%
- Montgó: +39,1%
- Joan Fuster-Bosc de Diana: +38,4%
- Baix la Mar-Consolat del Mar: +38,0%
- Marqués de Campo-centro: +35,9%
- Les Marines (Bovetes-Deveses):+34,9%
- París Pedrera-Avinguda d'Alacant: +34,0%
- Les Marines (Des del nucli urbà fins a Bovetes): +32,5%
- Les Roques-Darrere del Castell: +31,4%
- Abu-Zeyán-Avinguda de Gandia: +28,5%
XÀBIA
Ben significatiu és que la majoria de zones apunten a augments de més d'un 40%. Tota la franja de l’Arenal-la Caleta es troba entre els paratges urbans que més s’han disparat en tota la geografia estatal.
A diferència d'altres poblacions, a Xàbia hi ha moltes zones de les quals no hi ha dades en general en paratges exclusius, el disseminat de les urbanitzacions. És a dir que en realitat els augments podrien ser més alts, en bona prova de com està de tensionat el lloguer.
Augments a Xàbia 2015-2022
- l’Arenal-la Caleta: +46,9%
- Duanes: +44,3%
- Avinguda del Porto-Avinguda Augusta: +42,5%
- Freginal: +42%
- Thiviers: +40,0%
- Entorn de la costera de Sant Antoni: +39,4%
- Nucli antic: +36,9%