Extermini, solució a Dénia per a una població de 300 porcs senglars
- "Que se sàpiga, no hi ha hagut en aquests últims anys cap notícia sobre atacs greus de porcs senglars. Sí que hi ha hagut, en canvi, accidents de diversa consideració causats per embarcacions nàutiques de motor"
- "És que hom es posa a la pell d'una regidora, i per descomptat ha de resultar difícil prendre decisions d'aquest calibre"
JULIO MONFORT
La notícia que divendres passat va publicar aquest diari, Capturats amb gàbies 17 porcs senglars a Dénia només aquesta setmana, va suscitar una notable diversitat de comentaris. (Aclarir que en realitat han sigut només quatre dies) “Jo hui no em sent gens bé, em produeix una tristesa enorme que els maten, no n'estic d'acord, així ho vull expressar”, indicava una lectora. Uns defensaven la caça i el sacrifici com una bona solució. Altres la criticaven i proposaven altres alternatives. Hi va haver fins i tot qui, passant-se uns quants pobles, va xifrar la població de porcs senglars en 80.000 exemplars. Allò cert, però, és que segons un informe del novembre passat de la Junta Rectora del Parc Natural, la població real abans de l'operatiu era de 308, quinze per quilòmetre quadrat, cosa que es considera una sobrepoblació, ja que el límit de sobreabundància està fixat en sis.
Se suposa en qualsevol cas que aquests habitants del Montgó sempre hi han estat, en major o menor nombre. Ací el problema és que des de fa cinc anys, des de la pandèmia, els polèmics quadrúpedes han anat baixant a zones urbanes a la recerca d'aliment amb freqüència creixent, fins a arribar a l'extrem d'aquest estiu, amb ramats passejant per urbanitzacions de les Rotes. I és clar, és que això ja afecta la imatge turística, i això és una cosa que no es pot consentir. En lloc d'analitzar altres opcions possibles menys sanguinàries, la ràpida resposta municipal ha sigut la instal·lació de gàbies i la posterior anihilació de l'animal. Si l'estadística es manté, uns 80 al mes, abans de final d'any es podria haver completat l'extermini. Solució dràstica al problema dels porcs senglars.
Francament, per molta llei de benestar animal i tot el que tu vulgues, la relació dels humans amb qualsevol animal que ens moleste o la presència del qual ens cause un mínim temor, continua sent un poc salvatge. I, que se sàpiga, no hi ha hagut aquests últims anys cap notícia sobre atacs greus de porcs senglars. No sembla que la perillositat siga real. Sí que hi ha hagut, en canvi, accidents de diversa consideració causats per embarcacions nàutiques de motor.
És que hom es posa a la pell d'una regidora i, per descomptat, ha de resultar difícil prendre decisions d'aquest calibre, recórrer a l'extermini en benefici del turisme. Sembla que la veracitat d'aquella famosa expressió literària del segle XVII, “poderoso caballero es don dinero”, s'ha anat elevant a l'enèsima potència. I sense ànim de barrejar temes diversos, resulta un poc curiós criticar per una banda les corregudes de bous a Ondara per maltractament animal, alhora que a Dénia s'eradica als porcs senglars perquè ens resulten molestos. Tan curiós com qui critica l'Ajuntament per la segona cosa alhora que aplaudeix amb fervor cada banderillada i cada estocada mortal.
Sobre els porcs senglars: Potser n'hi hauria prou amb una lleu reducció de població i que aquesta cacera concloga en un mes?