LA MARINA PLAZA
9 octubre A Punt
SUBSCRIU-TE
Inicia sessió
Periodisme, passe el que passe
Publicat: Dilluns, 2 setembre, 2024

Qui és Hacer Nación, el partit del missatge xenòfob en un dels llocs més freqüentats de Dénia

  • Integrat per diferents grupuscles neofeixistes, ha introduït en un lloc com el Castell, que és símbol de creuament de cultures, el concepte de remigració: directament, la neteja ètnica
Qui és Hacer Nación, el partit del missatge xenòfob en un dels llocs més freqüentats de Dénia

El cartell davant d'una de les entrades del Castell de Dénia.

En una societat cada volta més crispada per aquestes qüestions, el debat ha corregut com la pólvora per algunes de les xarxes socials més importants de Dénia, un missatge fermament fixat en un lloc tan freqüentat com l'entrada al túnel de Castell, que és un monument protegit que no pot patir aquestes agressions, encara que això gairebé és el menys important. Alguns usuaris han advertit que han aparegut idèntics missatges a altres poblacions de la Marina Alta, com Sanet i Negrals.

El cartell no necessita descripció. En grans lletres repeteix fins a tres vegades la paraula remigració amb la silueta d'un avió i un altre lema Aturem la invasió. El signa Hacer Nación. Ha provocat una onada de protestes pel seu caràcter xenòfob, encara que també ha recollit reaccions que ho justifiquen argumentant que és una conseqüència de la política migratòria del Govern de Pedro Sánchez.

Qui és Hacer Nación?

Es tracta d'un partit política d'extrema dreta fundat el 2020 després d'una escissió d'Espanya 2000 amb el propòsit d'orientar la seua activitat cap a les accions socials, la propaganda i l'activisme. Va tindre el propòsit d'unir diferents sectors neofeixistes del país, com van escenificar els seus fundadors durant la seua presentació el juliol d'aquell any a la Universitat d'Estiu d'Alcalá de Henares, en un acte al qual van participar 50 persones.

Adopta una forta retòrica antiimmigratòria i identitària, rebutja el globalisme i és fortament nativista, amb una retòrica antiimmigratòria que ara mateix ni tan sols tindria cabuda en l'ideari dels partits democràtics espanyols, malgrat el discurs cada volta més extremista d'alguns. Hacer Nación s'autodescriu com "un moviment patriòtic, sobiranista i nacionalista econòmic".

Aquest grup només s'ha presentat a unes eleccions als comicis municipals del 2023 i únicament a quatre poblacions, on va aconseguir dos regidors a la població madrilenya de Velilla de San Antonio i cap a la madrilenya San Fernando de Henares, Barrax (Albacete) i Jaén.

Què és la remigració

Que el missatge és xenòfob no és cap opinió, sinó una dada objectiva que se centra en aquest concepte de remigració, que simplement advoca per un concepte de la neteja ètnica. Mai no s'havia arribat a tant en geografies com la Marina Alta on els conflictes han sigut entre persones, no entre cultures o idiomes.

Segons l'Institut per al Diàleg Estratègic, la remigració és un concepte polític, pensat originàriament per al retorn forçat d'immigrants no blancs —o no originalment europeus— i els seus descendents al seu lloc d'origen racial sense importar l'estat de ciutadania.

Els defensors de la remigració promouen l'homogeneïtat etnocultural i l'etnopluralisme pel qual diferents ètnies requereixen els seus propis espais de vida segregats, creant així una necessitat fabricada per a l'expulsió de persones amb arrels estrangeres o amb antecedents migratoris.

Presentat pels sectors d'extrema dreta europea com un remei per a la crisi migratòria i l'anomenada islamització del seu continent, la remigració és cada volta més una posició política més assentada del moviment identitari. Les investigacions de l'Institut per al Diàleg Estratègic mostren un augment clar d'aquest concepte en les xarxes socials des del 2012.

Tristament, el cartell s'ha fixat al Castell de Dénia, possiblement un dels monuments que representa millor la cruïlla d'orígens i llengües diferents sense les quals no s'entendria la història mil·lenària d'aquesta ciutat.

Contingut patrocinat

Hui en portada

La Marina Plaça, periodisme passe el que passe... sempre

Portem junts 11 anys. I junts hem viscut ja de tot: inundacions, incendis, crisi, moments durs i altres molt bons, gestes socials i onades de solidaritat de les quals ens hem sentit orgullosos... Per això, tampoc ara anem a rendir-nos. Volem seguir amb tu, fent el que sabem fer: periodisme. Ens ajudes?

SUBSCRIU-TE