Sense solució a Teulada: no hi haurà aigua potable fins que ploga o baixe el consum però tampoc dipòsits als carrers
- Carlos Mazón anuncia una inversió de 8 milions d'euros per augmentar l'aigua depurada destinada al reg i salvar la producció de raïm moscatell
- L'alcalde presumeix que efectivament està resant perquè tornen les precipitacions
A curt termini, la visita que ha realitzat el president de la Generalitat Carlos Mazón a Teulada Moraira aquest dimecres no reconfortarà tots els veïns i turistes que ja fa quatre dies que acudeixen als supermercats de la població per reposar garrafes d'aigua al no ser potable la de les aixetes.
Així, l'alcalde, el popular Raúl Llobell, ha reconegut que el subministrament apte per al consum només es podrà recuperar quan baixe el consum actual provocat per la temporada estival (a l'estiu Teulada passa dels 12.000 habitants empadronats a 60.000) o quan ploga, cosa poc probable en breu, segons els experts en climatologia.
Tot i així Llobell ha admès que efectivament resa perquè tornen les precipitacions, el que ha sigut durament censurat per l'oposició: "Ho faig perquè la situació és greu a tots els pobles", ha remarcat.
Amb aquestes premisses, l'alcalde no ha pogut donar una data precisa sobre quan la població podrà tornar a utilitzar l'aigua per cuinar o beure, però sí que ha aventurat que «a finals de mes potser tinguem bones notícies». A més, també ha deixat anar que no es posaran dipòsits als carrers d'aigua potable gratuïta, una de les demandes que li ha fet Compromís al ple que aquest últim partit ha forçat per abordar la crisi hídrica.
En aquesta sessió, l'oposició, que ha entregat a Mazón una carta perquè pressioni un ajuntament del seu mateix color polític a la recerca de solucions, també demanarà al primer regidor que elabore un pla de xoc perquè això no torne a passar. Llobell s'ha mostrat convençut que està complint i ha recordat que el Consorci d'Aigües de Teulada Benitatxell ha licitat per més de 4 milions obres per ampliar la dessaladora i posar en funcionament el nou pou de la partida de Canor.
Per part seua, el president ha assegurat davant aquestes restriccions que s'estan realitzant controls sanitaris per poder comunicar com més prompte millor a l'Ajuntament "la recuperació de la normalitat" i ha assegurat que es tracta d'una mesura "adoptada per protegir els ciutadans i garantir la qualitat de l'aigua que es consumeix".
Ajuda els agricultors
Així que les bones notícies han arribat per altra banda. Mazón ha anunciat en un termini de 18 mesos la reforma integral de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Teulada Moraira amb una inversió de més de 8 milions d'euros per adequar i modernitzar la planta, així com per ampliar la seua capacitat, que passarà dels 150.000 metres cúbics actuals d'aigua depurada per al reg a 300.000 m3.
El president de la Generalitat s'ha reunit amb representants del sector agrícola a la recerca de vies per salvar el raïm de moscatell del municipi, molt afectat per la sequera, "ja que hi ha agricultors que han perdut el 95% del seu collita". Mazón també ha recordat que l'Ajuntament ha aprovat 500.000 euros per ajudar els llauradors, una proposta que va partir de Compromís. Aquests diners serviran per transportar fins als cultius aigua de reg d'auxili procedent de l'EDAR.
Des d'una òptica més general, Mazón ha explicat que, per tal de garantir el proveïment tant a explotacions agrícoles com a ramaderes, s'està distribuint aigua mitjançant 200 camions cuba que podran arribar a repartir fins a 70 milions de litres d'aigua per les zones més afectades a la Comunitat, entre les quals s'hi inclouen la Marina Alta i Baixa.
Tot això els ho ha explicat Mazón en aquesta reunió al president de l'Associació d'Agricultors Raim de Moscatell de Teulada, Juanjo Buigues; el president del Consell Regulador DOP Vins d'Alacant i alcalde de Llíber, José Juan Reus, i a representants dels agricultors de la comarca.
Per a Catalunya, sí
El cap del Consell s'ha mostrat a més molt crític amb el Govern, a qui ha retret la seua "gravíssima irresponsabilitat per haver negat la sequera, per portar més de sis mesos de retard en la convocatòria de la Mesa de la sequera i per no haver-hi aprovat un decret llei de mesures per pal·liar els efectes de l'actual situació d'escassetat".
També ha lamentat que la Generalitat i els ajuntaments "estem sols davant la sequera" i ha afirmat que "no és tolerable que el Govern central únicament es mobilitze quan falta aigua a Catalunya i no a la resta d'Espanya".
Contra la inundabilitat a Les Sorts
Durant la visita de Mazón també s'ha abordat el projecte de desviament de pluvials per retallar la inundabilitat a la zona de les Sorts de Moraira. L'objectiu és desviar els cabals actuals que discorren per tram urbà cap a un altre barranc situat al sud que compta amb més capacitat.