Les jornades de turisme cinegètic de la Vall de Laguar: un primer pas cap al futur
- El proper cap de setmana, el municipi obri un històric debat sobre les seues alternatives turístiques, el potencial de la caça i la gastronomia i grans qüestions com la despoblació
- Taules redones amb experts de primera fila, demostracions culinàries i menús que plasmaran la saviesa culinària d'aquesta terra es donaran cita el dissabte 28 i el diumenge 29
Una oportunitat per sembrar futur. Per debatre i reflexionar sobre el tipus de turisme a què pot optar la Vall de Laguar tenint en compte les singularitats del municipi i la bellesa indiscutible del seu paisatge. Amb aquests anhels, aquest municipi celebrarà el dissabte 28 i diumenge 29 d'octubre les primeres Jornades de Turisme Cinegètic.
Organitzades per l'Ajuntament de la Vall de Laguar amb el patrocini del Patronat de Turisme de la Costa Blanca i la col·laboració de diferents empreses locals i comarcals, l'afany naix de diverses premisses forjades en l'experiència: la primera, que ramaderia i agricultura ja no puguen ser els motors econòmics de les zones muntanyoses de l'interior de la Marina Alta, i la segona, que el turisme s'ha convertit en un pilar de prosperitat per a la Vall de Laguar per l'extraordinària singularitat de la seua orografia, que ha atret els últims anys nombrosos excursionistes i amants de la muntanya. També s'està produint un increment incipient del turisme relacionat amb la caça, vinculat a espècies com els porcs senglars o els arruis, per posar exemples.
Aleshores, què fer?
Doncs ací irrompen aquestes jornades. Aquest és el sentit. Plantejar un debat sobre el potencial de la caça com a atractiu turístic i el seu impacte com a reclam gastronòmic. Reflexionar de manera més general sobre el turisme a què s'aspira. I abordar qüestions que ara mateix desencadenen una profunda inquietud social a les Valls, com ara el perill de la despoblació, els mecanismes per frenar-la o el desenvolupament rural.
O, dit altrament, el que es deia abans: sembrar futur.
Atractius incontables posats en valor
Les jornades, la programació de les quals es detalla al final d'aquest article, se celebraran a Campell, Benimaurell i Fleix, els tres nuclis urbans de la Vall de Laguar: taules redones protagonitzades per veus autoritzades en turisme, gastronomia i caça; demostracions culinàries; menús versats en productes cinegètics amb l'estació de la tardor com a teló de fons, i activitats familiars.
Tot el teixit empresarial i turístic de la Vall de Laguar s'ha implicat en l'interès: restaurants, bars, hotels, cases rurals, forns... Un altre objectiu és posar en valor les incomptables ofertes d'una població amb mèrits de sobra per convertir-se en una gran destinació del turisme rural.
La llista és incomptable: miradors que són com un mapa obert des del qual contemplar els dies clars tota la vall i fins i tot entrevore els perfils del Montgó, Segària o Eivissa; paisatges muntanyosos de secà, amb ametllers, oliveres i cirerers a pocs quilòmetres del mar; espais naturals emblemàtics com el Barranc de l’Infern, el sender PR-CV 147, la catedral del senderisme, amb 6.800 esglaons excavats als vessants pels mossàrabs; l'impressionant sanatori de Fontilles; els seus xicotets nuclis de població ben conservats; la vida tranquil·la i mediterrània...
Una vall idònia doncs per al turisme d'aventura: senderisme, barranquisme, escalada o ciclisme. Tot plegat fusionat amb una gastronomia mediterrània d'influència morisca amb plats emblemàtics com coques al forn, putxero, la sang amb ceba, arròs al forn, faves sacsades.
LA PROGRAMACIÓ
Les taules redones
El matí de dissabte, a Campell, el Poble de Baix, s'han programat tres taules redones on intercanviaran idees i experiències una dotzena d'especialistes tant de la Vall de Laguar com de Dénia, Xàbia, Calp, Concentaina, València o Alacant.
Així es podran escoltar prestigiosos representants de l'àmbit universitari com ara Enric Moltó, Joan Carles Cambrils, Pau Pérez Lledó o Josep Bernabeu; també cuiners de primer nivell com Pep Romaní, Jose Manuel Miquel Beat, Kristian Lutaud Gastoel o Alejandro Redrado; agents turístics com Xavier Pascual i Soler o un representant del Patronat Turisme Costa Blanca. Encar Moya, d'ADL Ademuz, explicarà el model de turisme cinegètic que s'ha implantat a aquesta zona i també hi tindrà veu l'Associació de Caçadors de la Vall de Laguar.
El programa d'actes començarà dissabte a les 10:00 del matí al Centre Social de Campell amb la presentació de les jornades. Seguidament, a les 10:30 hores, es farà una pausa per dinar amb cafè al Bar Sindicat i Bar Tramusser, una magnífica oportunitat per conèixer aquests establiments.
A les 11:00 hores, de nou al Centre Social, tindrà lloc la primera taula redona, Turisme cinegètic, amenaça o oportunitat per al desenvolupament rural. Hi participen Enrique Moltó, coordinador Acadèmic Gasterra - Universitat d'Alacant; Alejandra Llopis Casero, Secció Forestal - Unitat Caça i Pesca; Joan Carles Cambrils, professor de Turisme de la Universitat Politècnica de València, i un representant de l'Associació de Caçadors de la Vall de Laguar.
La caça com a recurs contra la despoblació claus d'èxit serà la qüestió a abordar a partir de les 12:05 en la segona taula de debat, en què estaran tres agents del sector turístic i un professor universitari. Seran Xavier Pascual i Soler, del Patronat de Turisme de la Diputació de València; Pau Perez Lledó, sociòleg de la Universitat de València; Encar Moya, d'Adl Ademús, i un representant del Patronat Turisme Costa Blanca.
Per finalitzar, a les 13:00 hores tindrà lloc la taula rodona Gastronomia i caça: producte que estarà protagonitzada per Josep Bernabeu, director Càtedra Carmencita – Universitat d'Alacant, i quatre prestigiosos cuiners: Pep Romaní, del restaurant Pont Sec (Dénia); José Manuel Miguel, de Beat (Calp); Kritian Lutaud Gastoel (Excap de cuina del Bullí), i Alberto Redrado, del restaurant L'Escaleta de Cocentaina.
Les demostracions gastronòmiques
Al llarg de tota la jornada de dissabte, de 10:00 a 20:00 hores, tindran lloc al Centre Social de Benimaurell, al Poble de Dalt, set showcookings de cuina de caça i de tardor. Cuiners de restaurants locals, productors de la zona i xefs de la comarca que coneixen i estimen la Vall de Laguar transmetran el seu saber gastronòmic sobre bolets, arrossos de caça, vins, embotits...
Horaris:
- 10.00h a 10.45h: Bolets i caça per Federico Guajardo, cap de Cuina del Restaurant Venda La Posa - El Carreter. Recomanat Michelin.
- 11.00h a 11.45h: La cuina micològica i cinegètica per Jose Manuel Lopez Iglesias, cap de Cuina del restaurant Peix i Brases (Dénia), amb una estrella Michelin.
- 12.00h a 12.45h: La caça al Restaurant Alahuar per Vicent Mengual.
- 13.00h a 13.45h: Arròs de caça per Vicente Simó Magraner, mestre cuiner i docent.
- 17.00h a 17.45h: Bolets a la cuina per Raúl Barruguer Barrera, mestre cuiner especialista en caça i bolets.
- 18.00 ha 18.45 h: La caça, territori i el Nou Cavall Verd per Evarist Miralles.
- 19.00 ha 20.00 h: Degustació de vins de l'entorn i embotits de Can Rabosa, per Fernando Sastre i Sergi Rabosa.
Dinars i sopars especials
Les jornades brinden als assistents uns menús saborosos que oferiran tres restaurants de la població durant el cap de setmana i que són una oportunitat única per assaborir la potència gastronòmica de la zona posant en valor tant els seus plats de caça com la tradició culinària local. Per gaudir-los, cal reserva prèvia.
- 28 OCT / Hotel Alahuar: SOPAR AMB PRODUCTES DE CAÇA.
- 28 OCT / Restaurant Oasis: DINAR TRADICIONAL DE LA VALL DE LAGUAR.
- 29 OCT/ El Nou Cavall Verd: DINAR, GASPATXO TRADICONAL FET AMB LLENYA. Dinar de germanor de l'associació de caçadors, turisme i premsa especialitzada.
Jocs infantils i aparcament gratuït
També hi haurà espai per als més menuts, ja que s'han programat jocs infantils pel diumenge al matí a Fleix, el Poble d'En Mig. Els tres nuclis urbans comptaran amb zones especials daparcament gratuït.