LA MARINA PLAZA
Amb l’esport, passe el que passe
Publicat: Dilluns, 23 juliol, 2018

No és comarca per al futbol femení

ANÀLISIS

  • Dos enfront de tretze. Les comparacions són odioses, però les xifres parlen per elles mateixes. Els clubs de Benissa i del Verger són les úniques opcions que donen recer a les més de 16.000 dones d'entre 15 i 34 anys de la Marina Alta
  • "Sembla que hi haja por que les dones aconseguisquen triomfar en alguna cosa on regnen els homes"
No és comarca per al futbol femení

Les jugadores de la UE Benissa Femení en una imatge de la pàgina de Facebook de l'entitat.

 

Que el futbol ha sigut tradicionalment un esport predominantment masculí no es pot discutir. I que hi ha diferències fisiològiques i tècniques entre la manera de jugar d'homes i dones, tampoc. El que sí que és discutible i irraonable, segons el llibre Quan guanyar és perdre, és la disparitat pel que fa a recursos i atenció tan gegantina.

"El futbol professional es regeix per una lògica del mercat que deixa a les dones en una posició difícil, nues, per la seua poca presència mediàtica, el seu amateurisme i l'escàs suport institucional, el paraigües federatiu i governamental del qual està a anys llum del privilegi de la masculinitat".

Això passa, sobretot, en les altes esferes. En elles es pot parlar de desigualtat econòmica, especialment. Però el futbol femení regional no es queda enrere, i el cas de la nostra comarca és un clar exemple. Dos enfront de tretze. Benissa i El Verger enfront de Dénia, Xàbia, Calp, Teulada Moraira, Benissa, Pego, Ondara, Pedreguer, Gata, El Verger, Benitatxell i Orba.

Les comparacions són odioses, però les xifres parlen per elles mateixes. La Marina Alta no és comarca per a (les) futbolistes. "El futbol femení ací no es pot comparar amb el masculí. Res a vore. Hem hagut de tirar mà de gent de fora per poder formar l'equip. En el masculí hi ha molts més xiquets, molts més jugadors. En eixe sentit, és molt més difícil", evidencia Iván Robles, entrenador d'un dels dos únics equips de futbol femení sènior de la comarca.

No és comarca per al futbol femení

Les jugadores del CEF El Verger femení durant la celebración per l'ascens a Primera Regional. Foto: Facbook Club Esportiu de Futbol El Verger.

 

Això sí, també els hi ha que tot i les adversitats continuen apostant per donar l'oportunitat a aquelles xiques intrèpides que deixen de banda les normes socials i els clixés per fer el que realment els apassiona: jugar a futbol. Encara que no siguen molts. Dos úniques opcions donen recer a les més de 16.000 dones d'entre 15 i 34 anys ─interval d'edat habitual per jugar a futbol sénior─ de la Marina Alta.

I no són precisament els municipis que s'esperaria donat el seu volum de població. Ni Dénia, ni Xàbia, ni Calp. Són els clubs de Benissa i del Verger els que porten dos temporades ─la propera, 2018/2019, serà la tercera─ sent els referents per a les xiques de la comarca. Precisament aquesta temporada tots dos han aconseguit encapçalar la lliga, aconseguint ascendir a Primera Regional.

Noves iniciatives

Les oportunitats s'amplien també la temporada que ve a Dénia, en aquest cas per a xiquetes de les categories infantil i cadet i per a les xiques de futbol sala. En el cas de l'equip format per l'Escola Municipal de Futbol de Dénia, es tracta d'una iniciativa pionera en la comarca, ja que mai abans havia existit un equip únicament de xiquetes en aquesta categoria. El que es pretén, com explica el director de l'escola deniera, Agustín Mossi, és donar opció a aquestes xiquetes que es queden sense alternativa després de passar a infantil, categoria a partir de la qual la Federació ja no permet equips mixtes.

Porten des del mes de març entrenant-se i de moment ja s'han inscrit 15 xiquetes, "encara que molta gent està a l'expectativa", assenyala Mossi, que insisteix que l'equip es farà si o si. "Si hi ha xiquetes que volen jugar no podem fallar-les nosaltres no ajudant-les. Hem de aconseguir-ho com siga". Les inscripcions estan obertes en les oficines de l'escola (El Rodat) i mitjançant el correu electrònic emfdenia@gmail.com.

De la mateixa manera ha decidit apostar per un equip femení el Dianense Futsal. Ells i el Calp Futsal, tot i la polèmica de fa unes setmanes amb l'ascens de l'equip femení, porten la batuta del futbol sala de xiques a la comarca. Després de 13 anys gestionant l'escola municipal, l'any passat es va crear el club per donar eixida als joves de l'escola. Primer va arribar l'equip masculí sènior, però "teníem clar que el següent pas havia de ser un femení", recalca el president del club, José Luís Mengual, qui recorda que encara està obert el termini d'inscripcions i tots els entrenaments són públics. "Pot vindre qui vulga a provar".

No és comarca per al futbol femení

Les xiques del Dianense Futsal.

"El que volem és que totes les xiquetes que estan jugant en les categories base dels diferents col·legis de Dénia vegen en el nostre equip el lloc on poden arribar a jugar quan vagen creixent. El que parle amb les xiques de l'equip és que elles han de ser un poc el mirall perquè les més xicotetes comencen a vindre a vore-les jugar i s'animen", manifesta Mengual.

A Xàbia, María Sanz i Esther Ortolá quasi ho aconsegueixen. Aquestes dues futbolistes de 17 anys van començar una campanya en xarxes socials per aconseguir captar xiques que volgueren conformar un equip. Necessitaven arribar a ser-ne 20, una condició indispensable segons el C.D. Jávea. Després de mesos d'una intensa recerca, ho van aconseguir, però la iniciativa es va truncar per tema d'edats en l'equip, ja que la Federació obliga que hi haja un mínim de xiques major d'edat en l'equip. Qui sap si l'any que ve Xàbia tindrà el tercer equip de futbol sènior femení de la comarca.

Dificultats

Tot i que les alternatives creixen, les dificultats segueixen patents. "Que només hi haja dos equips de futbol femení sènior a la comarca limita bastant", assenyala l'entrenador del U.D. Benissa Femení, Iván Robles. Sobretot a l'hora de desplaçar-se per entrenar. "Si tenen edat per poder conduir, hi ha menys problema, però a les més xicotetes, a les quals han d'acompanyar-les els pares des dels pobles dels voltants, els costa un poc més". Tot i això, si hi ha ganes, no hi ha obstacles. Des de localitats com Dénia, Pego, Ondara o Orba es desplacen les xiques del Club Esportiu de Futbol del Verger. Benissa, en canvi, rep jugadores de Xàbia, Gata, la Xara, Llíber o Alcalalí.

I més del mateix passa amb els partits. Els desplaçaments solen ser fins localitats bastant allunyades, al contrari del que passa en el cas de les lligues d'homes, que juguen contra equips de municipis veïns gràcies a la quantitat i diversitat que hi ha a la comarca. "Venia d'entrenar equips de xiquets abans d'agafar el femení i el desplaçament més llarg ha sigut fins Calp, mentre que per les xiquees enguany ens hem hagut de desplaçar fins a Oriola, que està gairebé a Múrcia i són dues hores d'autobús", revela David Femenía, entrenador del femení del Verger. "Quan toca anar fora a jugar ja saps que estàs fora de casa a mínim set hores".

Tot i això, agraeixen en els dos casos que l'Ajuntament —els equips femenins, a diferència dels masculins, formen part de l'escola municipal— els assigne un autobús per als desplaçaments. "Hem rebut suport de l'Ajuntament i estem molt agraïts. Poder mantindre un equip és costós i la veritat és que han fet un esforç gran perquè es poguera dur a terme l'equip femení", assenyala Robles, de la U.D. Benissa.

En el cas del Verger, Femenía assegura que no els ha faltat de res. "Material n'hem tingut sempre el mateix que la resta del club, l'equipatge ens l'han patrocinat igual... No estem, ni de bon tros, desemparades. El club s'està bolcant bastant, veig que aposta per la continuïtat de l'equip". I això es veu, apunta, en la inversió que ha decidit fer en uns nous vestidors per a xiques. "Està invertint en això perquè en uns anys va a pegar més fort del que està fent-ho ara".

El tema dels vestuaris és una qüestió que genera controvèrsia en molts clubs de futbol. A Benissa, és precisament l'única reivindicació que els falta per complir. "L'equip sènior masculí té un vestidor assignat sempre, però a nosaltres, dels dos dies que entrenem, un ens envien al pavelló a canviar-nos", critica Robles, qui assegura que enguany van a demanar ajuda a l'Ajuntament. "Si el sènior masculí en té un, nosaltres també volem tindre'n un de propi".

No és comarca per al futbol femení

Les jugadores del Calp Futsal amb la copa de campiones autonòmiques, en una imatge de la página de Facebook de l'entitat.

El futbol no és només d'homes

"A futbol tu, una xica?". Gemma Aledo, coordinadora del Dianense Futsal femení, atribueix a l'educació la responsabilitat de la desigualtat en el futbol, ​​i assenyala els propis pares com a impulsors de certes inseguretats. "Els pares som els primers que els inculquem aquests clixés. Quan juguen escolte alguns comentaris com "Ai, compte amb la xiqueta". Juga al futbol sala, és el que hi ha. Els xiquets quan són menuts no veuen les diferències, som nosaltres".

En certa manera, tots coincideixen. Els clixés i les normes socials han fet molt de mal al futbol femení. És tot una roda. A menys xiques, menys equips, menys visibilitat i, malauradament, menys diners. "El problema és dels clixés que hi ha en la societat i a casa. Estic convençut que de cada deu xiqutes que diguen a casa que volen jugar a futbol sala, n'hi juguen tres. O anaven a jugar quatre i perquè al final no s'apunten més xiquetes o per comentaris dels companys i circumstàncies diverses, acaben jugant dos. El fet que de deu al final juguen dos fa que no es creen equips de xiques i tampoc competicions", exposa José Luís Mengual.

"La desigualtat és encara molt gran, enorme. L'ajuda que rep el futbol femení és molt xicoteta", assenyala David Femenía, qui, esperançat, veu com s'està obrint-se camí a poc a poc. L'entrenador del Verger reclama als clubs i a tota l'afició l'empenta que es necessita. "Es tira un poc a faltar anar a un partit, sabent que l'equip està en procés d'ascens, i vore més afició. És una pena vore que no s'ompli el camp".

L'impuls del futbol femení ha de passar per les bases

L'impuls ha de passar pel futbol base, animant a més xiquetes a jugar per a poder crear equips de xiques, com en el cas de l'Escola Municipal de Dénia. De moment, aquesta possibilitat la descarta David Femenia al Verger perquè, igual que en altres clubs, no hi ha prou xiques. "Per ganes i per voler no és. Elles tenen molta il·lusió, però si no hi ha prou gent perquè puga conformar-se un equip únicament femení, no es pot fer res. La qüestió seria que algun poble de la comarca es fera cap endavant i ho fera donant facilitats perquè les xiques d'altres pobles es pogueren desplaçar".

Aquesta seria la il·lusió del president del Dianense Futsal, que espera aconseguir-ho. "El meu somni és que en uns anys puguem traure més equips de xiques. Que hi haja un benjamí, un aleví o un cadet només de xiquetes, encara que hagen de jugar en competicions de xics fins que hi haja competicions femenines. Tant em fa. Però que almenys aquestes xiquetes, igual que passa amb els xiquets, quan arriben al sènior vinguen d'una generació que hagen jugat totes juntes des dels 6 o 7 anys. És complicat, però el primer pas ja l'hem donat".

Amb iniciatives com les de Benissa i del Verger en categoria sènior, la de l'EMF de Dénia en el cas d'infantils i cadets, i la del Dianense i el Calp en futbol sala, el futur del futbol femení sembla un poc menys descoratjador. Però encara queda molt de recorregut fins a la igualtat. "Espere que això arribe lluny i que la gent es consciencie que cal donar-li més suport al futbol femení", expressa David Femenía. "Sembla que hi haja por que les dones aconseguisquen triomfar en un lloc on regnen els homes".

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat

Hui en portada

La Marina Plaça, periodisme passe el que passe... sempre

Portem junts 11 anys. I junts hem viscut ja de tot: inundacions, incendis, crisi, moments durs i altres molt bons, gestes socials i onades de solidaritat de les quals ens hem sentit orgullosos... Per això, tampoc ara anem a rendir-nos. Volem seguir amb tu, fent el que sabem fer: periodisme. Ens ajudes?

SUBSCRIU-TE