- Els poetes Elvira Cambrils, Joan Femenia, Júlia Esteve, Isabel Garcia, Tomàs Llopis i Josep Piera, i el músic Jaume Ginestar protagonitzaran l'acte
La Biblioteca Carme Alemany de Pego acollirà el pròxim dimarts 8 d’octubre a les 20 hores la iniciativa poètica i musical Una vall en vers 2.0.
Tot aprofitant que la Acadèmia Valenciana de la Llengua ha dedicat l’any 2024 a traure de l’oblit l’obra de la mestra deniera Maria Ibars, l’acte pretendrà homenatjar la seua obra poètica a través de la lectura de versos a càrrec dels poetes Elvira Cambrils, Joan Femenia, Júlia Esteve, Isabel Garcia, Tomàs Llopis i Josep Piera, i amb l’actuació de Jaume Ginestar, qui ha musicalitzat els Poemes de Penyamar de l’autora honorada.
A banda de retre-li reconeixement a la poeta, Una vall en vers també pretén prendre consciència de l’entorn, l’espai, la llengua, les tradicions, els sentiments, etc. I traslladar tots eixos tòpics que alimentaren la poètica d’Ibars en veu dels nostres poetes més actuals, com els qui s’ha convidat a participar, gran part d’ells arrelats a eixa mateixa Marina que va conèixer Ibars.
L’acte està organitzat per Vicent Lloret i ha comptat amb el recolzament de l’Ajuntament de Pego i de l’associació cultural Atzaïla.
Dénia ha preparat una ampla programació amb motiu de l'Any Estellés (1924-2024) per a commemorar el centenari del naixement del poeta valencià i defendre la llengua i la cultura valenciana. D'aquesta manera la ciutat es suma a la declaració del 2024 com a Any Cultural Estellés.
Els actes implicaran col·legis i ciutadania per subratllar la vinculació històrica de l'autor amb la ciutat i és que la vinculació d'Estellés amb Dénia transcendix la simple admiració per les seues creacions literàries: entre les seues obres es troba A Dénia, inclòs en el poemari Mural del País Valencià III; a més va escriure el Llibre de Dénia, amb una compilació de poemes dedicats a la comarca; també van ser nombroses les visites a Dénia, que estan documentades, així com les seues intervencions en homenatges, concursos o inauguracions
LA PROGRAMACIÓ COMPLETA
El llibre inèdit del poeta: la conferència L'inventari clement de Gandia, a càrrec de Josep Lluís Roig i Maria Josep Escrivà
La programació comença dijous 30 de maig amb la conversa i recital a partir de L'inventari clement de Gandia que estarà protagonitzada per Josep Lluís Roig i Maria Josep Escrivà, poetes i responsables de l'edició del llibre, que tindrà lloc a les 19:30 hores a la Biblioteca. Es tracta del llibre inèdit de Vicent Andrés Estellés, el verdader llibre guanyador del premi Ausiàs March de Gandia de l'any 1966, que ha sigut publicat per Edicions 96.
Celebració del naiximent del poeta
Després de les vacances estivals, el mes de setembre Dénia té una cita molt especial, la celebració del naixement del poeta, que tindrà lloc el 4 de setembre.
Urbajove
La Regidoria de Joventut també posarà en valor a Estellés el mes de setembre en un Urbajove especialment dedicat al centenari del naiximent del poeta. Les dates a hores d'ara estan per confirmar.
Campanya Estellés al cor i vinculació amb Dénia
Durant el mes de setembre, mes de naixement del poeta valencià, s'ha organitzat una campanya potent de visualització amb samarretes que es repartiran, implicant principalment en centres educatius i associacions culturals, així com una iniciativa de difusió en xarxes socials.
Concert amb paraules i música: concert poètic musical Ací ens pariren, ací estem, a càrrec de Joan Femenia i Enric Casado
Per a la celebració del 9 d'octubre s'ha organitzat l'activitat Música i poesia el divendres 11 d'octubre a les 19:30 hores a la Biblioteca. Es tracta d'un concert poètic musical Ací ens pariren, ací estem, a càrrec de Joan Femenia, rapsode, i Enric Casado, músic i cantautor. Es tracta de diversos poemes de Vicent A. Estellés recitats i cantats en format acústic.
Per als més xicotets: concert Estellés i més de Dani Miquel
També s'ha pensat en activitats per als més xicotets, amb una activitat que es desenvoluparà el dissabte 9 de novembre, el biblioconcert Estellés i més, amb Dani Miquel. Serà a les 12:00 hores a la Biblioteca, que acollirà una experiència a través de la poesia valenciana, on Estellés i altres poetes ens guiaran per un viatge a través de les paraules i les emocions que desperten.
Veritat que teniu al vostre poble un carrer dedicat a Vicent Andrés Estellés? Qui és eixe home? Ho sabeu? Doncs eixe home som tots nosaltres. Vicent, va nàixer a Burjassot i va ser el poeta en valencià més important del món. Li encantava riure, xarrar amb les amigues i els amics i sopar a la voreta de l’alegria. Si el lliges volaràs més alt que els núvols. Si el cantes t’eixiran ales com als ocells. De la mà de l’Estellés i altres poetes de casa nostra, jugarem amb el plaer les paraules i les emocions que provoquen. Anem a riure!, anem a viure!.
Concert Estellés a cau d'orella de Pau Alabajos
L'any finalitzarà amb el biblioconcert Estellés a cau d'orella, de Pau Alabajos, que tindrà lloc el divendres 22 de novembre a les 19:30 hores a la Biblioteca. Pau Alabajos ha seleccionat un grapat de poemes de Vicent Andrés Estellés i els ha convertit en cançó.
Els versos del Llibre de meravelles que canta en viu i en directe serveixen per a il·lustrar els capítols més importants de la vida del poeta de Burjassot, i contextualitzar també el moment històric, social i polític durant el qual van ser escrits.
“Els amants”, “Assumiràs la veu d’un poble”, “Crònica especial”, “Arbres de pols” o “Fundacions de la ràbia” són alguns dels textos que conformen la banda sonora d’aquesta activitat de foment de la lectura dirigida a biblioteques i centres educatius. Al final de cada sessió s’obri un torn de paraules perquè el públic tinga l’oportunitat de participar-hi activament, tot expressant les seues opinions personals o formulant preguntes sobre el contingut d’aquest concert divulgatiu, en un format de col·loqui o tertúlia.
«La veu que mai s'oblida»
Les activitats es van iniciar el passat dia 12 abril amb la commemoració a Dénia amb la representació de La veu que mai s'oblida, un espectacle que va combinar música en directe, dansa i poesia per a retre homenatge el poeta. A més, a l'Espai Joan Castejón hi ha una mini exposició i en un espai destacat de la sala hi està el retrat d'Estellés.
Amb 40 municipis
Dénia es va sumar al gener de 2024 a la iniciativa Estellés als pobles, de la qual ja formen part 40 municipis valencians i les universitats públiques de València, Alacant i Jaume I de Castelló, per a recordar al poeta valencià, amb diverses activitats culturals i de llarg a llarg de la geografia valenciana.
- L'escriptor Just Sellés presenta el seu nou llibre, 'Diània. Terra de Castells', un recull fotogràfic acompanyat de textos de 93 fortificacions per la Marina Alta i tot el territori de les comarques centrals
Recórrer el territori de Diània de castell en castell. Just Sellés presenta nou llibre i fa precisament això, un recorregut per les fortificacions existents per les comarques centrals com a testimonis de pedra, sovint milenaris, d'un passat ple d'història i d'històries.
El foto-llibre 'Diània, terra de castells”' recull 93 fortificacions del territori diànic: la mar de muntanyes i vall que oneja al sud del Xúquer. La presentació inaugural tindrà lloc a la Casa de Cultura del Campello, a les 20h del divendres 4 d’octubre. Endavant, l’autor encetarà una gira de presentacions que el portarà a totes les comarques diàniques. A la Marina Alta, es presentarà a Pego (11 d'octubre), Calp (25 d'octubre), Gata de Gorgos (12 de desembre), Pedreguer (17 de desembre) i Xàbia (20 de desembre).
Diània és un país abrupte, de castells enlairats sobre les penyes; fortificacions que un dia guaitaren els camins, el territori, i que en altres temps, també, bastiren campaments, allotjaren poblats i defensaren la gent de la terra. Testimonis de la violència humana i escenaris de la crua dialèctica de la guerra, els castells custodien els secrets dels esdeveniments passats: la nostra història fossilitzada en els nostres paisatges.
La majoria dels castells diànics són andalusins, fortificacions penjades dels tallserrats, alçades sobre penyes fortes, inexpugnables. Castells mil·lenaris d’època de l’emirat, derruïts, convertits en gruixudes filades de pedres; o fortins promoguts per l’administració del califat, escassos, cars de vore; o castells d’època de taifes, verdaders nius d’àguiles enaltits sobre els més destacats cims de les muntanyes. Va hi haure un temps, però, on els castells proliferaren a recer de la por; fou en l’època almohade, en la vespra de la conquesta feudal. Castellets que ataüllem enlairats sobre les penyes a les envistes dels nostres pobles, humils, construïts a prop de les alqueries per la pròpia gent de la terra amb l’únic propòsit de defensar-se de l’agressió que els venia.
En el capvespre dels seus dies, des de la serena talaia de l’abandó, els castells diànics remoregen, encara, batalles passades. Un llegat cultural, històric i arquitectònic que cal preservar, perquè enfortir les arrels, exercir la memòria col·lectiva, protegir el nostre patrimoni, ens dignifica com a poble. Diània, terra forta, solcada per mil ferides: una terra de castells, un paisatge fortificat, abrupte, nostre.
El llibre
Diània. Terra de castells és un llibre principalment fotogràfic tot i que les imatges que el composen venen acompanyades de textos al·lusius de caire històric i/o geogràfic que aporten informació complementaria sobre les fortificacions, i que la publicació conté un pròleg que orienta sobre les diferents tipologies de fortificacions que podem trobar al territori diànic. Al llarg de les 288 pàgines de l’obra descobrirem 93 fortificacions pertanyents a diferents cultures i cronologies, oppida ibers, castella romans, husun andalusins, castra feudals i fortins moderns, la majoria de caràcter permanent encara que també alguna d’ocupació esporàdica, unes de factura nova, unes altres edificades sobre el solar d’una fortificació més antiga, però totes subjugades a l’orografia del país.
Les presentacions d’este llibre vindran acompanyades de la projecció de “Terra forta. Paisatges fortificats” un audiovisual fet a partir de material videogràfic dels castells que recull el llibre.
L'autor
Just Sellés (Beniarrés, 1969) és enginyer d'obres públiques i màster en enginyeria marítima, professió que va abandonar per dedicar tot l'esforç a l'escriptura. Des que es va proclamar finalista del premi Azorín de novel·la del 2009, el territori diànic ha sigut l'estrella que ha guiat els seus passos. El visir al-Azraq li va obrir les portes dels seus dominis i el va encaminar pels senders més bells del país, i va ser així com l'escriptura de la novel·la Al-Azraq el Blau. Crònica de la de la conquista de la Muntanya (2014) es va convertir en una dislocació històrica on les emocions emanades de la terra es van explicar en primera persona per sentir-les a flor de pell. Un any després de publicar la novel·la, va editar Al-Azraq. El visir que somiava la Muntanya (2015), un llibre de divulgació històrica que és la llibreta de camp que documenta la novel·la.
El següent projecte literari seria una altra novel·la històrica ambientada en aquesta mateixa terra. Durant la fase de documentació prèvia, l'autor va explorar els llocs més singulars del territori diànic, escenari on havia de transcórrer l'acció. D'aquesta manera, es va gestar Diània, terra nostra (2017), el fotollibre que preludiava la novel·la Amira. L’última flor de la Muntanya (2019), on es reviuen els orígens d’una de les llegendes més antigues i arrelades del nostre imaginari col·lectiu: el mite de les dones d’aigua, de les encantades.
Esgotat per l'ingent esforç que havia suposat documentar i escriure dues novel·les històriques seguides amb els apèndixs fotogràfics corresponents, l'escriptor va decidir canviar el registre literari i emprendre el gènere de viatges. Així va nàixer La Marina en caiac, el seu primer llibre de viatges l'any 2023. Abans havia publicat Diània, paisatges costaners (2021), el quadern fotogràfic que complementa aquell mateix llibre, i també, de la mà de l'il·lustrador Daniel Olmo, la novel·la gràfica Al-Azraq. La pesadilla de Jaume I (2022), basada en la novel·la històrica del 2014.
Ací les dates de les primeres presentacions:
4 octubre | El Campello | Casa de Cultura, 20:00 |
10 octubre | Alcoi | Fundació Mutua Levante, 19:00 |
11 octubre | Pego | Espai Veïnal, 19:30 |
17 octubre | València | Fotoclub València, 19:30 |
18 octubre | València | Societat Excursionista Valenciana, 19:30 |
25 octubre | Calp | Casa de Cultura. Saló Blau, 20:00 |
7 novembre | Muro | Biblioteca, 20:00 |
8 novembre | Beniarrés | Centre Cultural, 20:00 |
15 novembre | Banyeres | Casa de Cultura, 20:00 |
22 novembre | Alacant | Seu Universitària, 19:00 |
29 novembre | Gandia | Museu Arqueològic de Gandia, 18:30 |
5 desembre | Bocairent | Sala Joan de Joanes, 20:00 |
12 desembre | Gata | Biblioteca municipal, 19:00 |
13 desembre | La Vila Joiosa | Vilamuseu, 19:00 |
17 desembre | Pedreguer | Casa de Cultura, 19:00 |
19 desembre | Benidorm | Biblioteca Central, 18:30 |
20 desembre | Xàbia | Casa de Cultura, 19:30 |
Consulta la programació cultural i festiva de La Marina Alta en l'Agenda de La Marina Plaza.
El dimecres 16 d'octubre, el poeta Antoni Prats presentarà el llibre "El nom i la rosa: noves aportacions" a la Biblioteca Pública de Dénia.
Antoni Prats i Gràcia (Sueca, 1946), viu a la Marina Alta des que el 1971 començà a exercir de professor d’ensenyament secundari, primer a Pego i, des de 1975, a Dénia, on continua residint. Durant els anys setanta i vuitanta col·labora en els cursos de Llengua i Literatura Valencianes organitzats per l’Institut de Ciències de l’Educació i en les Escoles d’Estiu. Ha participat activament en la vida cultural; en l’actualitat, a través de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, entitat editora de L’Aiguadolç. Revista de Literatura, que ell va cofundar (1985) i ha coordinat fins al moment.
Poeta, sobretot, ha publicat també assajos, ressenyes i articles de crítica literària en actes de congressos, miscel·lànies i revistes (Canelobre, Caràcters, L’Espill i Reduccions, entre altres). Com a crític cal destacar el seu llibre Salvador Espriu o la fidelitat als orígens (2013). I hom pot trobar una mostra de les seues columnes periodístiques en el titulat El nom i la cosa (2018).
Amb el títol general de Vora l’Esfinx, ha aplegat la seua trajectòria de poeta, que va des d’Epigrammata (1981) a Elegies del Montgó (2021), tretze reculls, la major part dels quals ha merescut algun guardó, entre altres, els premis Festa d’Elx, Camp de Morvedre, Alfons el Magnànim i Ibn Jafadja.
CONEIX LA PROGRAMACIÓ CULTURAL I FESTIVA DE DÉNIA I COMARCA EN L'AGENDA DE LA MARINA PLAZA.
El viernes 18 de octubre Rosalia Hernández presentará la novela "Libranos del mal" en la Biblioteca Pública Municipal de Xàbia. En el acto participarán también Ina Martín y Claudia Catalán.
La obra cuenta la encarnizada lucha interna de un párroco clásico y convencido de su Fe, que se debate entre el amor correspondido que siente por una mujer y las convicciones católicas más que arraigadas que forman parte de su día a día, el dilema lleva a ambos hasta límites antes insospechados.Esta lucha mística y el despertar de su amada a la vida y al sexo más natural, dormida como estaba y a la espera de éste desde su adolescencia, hará que tomen decisiones extremas y cambien para siempre el rumbo de sus vidas perdiendo por completo la objetividad y el equilibrio entre el bien y el mal.
El libro se presenta con una versión editada en castellano y otra en inglés.
Conoce la programación cultural y festiva de Xàbia y comarca en la Agenda de La Marina Plaza.
El dimarts 22 d'octubre Jesús Huguet presentarà el còmic "Antoni Llidó Mengual: 50 aniversari de la seua desaparició 1974-2024" en el Museu Arqueològic i Etnogràfic Soler Blasco de Xàbia. L'acte forma part de la programació de l'Any Antoni Llidó que es celebra a Xàbia este 2024.
El dia 11 de setembre de 1973 va tindre lloc un colp d'estat a Xile amb què es va enderrocar el govern d'unitat popular del president socialista Salvador Allende, uns fets que van donar pas a la llarga dictadura militar d'Augusto Pinochet en què es van cometre greus i sistemàtiques violacions de drets humans i en què milers de persones van ser detingudes, torturades o executades per motius polítics.
Una d'aquestes persones va ser el sacerdot Antoni Llidó Mengual, nascut a Xàbia que va arribar a la regió xilena de Valparaíso el 1969 en missió pastoral, trobant-se amb una misèria profunda i amb una infància gairebé sense futur.
El sacerdot va anar involucrant-se en l'educació i en moviments de suport als explotats. Un compromís que va fer que visquera la victòria d'Allende com a temps d'esperança i el camí per a una transformació profunda.
Tot i que el bisbe de Valparaíso, famós pel seu integrisme (va ser un dels primers a beneir el colp militar de Pinochet), el va retirar de les seues funcions sacerdotals, Antoni Llidó es va negar a abandonar Xile i va seguir el seu camí, treballant de mestre i fent comunitat amb altres cristians i davant de la dictadura.
L'1 d'octubre del 1974 va ser detingut i torturat, passant a ser un “pres no oficial o desaparegut” el 25 d'octubre d'aquell mes.
La seua família de Xàbia no va deixar de lluitar per esbrinar les circumstàncies de la seua desaparició, segrest, tortura i presumpte assassinat a Xile, així com el lloc on es puga trobar, així com per reclamar justícia.
-Més sobre Antoni LLidó a La Marina Plaça
-Coneix la programació cultural i festiva de Xàbia i comarca en l'Agenda de La Marina Plaça.
- L'escriptor Just Sellés presenta el seu nou llibre, 'Diània. Terra de Castells', un recull fotogràfic acompanyat de textos de 93 fortificacions per la Marina Alta i tot el territori de les comarques centrals
Recórrer el territori de Diània de castell en castell. Just Sellés presenta nou llibre i fa precisament això, un recorregut per les fortificacions existents per les comarques centrals com a testimonis de pedra, sovint milenaris, d'un passat ple d'història i d'històries.
El foto-llibre 'Diània, terra de castells”' recull 93 fortificacions del territori diànic: la mar de muntanyes i vall que oneja al sud del Xúquer. La presentació inaugural tindrà lloc a la Casa de Cultura del Campello, a les 20h del divendres 4 d’octubre. Endavant, l’autor encetarà una gira de presentacions que el portarà a totes les comarques diàniques. A la Marina Alta, es presentarà a Pego (11 d'octubre), Calp (25 d'octubre), Gata de Gorgos (12 de desembre), Pedreguer (17 de desembre) i Xàbia (20 de desembre).
Diània és un país abrupte, de castells enlairats sobre les penyes; fortificacions que un dia guaitaren els camins, el territori, i que en altres temps, també, bastiren campaments, allotjaren poblats i defensaren la gent de la terra. Testimonis de la violència humana i escenaris de la crua dialèctica de la guerra, els castells custodien els secrets dels esdeveniments passats: la nostra història fossilitzada en els nostres paisatges.
La majoria dels castells diànics són andalusins, fortificacions penjades dels tallserrats, alçades sobre penyes fortes, inexpugnables. Castells mil·lenaris d’època de l’emirat, derruïts, convertits en gruixudes filades de pedres; o fortins promoguts per l’administració del califat, escassos, cars de vore; o castells d’època de taifes, verdaders nius d’àguiles enaltits sobre els més destacats cims de les muntanyes. Va hi haure un temps, però, on els castells proliferaren a recer de la por; fou en l’època almohade, en la vespra de la conquesta feudal. Castellets que ataüllem enlairats sobre les penyes a les envistes dels nostres pobles, humils, construïts a prop de les alqueries per la pròpia gent de la terra amb l’únic propòsit de defensar-se de l’agressió que els venia.
En el capvespre dels seus dies, des de la serena talaia de l’abandó, els castells diànics remoregen, encara, batalles passades. Un llegat cultural, històric i arquitectònic que cal preservar, perquè enfortir les arrels, exercir la memòria col·lectiva, protegir el nostre patrimoni, ens dignifica com a poble. Diània, terra forta, solcada per mil ferides: una terra de castells, un paisatge fortificat, abrupte, nostre.
El llibre
Diània. Terra de castells és un llibre principalment fotogràfic tot i que les imatges que el composen venen acompanyades de textos al·lusius de caire històric i/o geogràfic que aporten informació complementaria sobre les fortificacions, i que la publicació conté un pròleg que orienta sobre les diferents tipologies de fortificacions que podem trobar al territori diànic. Al llarg de les 288 pàgines de l’obra descobrirem 93 fortificacions pertanyents a diferents cultures i cronologies, oppida ibers, castella romans, husun andalusins, castra feudals i fortins moderns, la majoria de caràcter permanent encara que també alguna d’ocupació esporàdica, unes de factura nova, unes altres edificades sobre el solar d’una fortificació més antiga, però totes subjugades a l’orografia del país.
Les presentacions d’este llibre vindran acompanyades de la projecció de “Terra forta. Paisatges fortificats” un audiovisual fet a partir de material videogràfic dels castells que recull el llibre.
L'autor
Just Sellés (Beniarrés, 1969) és enginyer d'obres públiques i màster en enginyeria marítima, professió que va abandonar per dedicar tot l'esforç a l'escriptura. Des que es va proclamar finalista del premi Azorín de novel·la del 2009, el territori diànic ha sigut l'estrella que ha guiat els seus passos. El visir al-Azraq li va obrir les portes dels seus dominis i el va encaminar pels senders més bells del país, i va ser així com l'escriptura de la novel·la Al-Azraq el Blau. Crònica de la de la conquista de la Muntanya (2014) es va convertir en una dislocació històrica on les emocions emanades de la terra es van explicar en primera persona per sentir-les a flor de pell. Un any després de publicar la novel·la, va editar Al-Azraq. El visir que somiava la Muntanya (2015), un llibre de divulgació històrica que és la llibreta de camp que documenta la novel·la.
El següent projecte literari seria una altra novel·la històrica ambientada en aquesta mateixa terra. Durant la fase de documentació prèvia, l'autor va explorar els llocs més singulars del territori diànic, escenari on havia de transcórrer l'acció. D'aquesta manera, es va gestar Diània, terra nostra (2017), el fotollibre que preludiava la novel·la Amira. L’última flor de la Muntanya (2019), on es reviuen els orígens d’una de les llegendes més antigues i arrelades del nostre imaginari col·lectiu: el mite de les dones d’aigua, de les encantades.
Esgotat per l'ingent esforç que havia suposat documentar i escriure dues novel·les històriques seguides amb els apèndixs fotogràfics corresponents, l'escriptor va decidir canviar el registre literari i emprendre el gènere de viatges. Així va nàixer La Marina en caiac, el seu primer llibre de viatges l'any 2023. Abans havia publicat Diània, paisatges costaners (2021), el quadern fotogràfic que complementa aquell mateix llibre, i també, de la mà de l'il·lustrador Daniel Olmo, la novel·la gràfica Al-Azraq. La pesadilla de Jaume I (2022), basada en la novel·la històrica del 2014.
Ací les dates de les primeres presentacions:
4 octubre | El Campello | Casa de Cultura, 20:00 |
10 octubre | Alcoi | Fundació Mutua Levante, 19:00 |
11 octubre | Pego | Espai Veïnal, 19:30 |
17 octubre | València | Fotoclub València, 19:30 |
18 octubre | València | Societat Excursionista Valenciana, 19:30 |
25 octubre | Calp | Casa de Cultura. Saló Blau, 20:00 |
7 novembre | Muro | Biblioteca, 20:00 |
8 novembre | Beniarrés | Centre Cultural, 20:00 |
15 novembre | Banyeres | Casa de Cultura, 20:00 |
22 novembre | Alacant | Seu Universitària, 19:00 |
29 novembre | Gandia | Museu Arqueològic de Gandia, 18:30 |
5 desembre | Bocairent | Sala Joan de Joanes, 20:00 |
12 desembre | Gata | Biblioteca municipal, 19:00 |
13 desembre | La Vila Joiosa | Vilamuseu, 19:00 |
17 desembre | Pedreguer | Casa de Cultura, 19:00 |
19 desembre | Benidorm | Biblioteca Central, 18:30 |
20 desembre | Xàbia | Casa de Cultura, 19:30 |
Consulta la programació cultural i festiva de La Marina Alta en l'Agenda de La Marina Plaza.
Dénia ha preparat una ampla programació amb motiu de l'Any Estellés (1924-2024) per a commemorar el centenari del naixement del poeta valencià i defendre la llengua i la cultura valenciana. D'aquesta manera la ciutat es suma a la declaració del 2024 com a Any Cultural Estellés.
Els actes implicaran col·legis i ciutadania per subratllar la vinculació històrica de l'autor amb la ciutat i és que la vinculació d'Estellés amb Dénia transcendix la simple admiració per les seues creacions literàries: entre les seues obres es troba A Dénia, inclòs en el poemari Mural del País Valencià III; a més va escriure el Llibre de Dénia, amb una compilació de poemes dedicats a la comarca; també van ser nombroses les visites a Dénia, que estan documentades, així com les seues intervencions en homenatges, concursos o inauguracions
LA PROGRAMACIÓ COMPLETA
El llibre inèdit del poeta: la conferència L'inventari clement de Gandia, a càrrec de Josep Lluís Roig i Maria Josep Escrivà
La programació comença dijous 30 de maig amb la conversa i recital a partir de L'inventari clement de Gandia que estarà protagonitzada per Josep Lluís Roig i Maria Josep Escrivà, poetes i responsables de l'edició del llibre, que tindrà lloc a les 19:30 hores a la Biblioteca. Es tracta del llibre inèdit de Vicent Andrés Estellés, el verdader llibre guanyador del premi Ausiàs March de Gandia de l'any 1966, que ha sigut publicat per Edicions 96.
Celebració del naiximent del poeta
Després de les vacances estivals, el mes de setembre Dénia té una cita molt especial, la celebració del naixement del poeta, que tindrà lloc el 4 de setembre.
Urbajove
La Regidoria de Joventut també posarà en valor a Estellés el mes de setembre en un Urbajove especialment dedicat al centenari del naiximent del poeta. Les dates a hores d'ara estan per confirmar.
Campanya Estellés al cor i vinculació amb Dénia
Durant el mes de setembre, mes de naixement del poeta valencià, s'ha organitzat una campanya potent de visualització amb samarretes que es repartiran, implicant principalment en centres educatius i associacions culturals, així com una iniciativa de difusió en xarxes socials.
Concert amb paraules i música: concert poètic musical Ací ens pariren, ací estem, a càrrec de Joan Femenia i Enric Casado
Per a la celebració del 9 d'octubre s'ha organitzat l'activitat Música i poesia el divendres 11 d'octubre a les 19:30 hores a la Biblioteca. Es tracta d'un concert poètic musical Ací ens pariren, ací estem, a càrrec de Joan Femenia, rapsode, i Enric Casado, músic i cantautor. Es tracta de diversos poemes de Vicent A. Estellés recitats i cantats en format acústic.
Per als més xicotets: concert Estellés i més de Dani Miquel
També s'ha pensat en activitats per als més xicotets, amb una activitat que es desenvoluparà el dissabte 9 de novembre, el biblioconcert Estellés i més, amb Dani Miquel. Serà a les 12:00 hores a la Biblioteca, que acollirà una experiència a través de la poesia valenciana, on Estellés i altres poetes ens guiaran per un viatge a través de les paraules i les emocions que desperten.
Veritat que teniu al vostre poble un carrer dedicat a Vicent Andrés Estellés? Qui és eixe home? Ho sabeu? Doncs eixe home som tots nosaltres. Vicent, va nàixer a Burjassot i va ser el poeta en valencià més important del món. Li encantava riure, xarrar amb les amigues i els amics i sopar a la voreta de l’alegria. Si el lliges volaràs més alt que els núvols. Si el cantes t’eixiran ales com als ocells. De la mà de l’Estellés i altres poetes de casa nostra, jugarem amb el plaer les paraules i les emocions que provoquen. Anem a riure!, anem a viure!.
Concert Estellés a cau d'orella de Pau Alabajos
L'any finalitzarà amb el biblioconcert Estellés a cau d'orella, de Pau Alabajos, que tindrà lloc el divendres 22 de novembre a les 19:30 hores a la Biblioteca. Pau Alabajos ha seleccionat un grapat de poemes de Vicent Andrés Estellés i els ha convertit en cançó.
Els versos del Llibre de meravelles que canta en viu i en directe serveixen per a il·lustrar els capítols més importants de la vida del poeta de Burjassot, i contextualitzar també el moment històric, social i polític durant el qual van ser escrits.
“Els amants”, “Assumiràs la veu d’un poble”, “Crònica especial”, “Arbres de pols” o “Fundacions de la ràbia” són alguns dels textos que conformen la banda sonora d’aquesta activitat de foment de la lectura dirigida a biblioteques i centres educatius. Al final de cada sessió s’obri un torn de paraules perquè el públic tinga l’oportunitat de participar-hi activament, tot expressant les seues opinions personals o formulant preguntes sobre el contingut d’aquest concert divulgatiu, en un format de col·loqui o tertúlia.
«La veu que mai s'oblida»
Les activitats es van iniciar el passat dia 12 abril amb la commemoració a Dénia amb la representació de La veu que mai s'oblida, un espectacle que va combinar música en directe, dansa i poesia per a retre homenatge el poeta. A més, a l'Espai Joan Castejón hi ha una mini exposició i en un espai destacat de la sala hi està el retrat d'Estellés.
Amb 40 municipis
Dénia es va sumar al gener de 2024 a la iniciativa Estellés als pobles, de la qual ja formen part 40 municipis valencians i les universitats públiques de València, Alacant i Jaume I de Castelló, per a recordar al poeta valencià, amb diverses activitats culturals i de llarg a llarg de la geografia valenciana.
Dénia ha preparat una ampla programació amb motiu de l'Any Estellés (1924-2024) per a commemorar el centenari del naixement del poeta valencià i defendre la llengua i la cultura valenciana. D'aquesta manera la ciutat es suma a la declaració del 2024 com a Any Cultural Estellés.
Els actes implicaran col·legis i ciutadania per subratllar la vinculació històrica de l'autor amb la ciutat i és que la vinculació d'Estellés amb Dénia transcendix la simple admiració per les seues creacions literàries: entre les seues obres es troba A Dénia, inclòs en el poemari Mural del País Valencià III; a més va escriure el Llibre de Dénia, amb una compilació de poemes dedicats a la comarca; també van ser nombroses les visites a Dénia, que estan documentades, així com les seues intervencions en homenatges, concursos o inauguracions
LA PROGRAMACIÓ COMPLETA
El llibre inèdit del poeta: la conferència L'inventari clement de Gandia, a càrrec de Josep Lluís Roig i Maria Josep Escrivà
La programació comença dijous 30 de maig amb la conversa i recital a partir de L'inventari clement de Gandia que estarà protagonitzada per Josep Lluís Roig i Maria Josep Escrivà, poetes i responsables de l'edició del llibre, que tindrà lloc a les 19:30 hores a la Biblioteca. Es tracta del llibre inèdit de Vicent Andrés Estellés, el verdader llibre guanyador del premi Ausiàs March de Gandia de l'any 1966, que ha sigut publicat per Edicions 96.
Celebració del naiximent del poeta
Després de les vacances estivals, el mes de setembre Dénia té una cita molt especial, la celebració del naixement del poeta, que tindrà lloc el 4 de setembre.
Urbajove
La Regidoria de Joventut també posarà en valor a Estellés el mes de setembre en un Urbajove especialment dedicat al centenari del naiximent del poeta. Les dates a hores d'ara estan per confirmar.
Campanya Estellés al cor i vinculació amb Dénia
Durant el mes de setembre, mes de naixement del poeta valencià, s'ha organitzat una campanya potent de visualització amb samarretes que es repartiran, implicant principalment en centres educatius i associacions culturals, així com una iniciativa de difusió en xarxes socials.
Concert amb paraules i música: concert poètic musical Ací ens pariren, ací estem, a càrrec de Joan Femenia i Enric Casado
Per a la celebració del 9 d'octubre s'ha organitzat l'activitat Música i poesia el divendres 11 d'octubre a les 19:30 hores a la Biblioteca. Es tracta d'un concert poètic musical Ací ens pariren, ací estem, a càrrec de Joan Femenia, rapsode, i Enric Casado, músic i cantautor. Es tracta de diversos poemes de Vicent A. Estellés recitats i cantats en format acústic.
Per als més xicotets: concert Estellés i més de Dani Miquel
També s'ha pensat en activitats per als més xicotets, amb una activitat que es desenvoluparà el dissabte 9 de novembre, el biblioconcert Estellés i més, amb Dani Miquel. Serà a les 12:00 hores a la Biblioteca, que acollirà una experiència a través de la poesia valenciana, on Estellés i altres poetes ens guiaran per un viatge a través de les paraules i les emocions que desperten.
Veritat que teniu al vostre poble un carrer dedicat a Vicent Andrés Estellés? Qui és eixe home? Ho sabeu? Doncs eixe home som tots nosaltres. Vicent, va nàixer a Burjassot i va ser el poeta en valencià més important del món. Li encantava riure, xarrar amb les amigues i els amics i sopar a la voreta de l’alegria. Si el lliges volaràs més alt que els núvols. Si el cantes t’eixiran ales com als ocells. De la mà de l’Estellés i altres poetes de casa nostra, jugarem amb el plaer les paraules i les emocions que provoquen. Anem a riure!, anem a viure!.
Concert Estellés a cau d'orella de Pau Alabajos
L'any finalitzarà amb el biblioconcert Estellés a cau d'orella, de Pau Alabajos, que tindrà lloc el divendres 22 de novembre a les 19:30 hores a la Biblioteca. Pau Alabajos ha seleccionat un grapat de poemes de Vicent Andrés Estellés i els ha convertit en cançó.
Els versos del Llibre de meravelles que canta en viu i en directe serveixen per a il·lustrar els capítols més importants de la vida del poeta de Burjassot, i contextualitzar també el moment històric, social i polític durant el qual van ser escrits.
“Els amants”, “Assumiràs la veu d’un poble”, “Crònica especial”, “Arbres de pols” o “Fundacions de la ràbia” són alguns dels textos que conformen la banda sonora d’aquesta activitat de foment de la lectura dirigida a biblioteques i centres educatius. Al final de cada sessió s’obri un torn de paraules perquè el públic tinga l’oportunitat de participar-hi activament, tot expressant les seues opinions personals o formulant preguntes sobre el contingut d’aquest concert divulgatiu, en un format de col·loqui o tertúlia.
«La veu que mai s'oblida»
Les activitats es van iniciar el passat dia 12 abril amb la commemoració a Dénia amb la representació de La veu que mai s'oblida, un espectacle que va combinar música en directe, dansa i poesia per a retre homenatge el poeta. A més, a l'Espai Joan Castejón hi ha una mini exposició i en un espai destacat de la sala hi està el retrat d'Estellés.
Amb 40 municipis
Dénia es va sumar al gener de 2024 a la iniciativa Estellés als pobles, de la qual ja formen part 40 municipis valencians i les universitats públiques de València, Alacant i Jaume I de Castelló, per a recordar al poeta valencià, amb diverses activitats culturals i de llarg a llarg de la geografia valenciana.
Dénia ha preparat una ampla programació amb motiu de l'Any Estellés (1924-2024) per a commemorar el centenari del naixement del poeta valencià i defendre la llengua i la cultura valenciana. D'aquesta manera la ciutat es suma a la declaració del 2024 com a Any Cultural Estellés.
Els actes implicaran col·legis i ciutadania per subratllar la vinculació històrica de l'autor amb la ciutat i és que la vinculació d'Estellés amb Dénia transcendix la simple admiració per les seues creacions literàries: entre les seues obres es troba A Dénia, inclòs en el poemari Mural del País Valencià III; a més va escriure el Llibre de Dénia, amb una compilació de poemes dedicats a la comarca; també van ser nombroses les visites a Dénia, que estan documentades, així com les seues intervencions en homenatges, concursos o inauguracions
LA PROGRAMACIÓ COMPLETA
El llibre inèdit del poeta: la conferència L'inventari clement de Gandia, a càrrec de Josep Lluís Roig i Maria Josep Escrivà
La programació comença dijous 30 de maig amb la conversa i recital a partir de L'inventari clement de Gandia que estarà protagonitzada per Josep Lluís Roig i Maria Josep Escrivà, poetes i responsables de l'edició del llibre, que tindrà lloc a les 19:30 hores a la Biblioteca. Es tracta del llibre inèdit de Vicent Andrés Estellés, el verdader llibre guanyador del premi Ausiàs March de Gandia de l'any 1966, que ha sigut publicat per Edicions 96.
Celebració del naiximent del poeta
Després de les vacances estivals, el mes de setembre Dénia té una cita molt especial, la celebració del naixement del poeta, que tindrà lloc el 4 de setembre.
Urbajove
La Regidoria de Joventut també posarà en valor a Estellés el mes de setembre en un Urbajove especialment dedicat al centenari del naiximent del poeta. Les dates a hores d'ara estan per confirmar.
Campanya Estellés al cor i vinculació amb Dénia
Durant el mes de setembre, mes de naixement del poeta valencià, s'ha organitzat una campanya potent de visualització amb samarretes que es repartiran, implicant principalment en centres educatius i associacions culturals, així com una iniciativa de difusió en xarxes socials.
Concert amb paraules i música: Ací ens pariren, ací estem, a càrrec de Joan Femenia i Enric Casado
Per a la celebració del 9 d'octubre s'ha organitzat l'activitat Música i poesia el divendres 11 d'octubre a les 19:30 hores a la Biblioteca. Es tracta d'un concert poètic musical Ací ens pariren, ací estem, a càrrec de Joan Femenia, rapsode, i Enric Casado, músic i cantautor. Es tracta de diversos poemes de Vicent A. Estellés recitats i cantats en format acústic.
Per als més xicotets: concert Estellés i més de Dani Miquel
També s'ha pensat en activitats per als més xicotets, amb una activitat que es desenvoluparà el dissabte 9 de novembre, el biblioconcert Estellés i més, amb Dani Miquel. Serà a les 12:00 hores a la Biblioteca, que acollirà una experiència a través de la poesia valenciana, on Estellés i altres poetes ens guiaran per un viatge a través de les paraules i les emocions que desperten.
Veritat que teniu al vostre poble un carrer dedicat a Vicent Andrés Estellés? Qui és eixe home? Ho sabeu? Doncs eixe home som tots nosaltres. Vicent, va nàixer a Burjassot i va ser el poeta en valencià més important del món. Li encantava riure, xarrar amb les amigues i els amics i sopar a la voreta de l’alegria. Si el lliges volaràs més alt que els núvols. Si el cantes t’eixiran ales com als ocells. De la mà de l’Estellés i altres poetes de casa nostra, jugarem amb el plaer les paraules i les emocions que provoquen. Anem a riure!, anem a viure!.
Concert Estellés a cau d'orella de Pau Alabajos
L'any finalitzarà amb el biblioconcert Estellés a cau d'orella, de Pau Alabajos, que tindrà lloc el divendres 22 de novembre a les 19:30 hores a la Biblioteca. Pau Alabajos ha seleccionat un grapat de poemes de Vicent Andrés Estellés i els ha convertit en cançó.
Els versos del Llibre de meravelles que canta en viu i en directe serveixen per a il·lustrar els capítols més importants de la vida del poeta de Burjassot, i contextualitzar també el moment històric, social i polític durant el qual van ser escrits.
“Els amants”, “Assumiràs la veu d’un poble”, “Crònica especial”, “Arbres de pols” o “Fundacions de la ràbia” són alguns dels textos que conformen la banda sonora d’aquesta activitat de foment de la lectura dirigida a biblioteques i centres educatius. Al final de cada sessió s’obri un torn de paraules perquè el públic tinga l’oportunitat de participar-hi activament, tot expressant les seues opinions personals o formulant preguntes sobre el contingut d’aquest concert divulgatiu, en un format de col·loqui o tertúlia.
«La veu que mai s'oblida»
Les activitats es van iniciar el passat dia 12 abril amb la commemoració a Dénia amb la representació de La veu que mai s'oblida, un espectacle que va combinar música en directe, dansa i poesia per a retre homenatge el poeta. A més, a l'Espai Joan Castejón hi ha una mini exposició i en un espai destacat de la sala hi està el retrat d'Estellés.
Amb 40 municipis
Dénia es va sumar al gener de 2024 a la iniciativa Estellés als pobles, de la qual ja formen part 40 municipis valencians i les universitats públiques de València, Alacant i Jaume I de Castelló, per a recordar al poeta valencià, amb diverses activitats culturals i de llarg a llarg de la geografia valenciana.