L'exposició conjunta es podrà visitar fins a l'11 d'octubre.
Del 5 de setembre al 2 d’octubre de 2024, l’artista menorquina Zulema Bagur exposa a la Sala El Taller Túria d'Els Magazinos de Dénia la mostra "Connexions mediterrànies" de la mà de la Fundació Baleària. La inauguració tindrà lloc el dijous 5 de setembre a les 20 hores.
L’exposició Connexions mediterrànies, de l’artista menorquina Zulema Bagur és un projecte artístic que ens parla del nostre mar Mediterrani com el nostre origen, d’on són les nostres arrels i cultura, un espai comú als pobles que habitem les terres que banya, un espai on obrir camins i connexions. L’artista proposa el Mare Nostrum com a símbol i element físic que ens separa i ens uneix a l’hora, i és el fil conductor que ens ha d’apropar traçant línies imaginàries, camins de mar que ens apropen.
L’artista ens endinsa a l’ànima del Mediterrani, en un viatge entre les aigües que banyen el litoral, formes retallades a la roca pel mar, la sal, el vent i les onades, originant esculls, platges, macars, cales i ports, salpicant les voreres de fars, torretes i cases blanques disperses.
Des de la seva insularitat i els records d’infància en una ‘caseta de vorera’ a la cala Sa Mezquida, a Menorca, entre relats de pescadors, sorgeix l’anhel de viatjar, navegar, les travessies, conèixer… i posa la mirada a la vorera, com a frontera entre terra i mar, espai on passa tot, els intercanvis, els encontres i desacords, la calma i la fúria, el partir i el tornar, l’aventura i el refugi.
Connexions mediterrànies és un projecte artístic d’investigació i recerca personal, un viatge en trànsit, que parteix de les voreres de la seva Menorca com a eix que enllaça amb les voreres de diferents punts que ha visitat en els seus viatges pel Mediterrani, com Mallorca, Eivissa, Dénia, Catalunya, Sicília, Grècia, Turquia, Líban, Egipte, Tunísia, Algèria, Ceuta, Melilla, Gibraltar i altres. És un projecte en procés, que continua obert i es desenvolupa amb l’esdevenir de l’artista, que evoluciona amb cada un dels seus viatges i els seus moments vitals.
La seva expressió artística fusiona la pintura amb el dibuix i el collage i ens submergeix en un treball pictòric de traços gestuals, vitals, expressius, que suggereixen fugacitat, moviment i vida, amb taques que descomponen el paisatge perquè la nostra mirada ho torni a compondre, ara a la nostra manera, i ens aportin emocions, records i sensacions.
Els darrers anys, incorpora a la seva obra plàstica part dels textos i poemes propis, veus i ressons a través de la paraula, com elements compositius que ens donen petites pistes dels pensaments que condueixen la seva proposta artística. Apareixen fragments de llibretes, cartons, mapes, elements vegetals, teles, petits objectes com plàstics, vidres i cordes que la mar ens retorna i que ens remeten a la terra i els rastres humans.
Cada obra ens ofereix vàries lectures: la plàstica i visual de conjunt del paisatge i la que ens aporta l’apropar-nos a les teles i descobrir la matèria, elements que ens plantegen preguntes, i, com cridades d’atenció, posen el focus en la seva preocupació pel territori marítim i la natura, la supervivència humana, les relacions entre les persones entre voreres, la necessitat de connexió i l’enriquiment conjunt. En cada obra hi ha un joc entre elements figuratius que no perden la imatge de voreres i mar amb una certa abstracció, partint d’un paisatge natural de la costa, d’una illa concreta, però que es desdibuixa en una imatge que podria ser qualsevol illa, qualsevol port, qualsevol racó de la costa mediterrània.
De la mà de la Fundació Baleària, del 6 de setembre al 18 d’octubre de 2024 , el fotògraf Vicent Ferrer Barbany presentarà la seua exposició "Alè" a la Torre dels Ducs de Medinaceli del Verger. La mostra s'inaugurarà el divendres 6 de setembre a les 19 hores.
Vicent Ferrer Barbany arriba des d’Eivissa amb una exposició que ens convida a compartir la passió per la fotografia com una forma d'expressió artística. En aquesta mostra, cada imatge és un reflex dels seus intents de capturar moments únics, jocs de llums, ombres, textures i formes.
El fotògraf eivissenc defineix d'aquesta manera la seua obra i trajectòria: "Gaudeixo de la fotografia com a forma d’expressió artística, i cada fotografia que faig és un intent de capturar moments, llums, ombres, textures i formes. Vaig començar la meva carrera com a fotògraf de paisatges i nocturnes, però al llarg del temps he anat explorant una fotografia més personal, buscant nous reptes i temàtiques".
Horari de visites: de dimarts a dissabte de 17 a 20 hores.
- L'exposició, que s'inaugura divendres 13 de setembre, es podrà visitar fins el 18 d'octubre
A Pedreguer es podrà gaudir de la mostra col·lectiva Mirades de Dona, que està organitzada per la Fundació Baleària i l'Associació Art amb B. La proposta, que estarà instada a la Casa de Cultura, reivindica la igualtat de les dones en el món de l'art, donant veu i protagonisme a les creacions de 14 artistes mediterrànies.
A través de tècniques plàstiques diverses com ara la pintura, el collage, la fotografia i l'art tèxtil, l'exposició visibilitza les mirades singulars d'artistes provinents de les Balears, el territori valencià i Melilla. En concret, la mostra està protagonitzada per tres creadores que resideixen a Eivissa: l'anglesa Charlotte Mensforth, la tailandesa Aphon Hengcharoen i Patricia Boned; tres més procedents de Mallorca, que són Teresa Ponseti, Esther Olondriz i Nuria Bosch; la menorquina Marga Pons; l'alacantina Esperanza Asensi; Maria Lleó, de Melilla, i cinc artistes de Dénia: Carmen Ruano, Andrea Pidal, Almudena Pérez, Andrea Landa i Nina Llorens.
Mirades de dona captura la diversitat tant plàstica com generacional d'aquestes 14 dones, oferint des de les cures, la maternitat i la connexió amb la natura fins a la cerca de la identitat, la reivindicació feminista i la denúncia de les desigualtats.
"Amb aquesta exposició aspirem a fomentar un diàleg que ajude a teixir camins cap a la igualtat a través de l'art", assenyalen els organitzadors.
La mostra s'inaugurarà el 13 d esetembre a les 19:30 hores.
Horari de visita: de dilluns a divendres de 9 a 22 hores