- L'exposició que es podrà visitar al Centre d’Art fins al 17 de novembre mostra materials originals de la vida personal i literària de l’autora mai exhibits al públic
- L'alcalde anuncia la ubicació d'una escultura d'Ibars a l'emblemàtica plaça de la ciutat, que "esdevindrà el racó dels escriptors que han fet més gran aquesta ciutat"
De les ombres a la llum, al reconeixement. A Maria Ibars (1892-1965) li va tocar viure algunes de les dècades més fosques del segle XX, en què va haver de crear en l'oblit per ser dona escriptora i per escriure en valencià. Ara, però, la seua designació per part de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua d'escriptoria de l'any 2024 ha permès divulgar ja no només les principals obres, sinó aspectes totalment inèdits de la seua trajectòria vital i literària.
I això es pot apreciar molt bé a l'exposició inaugurada divendres 18 d'octubre per l'AVL i l'Ajuntament de Dénia amb el títol Maria Ibars. Un paisatge de paraules. Escriure i viure a l'ombra del Montgó. La mostra, que s'exhibeix al Centre d'Art l'Estació fins al 17 de novembre, és la primera que es fa sobre l'autora tan establerta a Dénia. "La idea és oferir una visió plural d'una autora poc coneguda però valorada. Vorem com Maria Ibars va escriure quan va poder; quan ja era una dona adulta en un món cultural d'homes, i que malgrat les dificultats, ho va fer en valencià", va destacar la cap de l'Arxiu Municipal, Rosa Seser, comissària de l'exposició amb Carles Mulet.
Com es pot apreciar dalt, un dels grans valors de l'exposició són les fotografies. Durant anys a penes es coneixia una imatge de l'autora. En la mostra, no obstant, apareixen diverses de caràcter inèdit que permeten per fi recompondre el puzle de la seua evolució com a persona i escriptora. El seu rostre més humà.
L'exposició, dissenyada per l'estudi Espirelius, està concebuda amb una zona de recepció, seguida d'un passadís, on es mostren fragments de les publicacions de l'autora, que desemboca a la sala principal, on es diferencien cinc espais expositius que recorren les parets de manera continuada. El color del fons, el disseny i els objectes exposats marquen la transició i el canvi de temàtica.
1. Maria Ibars al costat de Lope de Vega, Dos Passos, Estellés…
El primer espai es diu Dénia, que situa Maria Ibars en el marc literari dels autors que, com ella, han escrit sobre la capital de la Marina Alta i el seu paisatge, des de Lope de Vega fins a John Dos Passos i Vicent Andrés Estellés. La zona inclou una vitrina amb les publicacions dels autors relacionades amb la capital de Marina Alta i una selecció de materials sobre Maria Ibars.
2. Dona forta i solitària
El segon espai, Maria Ibars i Ibars, tracta els trets biogràfics i el tarannà de l'autora, aspectes que marcaran bona part de la seua obra. El públic descobrirà la mestra valencianista i la dona forta i solitària. Trobarem una imatge de gran format amb el carrer Gayarre de Dénia, on vivia Maria Ibars i la seua família, i un retrat seu, obra d'Enrique Pastor de Velasco, que reflecteix la seua psicologia.
3. Habitar el vers
La tercera part de l'exposició, Habitar el vers, està dedicada a l'obra poètica de l'escriptora. És l'espai del quadre Al·legoria de Penyamar, d'Enric Pastor de Velasco. El material que s'exhibeix està relacionat amb el principal llibre de poesia de Maria Ibars, Poemes de Penyamar, publicat el 1949.
4. Aquella Dénia que amagava el Montgó
En La consciència feta relat, es dóna a conèixer l'obra narrativa d'Ibars: Vides Planes (1962) i L'últim serf (1965), els llibres a través dels quals l'escriptora va retratar la societat i les tradicions de la seua època. Una imatge en gran format del Montgó obri aquest espai juntament amb fotografies de la pansa, dels magatzems, de les feines de l'escaldà, del port ple de vaixells i de trens. A més, sobre una estructura s'han col·locat objectes etnogràfics relacionats amb la pansa.
5. Un pseudònim masculí
El recorregut finalitza amb D’Adrián Saby Maria Ibars, l’espai que mostra el paper de la dona en la societat del temps en què va viure l’escriptora. El text que acompanya l'última part de l'exposició deixa constància de com va deixar de fer servir un pseudònim masculí per signar els escrits amb el seu nom, i la seua predilecció pel món de les dones. En aquest espai final es projectarà el documental sobre l'escriptora del programa Valentes emès per À Punt.
6. Un gran espai central
L'exposició es completa amb un muntatge que, instal·lat al centre de la sala principal, aproxima el públic a la part més íntima de l'autora. És una creació amb dues cares; en la primera es visualitza la seua inspiració a Dénia amb una gran fotografia acolorida del carrer Marqués de Campo i una altra de Maria Ibars, amb poemes vinculats amb la seua estima per la ciutat; a l'altra, es recrea amb alguns mobles l'espai personal de creació de Maria Ibars dins la casa de Penyamar.
Material inèdit
Set vitrines custodien els materials originals, entre els quals s'exhibeixen fotografies inèdites i retrats de l'escriptora, manuscrits, mecanoscrits i esborranys de Poemes de Penyamar, Vides Planes i L'últim serf. L'Arxiu Municipal de Dénia i el Museu Etnogràfic de la ciutat han aportat un bon conjunt de materials gràfics i objectes per completar l´exposició.
"Cal agrair l'interès d'Enrique Pastor de Velasco i del seu advocat, Josep Sala, ja que han fet tot el possible perquè disposem per a aquesta exposició de tot el conjunt de documents originals i fotografies de Maria Ibars que es conservaven a sa casa de Penyamar, a les Rotes, i que per primera vegada veuen la llum", expressa Seser. També ha sigut primordial la col·laboració de la família de l'escriptora, en concret, de Patricia Payà, rebesnéta de l'autora homenatjada.
Glorieta, racó d'escriptors
L'alcalde, el socialista Vicent Grimalt, va aprofitar l'obertura de la mostra per anunciar que Dénia prompte comptarà un bust de Maria Ibars, ja encarregat per l'Ajuntament, que es col·locarà en un lloc tan emblemàtic del cor de la ciutat com la Glorieta, juntament amb el de l'escriptor Juan Chabàs i molt a prop de la placa que recorda Vicent A. Estellés. "La glorieta del País Valencià -ha dit Grimalt- serà el nostre particular raconet dels escriptors que han fet Dénia gran des de la literatura".
Del 24 d’octubre al 8 de desembre, Ricardo Vidal_ Maxoa presenta a Pedreguer l'exposició "Diálogos" de la mà de la Fundació Baleària. La mostra s'inaugurarà el dijous 24 d’octubre a les 20 h.
Ricardo Vidal va nàixer a La Manxa. A València va estudiar Arquitectura i posteriorment amplia la seua formació amb cursos de pintura, fotografia i gravat, en Paris, València i Alacant. Completa la seua formació artística estudiant interpretació i expressió corporal en escoles de teatre i dansa. Pertany a Espai_F, col·lectiu afincat a Formentera i dedicat a la gestió, producció i dinamització cultural. Actualment imparteix tallers i classes particulars sobre art i creativitat. Ha fixat la seua residència a Dénia.
La mostra
D'aquesta manera defeneix l'artista l'exposició que es veurà a Pedreguer: "… Obres que entren en relació. Es miren. Estableixen una comunicació des de la textura i el color. Des de la solitud de cada element. Geometries que defineixen arquitectures i traços que dibuixen figures. Espais deshabitats i habitants sense espai. Geometries incertes són observades per traços que intenten definir una situació… una comprensió. El difús i el definit. Entremig, l’explosió d’un caos que remou la nostra consciència, que ens ajuda a respirar i seguir pel camí, transitant.
Des que tinc consciència i motivat per una intenció de futur o davant la pregunta i tu què vols ser de major? comence a treballar d’una mateixa manera: establir un objectiu i traçar un camí que em porte a ell. Amb una idea que marque un pla director que arribe a tal fi. La meua professió, allò per a què anava, ha subratllat aquesta manera. Així he entés l’exercici de l’arquitectura. Invertesc el procés: sense objectiu definit, sense pla director, comence a caminar. Intente eliminar el conscient que tendeix a establir el seu camí… I aguditze l’escolta. Aquests passos inconscients suggereixen les meues històries que el conscient pretén definir, establir un concepte. En aquesta lluita es desenvolupa l’obra, entesa sempre en procés, que continua construint-se en l’espectador, que projecta els seus propis passos sobre la base del que li puga suggerir allò que percep…"
CONSULTA LA PROGRAMACIÓ CULTURAL I FESTIVA DE LA MARINA ALTA EN L'AGENDA DE LA MARINA PLAÇA.
De la mà de la Fundació Baleària, del 25 d’octubre al 8 de desembre de 2024 es podrà visitar a la Torre dels Ducs de Medinacelli del Verger l'exposició col·lectiva "L’Art de la Cuina". La inauguració tindrà lloc divendres 25 d’octubre a les 19:30 h.
"L’Art de la Cuina" és una exposició col·lectiva que celebra la diversitat i la riquesa gastronòmica a través de la mirada creativa de més d’un centenar d’artistes de la Mediterrània. Aquesta mostra explora la cuina des de múltiples perspectives artístiques, tot oferint un recorregut visual a través d’ ingredients, receptes i escenes culinàries.
Pintura, collage, escultura, ceràmica, art tèxtil… la diversitat de les obres presentades, formen un catàleg multicolor de tradicions, sabors i històries, una representació a través de diferents tècniques plàstiques, de la gastronomia i la identitat de cada artista.
La mostra convida a gaudir d’aquest viatge artístic i culinari, a deixar-vos seduir pels colors, les olors i els sabors que s’intueixen en cada peça. Perquè L’Art de la Cuina és una invitació a reunir-nos simbòlicament al voltant d’una gran taula mediterrània, on el plat principal és la riquesa i la diversitat cultural que ens uneix.
Els artistes de l'exposició:
CONSULTA LA PROGRAMACIÓ CULTURAL I FESTIVA DE LA MARINA ALTA EN L'AGENDA DE LA MARINA PLAÇA.
Del 8 al 16 de noviembre de 2024, la Casa de Cultura de Dénia acogerá la exposición Encontres del Nostre Cinema, una muestra visual que busca ilustrar y rememorar lo que fueron los II Encontres del Nostre Cinema. Esta exhibición será un reflejo del esfuerzo y creatividad de cineastas locales, mostrando los carteles, portadas, fotogramas y momentos clave de las producciones proyectadas durante el evento, celebrado en el marco del Riurau Film Festival el 25 de agosto de 2024 en el Auditorio del Centro Social de Dénia.
La exposición también ofrecerá una visión de la mesa redonda organizada bajo el título «Cine e Industria en La Marina», donde se discutieron las temáticas y problemáticas relacionadas con la industria cinematográfica de la comarca, su impacto en la cultura local y su potencial de crecimiento.
El público podrá sumergirse en esta retrospectiva que no solo resalta el cine realizado en la región, sino que también ilustra la existencia de una comunidad cinematográfica activa en la Marina Alta, lista para seguir desarrollándose. Los textos que acompañarán las fotografías ofrecerán un recorrido por las reflexiones surgidas durante el evento, fomentando un mayor entendimiento sobre el papel del cine en nuestra comarca.
La inauguración será el 8 de noviembre a las 18:30 horas, en la Casa de Cultura de Dénia, y la entrada es gratuita. La actividad cuenta con el apoyo de la Fundación Salom Sabar a través de su programa de ayudas Impulsa Cultura.